От х:

Днес в x:

Набират предложения за литературната награда "Пеньо Пенев" до 20 февруари

Номинации за носител на Националната литературна награда „Пеньо Пенев” набира Община Димитровград. Поетичните празници, на които се връчва отличието, ще се проведат от 27 април до 8 май 2020 година.

От кметството обявиха, че датата за приемане на предложенията е до 20 февруари 2020 година. Предложения могат да правят обществени организации и творчески формирования, инициативни граждански комитети чрез подписка най-малко от 30 души. Мога да се включат и неправителствени организации и сдружения, работещи в областта на културата, културни институции, както и кметът на общината и председателят на общинския съвет. В деловодството на Общинска администрация на адрес бул. „Г. С. Раковски” 15 могат да бъдат подавани предложените имена. Това трябва да стане лично или по пощата (важи датата на пощенското клеймо), а не по имейл, уточняват от Общината.

7-членна комисия определя носителят на националната литературна награда, като тя се назначава със заповед на градоначалника. Предложеният от комисията лауреат се утвърждава с решение на Общинския съвет. Диплом, почетен знак и парична награда ще получи отличеният творец на церемония по време на Дните на поезията в Димитровград.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда еднократно на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия. Отличието се връчва веднъж на две години, в рамките на Дните на поезията „Пеньо Пенев“, които се провеждат по повод рождения ден на поета - 7 май. Първата награда е присъдена през 1970 г. на Дамян Дамянов. До момента нейни носители са 25 творци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини