От х:

Днес в x:

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно различните цени при купуването на лекарства при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по здравеопазване в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е поставила ЕК на България по отношение на здравната политика - за обществените поръчки при частните болници, а вторият - за редките болести.

Комисията по здравеопазване в парламента продължи три часа, на нея на кръстосан разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, така и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

От управляващите ГЕРБ д-р Дечев получи не един укор, че не е информирал съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на лекарствата при частните и държавните болници първо по медиите.

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма правомощия и той не може да съобщава за нещо, което е законно, но неправилно. А и смятам, че така най-бързо се решава един проблем в България, каза в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ д-р Дечев бе укорен, че не е информирал първо здравното министерство и д-р Иванов посочи като аргумент директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г.

Той се аргументира, че продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато намалява цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: "Трябва да се прави разлика между понятията "регламент" и "директива". Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока". Той разкри критиките по въпроса от страна на ЕК, за които съобщи и министър Ананиев.

"Ако вие бяхте информирали, Националният съвет щеше да провери на каква основа са високите цени. Държа на въпроса защо не е санкционирана фирмата и дали производителят и фирмата нямат връзка", попита отново Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество.

"Има ли цялостна политика за промяна на здравната система, не само лекарствата, тежките пациенти отиват в държавните болници, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се превърна в трибунал на д-р Дечев", каза той.

Скандалният проблем за разликата в цените на лекарствата, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните д-р Дечо Дечев даде за пример отново.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била променена този ноември, като мотивите на ГЕРБ са били за промяна на срока, а в крайна сметка е променен текстът на закона, който променя само една дума - вместо "всички болници" той е променен на "държавните и общинските болници", което на практика изключва частните при участието им в търгове по Закона за обществени поръчки.

"Продажбата на цени до референтните е напълно законова практика, затова не съм сезирал някой за това, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика", каза шефът на НЗОК.

"Не знам какви са били мотивите, когато 2016 г. се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които трябва да провеждат процедури по ЗОП", обясни д-р Дечев. "Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс", каза още управителят на Касата.

Той поиска да се установи как се получава максимално висока цена в една болница, при положение че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена, ако продуктът е регистриран.

"Искрено се учудвам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се провежда обществена поръчка, води до по-високи цени", каза още д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени. Болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини