От х:

Днес в x:

7 °C

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно различните цени при купуването на лекарства при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по здравеопазване в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е поставила ЕК на България по отношение на здравната политика - за обществените поръчки при частните болници, а вторият - за редките болести.

Комисията по здравеопазване в парламента продължи три часа, на нея на кръстосан разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, така и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

От управляващите ГЕРБ д-р Дечев получи не един укор, че не е информирал съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на лекарствата при частните и държавните болници първо по медиите.

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма правомощия и той не може да съобщава за нещо, което е законно, но неправилно. А и смятам, че така най-бързо се решава един проблем в България, каза в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ д-р Дечев бе укорен, че не е информирал първо здравното министерство и д-р Иванов посочи като аргумент директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г.

Той се аргументира, че продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато намалява цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: "Трябва да се прави разлика между понятията "регламент" и "директива". Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока". Той разкри критиките по въпроса от страна на ЕК, за които съобщи и министър Ананиев.

"Ако вие бяхте информирали, Националният съвет щеше да провери на каква основа са високите цени. Държа на въпроса защо не е санкционирана фирмата и дали производителят и фирмата нямат връзка", попита отново Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество.

"Има ли цялостна политика за промяна на здравната система, не само лекарствата, тежките пациенти отиват в държавните болници, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се превърна в трибунал на д-р Дечев", каза той.

Скандалният проблем за разликата в цените на лекарствата, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните д-р Дечо Дечев даде за пример отново.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била променена този ноември, като мотивите на ГЕРБ са били за промяна на срока, а в крайна сметка е променен текстът на закона, който променя само една дума - вместо "всички болници" той е променен на "държавните и общинските болници", което на практика изключва частните при участието им в търгове по Закона за обществени поръчки.

"Продажбата на цени до референтните е напълно законова практика, затова не съм сезирал някой за това, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика", каза шефът на НЗОК.

"Не знам какви са били мотивите, когато 2016 г. се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които трябва да провеждат процедури по ЗОП", обясни д-р Дечев. "Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс", каза още управителят на Касата.

Той поиска да се установи как се получава максимално висока цена в една болница, при положение че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена, ако продуктът е регистриран.

"Искрено се учудвам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се провежда обществена поръчка, води до по-високи цени", каза още д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени. Болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини