От х:

Днес в x:

В Турция отбелязват тридесет години от т.нар.”Голяма екскурзия”

С поредица от прояви в Турция отбелязват тридесет години от т.нар.”Голяма екскурзия”. Тогава 350 000 български турци напуснаха страната ни и се отправиха към южната ни съседка. Очаква се президентът на Р Турция  Реджеп Таип Ердоган да се включи в някои от тях. Това съобщи за Кърджали бг вести главният редактор на излизащия в Бурса вестник „Мисион” Мюмин Топчу. Топчу сподели,че голям форум се готви в град Коджаели, където е главната база на Турския военноморски флот.

   Първата проява от поредицата се състоя в Истанбул. Тя бе организирана от изселническата организация „Бултюрк” с председател Рафет Улутюрк.  В конференцията участва депутатът проф.д-р Юксел Йозкан , бивш лидер на изселническата организация „Балгьоч”.

Конференцията бе открита от председателят на „Бултюрк”Рафет Улутюрк, който направи ретроспекция на действията на комунистическия режим в България спрямо българските турци. Той посочи,че т.нар.”Голяма екскурзия” е най-голямото преселение на хора, осъществено принудително след Втората световна война.

  Народно-републиканската партия също се включи в кампанията.Тя проведе форум в Чорлу.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини