От х:

Днес в x:

242 заявки за помощ за първолаци, приемат молби до средата на октомври

242 заявления са подадени за отпускане за еднократна помощ за първокласници през юли. Това съобщи на пресконференция главният специалист от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково Васка Атанасова.

Издадени са 109 заповеди за отпускане за 112 деца. На едно семейство е отказано, а 132 заявки са в процес на обработка.

За същия период на миналата година са били подадени 553 заявления и е имало постановени 17 отказа.

Тази година до 15 октомври могат да се подават заявления-декларации за отпускане на еднократни помощи за ученици, записани за първи път в първи клас. Размерът на помощта е 250 лева, както през предходната година. Изискването за отпускане е средномесечният доход на член от семейството да не надвишава 450 лева.

Заявителите трябва да представят удостоверение за брутни доходи за предходните 12 месеца и удостоверение, че детето е записано за първи път в първи клас. Не се изискват удостоверения за доходи от семействата с деца с увреждания, от семейства с един жив родител, от приемни семейства и от семействата на близки и роднини, при които е настанено детето.

От 1 август 2019 се променя начинът на изплащане на еднократните помощи за първокласници. Тя ще се изплаща на два пъти - 50% след влизане в сила на заповедта, а останалите 50% - в началото на втория срок, ако детето продължава да посещава училище. Заявените помощи до 31 юли 2019 година ще бъдат изплащани еднократно, какъвто беше действащият механизъм.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини