От х:

Днес в x:

Иранец с две смъртни присъди търси убежище в България

    Иранец с две смъртни присъди търси убежище в България. А. Ш. получил отказ за бежански статут от Държавната агенция за бежанците. Днес 37-годишният мъж и адвокатът му Тодор Ташев обжалваха този отказ пред Административния съд в Хасково.

    Чужденецът има присъди в родината си за богохулство и вероотстъпничество. Застрашен е да бъде обесен, защото според тамошните власти е участвал в митинг против върховни водачи и затова, че се е отказал от исляма и е приел християнската религия.

    Бил е арестуван в Иран през януари 2017 година и е лежал в затвор там 17 месеца, след което е пуснат под парична гаранция. Веднага след това Ш. напуснал родината си заедно със съпругата си, но в началото на тази година двамата били арестувани на граничния пункт "Капитан Андреево". За двете смъртни присъди той научил в България. Към настоящия момент семейството пребивава в Бежанския лагер в Харманли.

    Иранците се опасяват да се върнат в родината си, защото Ш. ще бъде убит. Мъжът заяви още, че е бил изтезаван, докато е бил в тамошния арест. Преди 15 години по политически причини бил убит и баща му. Чужденецът обясни, че приел протестанството преди около 5 месеца, но протестирал не срещу висши водачи, а срещу икономическите решения в страната и написал лозунги.

    Семейството е било финансово обезпечено в страната си. Двамата съпрузи са висшисти. Мъжът има цех за производство на мебели, а жена му е мениджър.

    Днес в съдебната зала адвокатът му Тодор Ташев настоя жалбата на клиента му да бъде уважена. На същата позиция беше и прокурорът по делото Петър Мидов.

    Юрисконсултката на Държавната агенция за бежанците пледира за отхвърляне на жалбата.

    Дали мъжът ще получи втори шанс да се яви отново на интервю в ДАБ, ще реши съдия Ива Байнова от Хасковския административен съд. Решението трябва да стане ясно в едномесечен срок.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ха
      Хасково
      12 0
      13:54, 26 юли 2019
      Дайте шанс на човека да живее!! Нека остане в България!! Още повече, че е с професия! И той и жена му- интелигентни хора.
      • Ja
        Jack Bauer
        5 0
        00:01, 27 юли 2019
        Ааа, не може, християни са, виж ако бяха от идил щеше да стане.
    Последни новини