От х:

Днес в x:

20 °C

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно различните цени при купуването на лекарства при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по здравеопазване в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е поставила ЕК на България по отношение на здравната политика - за обществените поръчки при частните болници, а вторият - за редките болести.

Комисията по здравеопазване в парламента продължи три часа, на нея на кръстосан разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, така и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

От управляващите ГЕРБ д-р Дечев получи не един укор, че не е информирал съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на лекарствата при частните и държавните болници първо по медиите.

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма правомощия и той не може да съобщава за нещо, което е законно, но неправилно. А и смятам, че така най-бързо се решава един проблем в България, каза в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ д-р Дечев бе укорен, че не е информирал първо здравното министерство и д-р Иванов посочи като аргумент директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г.

Той се аргументира, че продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато намалява цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: "Трябва да се прави разлика между понятията "регламент" и "директива". Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока". Той разкри критиките по въпроса от страна на ЕК, за които съобщи и министър Ананиев.

"Ако вие бяхте информирали, Националният съвет щеше да провери на каква основа са високите цени. Държа на въпроса защо не е санкционирана фирмата и дали производителят и фирмата нямат връзка", попита отново Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество.

"Има ли цялостна политика за промяна на здравната система, не само лекарствата, тежките пациенти отиват в държавните болници, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се превърна в трибунал на д-р Дечев", каза той.

Скандалният проблем за разликата в цените на лекарствата, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните д-р Дечо Дечев даде за пример отново.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била променена този ноември, като мотивите на ГЕРБ са били за промяна на срока, а в крайна сметка е променен текстът на закона, който променя само една дума - вместо "всички болници" той е променен на "държавните и общинските болници", което на практика изключва частните при участието им в търгове по Закона за обществени поръчки.

"Продажбата на цени до референтните е напълно законова практика, затова не съм сезирал някой за това, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика", каза шефът на НЗОК.

"Не знам какви са били мотивите, когато 2016 г. се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които трябва да провеждат процедури по ЗОП", обясни д-р Дечев. "Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс", каза още управителят на Касата.

Той поиска да се установи как се получава максимално висока цена в една болница, при положение че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена, ако продуктът е регистриран.

"Искрено се учудвам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се провежда обществена поръчка, води до по-високи цени", каза още д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени. Болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини