От х:

Днес в x:

Родителите на първолаци, които не са в клас връщат еднократната помощ

15-ти октомври е последният срок, в който родителите на първолаците могат да подадат заявление за отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи клас за първи път за учебната 2019-2020 година, припомниха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково.

Над 26 000 първокласници са одобрени за еднократна социална помощ до момента в страната. Подадените заявления в Хасковски регион към 24-ти септември са 1294. Заповедите за отпускане на средствата обаче са 1136 за 1157 деца, уточни главният специалист в РДСП Васка Атанасова. В процес на обработка са 118 от исканията.

Размерът на еднократната помощ за първокласниците, записани в общинските и държавни училища няма промяна от миналата година и остава 250 лева.

Важен момент за отпускане на сумата е средномесечният доход на член от семейството, който не трябва да надвишава 450 лева. Заявленията се подават и по настоящ адрес.

Неоткрити кандидати за подпомагането на вписания в декларацията -заявление адрес и надвишаване на доходите, са и основните причини за 40 -те отказа до момента в Хасково за получаване на сумата за първолак, обясни експертът от Регионалната социална дирекция.

Помощта се отпуска без условия за доход за деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето.

От тази година изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас става на два транша. В първия се изплаща половината от размера на помощта след влизане в сила на заповедта за отпускането й, другата половина-се предоставя в началото на втория учебен срок и то при условие, че детето не е отпаднало от учебната система, а продължава да учи.

Ако детето не постъпи в училище, помощта се възстановява от родителите, освен ако причината за неявяването в клас е свързана с невъзможност поради здравословното му състояние. Помощта ще се връща и в случай, че в рамките на един месец от учебната година детето има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини