От х:

Днес в x:

Откриха у нас 9000 т. боклук на калабрийската мафия. Преглед на печата

Петъчните вестници съобщават, че 9000 тона боклук на калабрийската мафия са депонирани незаконно у нас.

"9000 тона италиански боклук е открит в депо за отпадъци в Плевен при мащабно разследване за българската връзка с калабрийската мафия Ндрангета. Това съобщиха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и окръжният прокурор в Плевен Ваня Савова, цитирани от БНТ. Сигналът е от края на миналата година. Образувано е досъдебно производство за открития боклук. Действията по операцията се ръководят от прокуратурата в Плевен, коментира Иванов. Те са обсъдени от министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и са координирани от главния секретар на МВР. Ивайло Иванов заяви, че е изпратено официално запитване до италианските власти по каналите за международно сътрудничество, за да се установи дали обработвания у нас боклук има общо с калабрийската мафия Ндрангета. Ако в рамките на досъдебното производство се установят други такива площадки за депониране на отпадъци, те също ще бъдат проверени, допълни Иванов. За момента е известно само, че сметта е от Италия, заяви окръжният прокурор Ваня Савова. По информация на "Нова телевизия" в схемата е замесена фирмата, която складираше отпадъци в участък под АМ "Струма". През август те подпалиха мост на магистралата, което наложи временното и затваряне. Според техни източници въпросната компания се е сдобила с разрешително от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност или е използвала фалшиво разрешително. Взети са мерки за недопускането на боклук, свързан с мафията в Италия. Служителите на границата в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите, в които се транспортират отпадъци. При най-малкото съмнение те ще викат служителите от съответната РИОСВ, защото служителите на МВР нямат необходимата компетенция да определят дали документите отговарят на съответния товар, който се превозвам, заяви главсекът на МВР. По време на акцията в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка. През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация." - в. "Монитор".

"Незаконни депа за съхранение на отпадъци без необходимите разрешителни са открили разследващите в хода на мащабната операция срещу действията на калабрийската мажия Ндрангета у нас. Това стана ясно от брифинга в Плевен, който дадоха главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова. Предполага се, че незаконните депа да отпадъци са собственост на фирмата, чиито незаконни складове подпалиха един от мостовете на магистрала "Струма" край Дупница. През август, заради пожара на магистралата, агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) даде собственика на склада - фирмата "Феникс Дупница", на прокуратурата. Обвинението веднага образува досъдебно производство за причиняване на пожара. Предвиденото наказание е затвор до 8 г. АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище. Ако се съди от финансовия ѝ отчет, компанията не е голяма и приходите ѝ за 2018 г. са били над 1.7 млн. лв., а печалбата 165 хил. лв., като година по-рано е била дори на загуба, съобщи ПИК. Сега се предполага, че същата фирма е складирала боклука на Ндрангета в Плевен. Става въпрос за над 8 000 тона боклук. Компанията се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявани в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите. "По случая е образувано досъдебно производство. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия - оглед на местопроизшествие и разпити на хора", заяви прокурор Ваня Савова. Тя поясни, че разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци. Както "Стандарт" съобщи по-рано днес мащабното разследване срещу калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България. Акцията у нас се води в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Той е заминал на мястото на операцията, след като по-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР." - в. "Стандарт".

Всекидневниците поместват и публикация от "Ню Йорк таймс", в която се констатира, че страните от Балканите не са подготвени за голямо земетресение, включително България.

"От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира "Ню Йорк таймс" в статия със заглавие "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за голямо земетресение". Вестникът припомня за земния трус на 26 ноември в Албания с магнитуд 6.4, причинил смъртта на над 50 души и наранявания на стотици, и оставил хиляди без покрив. Тази трагедия отправя ясно предупреждение към региона, който в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус. Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години при прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба. В резултат милиони хора обитават жилища, които едва ли ще издържат голямо земетресение, пише "Ню Йорк таймс". Изданието цитира Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise - първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск - който казва, че само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди. "Ню Йорк таймс" припомня за двете опустошителни земетресения през 20-и век в планината Вранча, Източна Румъния - през 1940 г. с магнитуд 7.4 и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7.2. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 души и близо 11 хиляди са ранени. В текста на статията се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5.7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което е риск при земетресение..." - в. "24 часа"

"...В телефонното си интервю пред вестника Петър Павлов, директор на Националния център по сеизмично инженерство към УАСГ, призовава в България да бъде създадена национална сеизмична лаборатория със задачата да проверява устойчивостта на сградите при земетресения. Отбелязва се, че след присъединяването на България към ЕС строителството в страната е трябвало да отговаря на изискванията на блока за устойчивост на земетресения. Голяма част от строителството обаче датира от времето на комунизма, когато властите са отговаряли на неотложните жилищни нужди, издигайки огромни панелни жилищни комплекси. Построени както трябва и с подходящата поддръжка, подобни структури може да не представляват изключително голям риск. Но това често не е било така, се посочва в статията, в която се допълва, че след това през 90-те години след падането на комунизма бързо са навлезли спекуланти и строителството е преживяло бум. В статията на "Ню Йорк таймс" се привежда историята на земните трусове по адриатическото крайбрежие от Хърватия през Черна гора до Албания и в днешната Северна Македония. Цитират се и мненията на специалисти по сеизмичната активност на района." - в. "Дневник".

Водната криза остава във фокуса на всекидневниците.

"С един час по-малко ще имат вода перничани от утре. Във всички населени места в общината, които са с режим на водоснабдяване, водата ще се пуска само следобед. Вместо по осем часа, както бе досега, за по- голямата част от живеещите в Перник, ще се подава вода по седем часа в денонощието, съобщи БНР. В централната част на град Перник и в кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева" водата ще се пуска в 15 часа и ще се спира в 22 часа. На същия график са град Батановци, селата Люлин, Мещица, Витановци, Кладница, Драгичево, Рударци и луксозното селище "Делта Хил". В селата Големо Бучино, Дивотино, в квартал "Кало" в село Рударци, в пернишките квартали "Църква", "Могиличе", "Ралица" и в района на Профилакториума вода ще има във времето от 16 до 23 часа. По шест часа - от 17 до 23 часа, вода ще имат живущите в махала "Шевърляк" в пернишкия квартал "Калкас", а по пет часа- живущите в блоковете в квартал "Бела вода" и в селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец, като водоподаването в тях ще бъде от 17 до 22 часа..." - в. "Труд".

"Цената на водата в Перник няма да се увеличава, заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов. Той допълни, че утре местното ВиК дружество ще излезе със становище, че няма да подпише нарастването на цената на водата. От 1 януари могат да се прилагат новите цени на водата в 24 области в България. Само в една има поевтиняване - Разград. Предвиденото поскъпване от Комисията за енергийно и водна регулиране за Перник е 3.7% за кубик, но финалното решение се взима от местното ВиК дружество. "Не може в кризисно положение, при което не се подава вода, тя да е по-скъпа, заяви Караниколов. Той допълни също, че се подготвя нов график на водния режим. При въвеждането на режима на 18 ноември жителите на града имаха вода по 10 часа на ден, а от 20 декември тя се пуска само за осем часа. Притокът в язовир "Студена" е увеличен с 20 л/сек в резултат на снеготопенето и предприетите мерки, съобщи още министърът. По думите му наличният обем на водоема се запазва 2.6 млн. куб.м. Имахме няколко проекта, с които искахме или да почистим земна маса, или да я трамбоваме, но към момента експертите от ВиК ни предупреждават, че при такива действия ще направим замътяване, коментира Караниколов. Той съобщи също, че е взето решение на десет локации по река Струма към Перник да се направят сондажи. Те ще се използват в случай на необходимост за доставка на вода. Вероятно утре или вдругиден ще се направи анализ за 48 часа на водосбора от пещерни извори. "Ще проследим за колко време ще се възстанови водата, която ще изтеглим от изворите. Ако е толкова бързо, колкото очакваме, ще можем да предприемем по-мащабни действия", посочи Караниколов." - в. "Дневник".

"Няма опасност от воден режим в Бургас и Варна, съобщават от водните дружества в двата морски града във връзка с публикувани видеа и репортажи от язовир "Камчия". От дадените разяснени за язовира, който захранва двата областни града с вода става ясно, че той може да им осигури водоснабдяване до края на годината. В момента в язовира има 160 млн. куб. м. вода, което на практика е над 65% от общия му обем. Водата от него отива за питейно - битови нужди и нивото на язовира се следи денонощно от водните дружества, се посочва в съобщението. Поводът за него станаха твърденията на общинския съветник и кандидат на последните избори за кмет на Варна от партия "Възраждане", Костадин Костадинов, който алармира първо, че нивото на водата в язовир "Цонево" в община Дългопол, е спаднало наполовина и заплашва от безводие Варна. Оказа се, че третият по големина язовир в България е резервен вариант за захранване на града с питейна вода. Сега тя се подава към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения им процес. "През последните 10 години водата в него никога не е била толкова малко, а причина за ниското ниво е липсата на валежи, а не източване на язовира, коментира тогава шефката на дирекция "Контрол"" в Басейнова дирекция-Варна, Ирина Димитрова. Действително в последните 10 години това е най-ниският приток на река Луда Камчия, която се влива в язовира. Водата от него обаче не се използва за питейни нужди. Определено количество постъпва към ВЕЦ "Цонево", откъдето водата се подава за производството на девненските химически заводи. В момента режимните графици, които се утвърждават всеки месец и се контролират от Басейнова дирекция "Черноморски район", не са нарушени. Няма нарушение на закона за водите, в смисъл да се изземват по-големи количества от заявените. Опасност за захранване на Варна с вода няма, защото сега питейните нужди на града се осигуряват от язовир "Камчия", в който има достатъчно запаси", коментира още специалистът..." - в. "Монитор".

"Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов по повод водоснабдяването в града, съобщиха от правителствената информационна служба. Това става факт няколко дни след като Гавалюгов обяви, че в Ботевград може да се стигне до режим на водата. Кметът е запознал премиера с проблемите и ситуацията с водата в района, която идва основно от язовир "Бебреш", за който отговаря държавното дружество "Напоителни системи". По повод твърденията на Гавалюгов, че част от проблемите са заради изпускане на повече вода от позволеното от ВЕЦ, собственост на фирма на Валентин Златев, Борисов е уверил, че ще разпореди на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери местния ВЕЦ "Бебреш" дали работи извън обхвата на своето разрешително, издадено от "Басейнова дирекция". На пресконференция в края на миналата година от Министерството на околната среда и водите обявиха, че през 2019 г. централата не е работила. По време на срещата било отбелязано, че към настоящия момент няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. "Разпоредил съм наблюдението на язовир "Бебреш" да продължи ежедневно, за да се гарантира вода за жителите на района", посочил премиерът Борисов. Към момента полезният обем на водата в язовир "Бебреш" е почти 1.5 млн. куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, е подчертано по време на срещата. На регионалния министър Петя Аврамова ще бъде наредено да окаже съдействие на местната управа на Ботевград по отношение на ВиК мрежата. През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на ВиК мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6%, за последния месец, се отбелязва в съобщението." - в. "Дневник".

"Жител на Сливен публикува във "фейсбук" видео от пресъхнала част от язовир "Асеновец". Пред Нова телевизия шефът на местното ВиК- Севдалин Рашев заяви, че видеото не показва водосборния басейн, а страничен ръкав на язовира. В момента една трета от обема на язовир "Асеновец" била пълна и повод за паника нямало. Според ВиК Сливен, това е достатъчно количество до месец май, когато се очаква пролетното снеготопене. Припомняме, че от вчера водата в Сливен поскъпна с около 16 стотинки." - в. "Стандарт".

Транспортният сектор също е сред темите на всекидневниците.

"В последните часове на миналата година "БДЖ-Пътнически превози" обяви обществена поръчка за избор на доставчик на "до 16 електромотрисни влака", съобщава Economic.bg. Условието е мотрисите да бъдат 5-вагонни с по 300 седящи места всяка. С новите мотриси ще се обслужват средните дестинации, при които пътуването е до 3 часа, като Пловдив-Бургас, Горна Оряховица-Варна и др. Цената за доставката на 16-те нови мотриси може да достигне 120 млн. евро. Разплащането ще става разсрочено в рамките на 7 години..." - в. "Сега".

"Електронните винетки, купени от български и чуждестранни собственици на леки или тежки превозни средства през 2019 г., са на стойност над 392 млн. лв. Това е с около 35 млн. лв. повече от постъпленията от винетни стикери през 2018 година, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Към приходите от такси за ползване на платената пътна мрежа трябва да се прибавят и над 7 млн. лв. от санкции - компенсаторни такси и глоби. Общо 8.233 млн. броя е-винетки са купени през цялата 2019 г., от които близо 6 млн. бр. са за леки автомобили. Още над 200 000 са собствениците на пътни превозни средства, с отпуснати от Агенцията за социално подпомагане електронни винетки. Приходите от леки автомобили за ползване на пътната мрежа са близо 270 млн. лв., а от тежките автомобили - около 122 млн. лв. Камионите и автобусите са предпочитали дневни е-винетки, особено тези с чуждестранна регистрация, за които България е само част от маршрута им. Шофьорите на леки автомобили са предпочитали седмични е-винетки, следвани от годишни и от месечни. Уикенд винетката, която за първи път беше въведена през 2019 г., е избрана от малко над 600 хил. души. Близо половината от тях са шофьори на превозни средства с чуждестранна регистрация, като от тях най-много са от Румъния и от Германия, следвани от Гърция. Българските собственици или ползватели на пътни превозни средства са купили над 5 млн. бр. е-винетки от всички над 8 млн. бр., като за леки автомобили са били повече от 4 млн. бр. Те са били на стойност близо 234 млн. лв. от всичките над 317 млн. лв. платени за е-винетки от български ползватели... От всички пътни превозни средства с чуждестранна регистрация, най-много е-винетки са купили тези от Турция, Румъния, Гърция и Германия. Българските камиони и автобуси са взели над 1.2 млн. броя е-винетки за цялата 2019 г. на стойност над 83 млн. лв., тези от Турция - над половин милион е-винетки за близо 17 млн. лв. Румънските превозни средства са най-многобройните от всички с чуждестранна регистрация, платили за ползване на пътната мрежа, но сред тях преобладават леките автомобили - близо 600 хил. броя е-винетки на стойност над 10 млн. лв. Цените на е-винетките за 2020 г. остават същите като през 2019 г. След въвеждането на тол-системата пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от винетна такса на тол-такса, т.е. ще плащат за ползване на пътната мрежа на база на изминато разстояние." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Лука Брази
    1 0
    20:52, 3 яну 2020
    Как Италианската мафия може да складира боклуци в България ,без участието на българската мафия ми е много интересно.
Последни новини