От х:

Днес в x:

Младите хвърлят ръкавица на опитните в Дружеството на хасковските художници

    С нов заряд и с успешна година Дружеството на хасковските художници изпрати тази вечер 2019  година с традиционната си Коледна изложба.

    На откриването й в галерия “Форум” за първи път бяха връчени награди на изявени творци от Дружеството. Те се присъждат съвместно с община Хасково. Отличените са: Симеон Тодев, Господин Тенев-Гуспата и Неделчо Кучков. И тримата са автори, които, освен на местно ниво, са направили свои самостоятелни изложби и в други градове на страната.

    Авторите поздравиха заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева и заместник-областният управител Митко Петров.

    В експозицията тази година участват 17 членове от професионалната художествена гилдия със свои произведения от приложните и изящните изкуства. 

    През тази година ДХХ реализира три проекта с финансиране по общинската програма за подпомагане на културни инициативи с участието на свои членове- много успешния пленер в Созопол, откритите уроци за деца от художествените школи в Градската художествена галерия „Ат. Шаренков“ и присъждането на днешните награди.

    Дружеството изпраща годината и с увеличен състав в лицето на младата художничка Луиза Китар, която е най-новото му попълнение. След завръщането й от Париж, където е завършила пространствен дизайн в училище “Дюпере“ и театрална сценография в Университета Париж-ІІІ:Нова Сорбона, тази вечер беше нейният дебют в изложбата на професионалната гилдия на художниците от Хасково. Преди това има една самостоятелна изложба в родния град. 

    Като част от хасковските художници, тя хвърли ръкавицата с думите: Очакванията ми са да разбием рамките. Иска ми се да се прави повече изкуство на улицата, да се работи повече с пространството и новите технологии, да се развива мултидисциплинарното изкуство. 

    На тази провокация председателят на Дружеството Симеон Тодев отговори с подкрепа: В младежта се носи провокацията и бунтарството и това е тяхно право. Това е начин на изказ, останалото е норма. Те идват с новото виждане и ние приемаме това, и ще ги подкрепяме.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ха
      Хари Потър
      9 -1
      08:47, 17 дек 2019
      Малкия цецко пак е там, на първа линия. Послушните напред.
    • 2
      Ма
      Манчо
      5 -10
      08:30, 18 дек 2019
      Това нещо със зелената шапка какво е? Виж коментара
      • Ст
        Стрес
        3 -6
        20:51, 18 дек 2019
        Отивам да си лея куршум! Това нещо защо го снимат толкова често???
    • 3
      Гр
      Грузин
      1 -3
      10:05, 19 дек 2019
      Вероятно съществото от снимката е арменско, от женски пол, да вземе да си пооскубе веждите, малко червило и по-малка да се усмихва, има хубава коса, да свали тая шапка!
    Последни новини