От х:

Днес в x:

Рансъмуер атака ще струва на датска компания над $90 милиона

Demant, един от най-големите доставчици продукти и услуги, насочени към хора със затруднен слух, очаква 95 000 000 долара загуби от рансъмуер атака, която е била осъществена към мрежата на компанията в началото на септември. Това, обобщава ZDnet, ще се окаже най-сериозния киберинцидент след NotPetya – криптовирусната епидемия, засегнала милиони компютри, както на корпорации и бизнеси, така и на отделни потребители. Ударът срещу Demant ще се окаже далеч по-скъп за компанията, отколкото този към Norsk Hydro, чиито разноски по справяне с щетите излезоха около $70 млн., вместо първоначално изчисляваните $40 млн. Все пак тези $95 млн. са далеч по-малка сума от тези, които заплатиха FedEx и Maersk – по $300 млн. за всяка от компаниите, вследствие на NotPetya заразата.

Самите Demant не разкриват подробности по случая. Знае се единствено, че в началото на този месец на сайта на компанията се появява съобщение, в което се заявява, че Demant закриват временно цялата си вътрешна IT инфраструктура, вследствие на много сериозен киберинцидент. По материали на местни медии обаче, може да се съди, че става дума именно за рансъмуер атака. Сред закритите структури са цялата ERP система на Demant, мощностите, отговарящи за продукцията и дистрибуцията в клона им в Полша, центровете за продукция и обслужване в Мексико, производството на кохлеарни импланти във Франция, обект на компанията в Дания и цялата азиатско-тихоокеанска мрежа на Demont. Обикновено компаниите, пострадали в кибератака се справят със случая за дни, но в случая на Demont, това продължава вече седмици и се очаква да им отнеме поне още две седмици. Това и е една от уликите, че става дума за рансъмуер инцидент, а не за друга форма на кибератака.

Но в случая не толкова изчистването на следите от атаката в IT структурата ще удари Demant, а това, което се случва с оперирането на компанията в реалното пространство. Компанията съобщава, че множество партньорски клиники на Demant не могат да обслужват клиентите на компанията. В писмо до своите инвеститори Demant ги уведомяват, че инцидента ще им коства между $80 млн. и $95 млн., като тази сума е можело да е далеч по-висока, ако те са нямали застраховка за подобни случаи.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини