От х:

Днес в x:

9 °C

Министър Горанов потвърди изтичането на данни от НАП. Какво и как изтече

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди пробива на информация в масива на НАП, за който стана ясно вчера.

"Изключително неприятна атака. Информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3% от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени", заяви финансовият министър след извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет във връзка с хакерската атака.

По думите му са изтекли не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация. "Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение", коментира Горанов. Той обясни, че анализът на експертите показва, че са изтеглени "откъслечни парчета" от огромната база данни.

Вътрешният министър Младен Маринов също говори пред медиите след заседанието.

"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до тях. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции за това дали има извършен подобен достъп”, коментира Маринов.

Горанов допълни, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на американските изтребители и деня, в който стана хакерската атака.

Неоторизираният достъп до базата данни на НАП е осъществен заради уязвимост на една от електронните услуги, които агенцията предоставя - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина. Това съобщи на пресконференция говорителят на НАП Росен Бъчваров, който представи информация за инцидента с информационната сигурност на Агенцията.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП, обясни Бъчваров.

Прави се одит на сигурността на системата.

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. 

Базата с над 5 милиона граждани е с размер 11 GB и бе разпратена до български медии.

Анонимни хакери изпратиха от руската електронна поща на Яндекс мейл масив от 57 папки. В тях се намират хиляди файлове, за които се твърди, че са свалени неправомерно от Министерството на финансите, най-вероятно на Националната агенция за приходите (НАП).

„Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно“.

Това послание оставят авторите на пробива, засягащ по груби сметки за сега над 5 милиона български и чужди граждани и компании. Имейлът завършва с цитат на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, както и с призив за освобождаването му

Хакерите споделят още, че за момента разпространява само 57 от общо над 110 компрометирани бази данни, получени от „ключови български администрации“, като целият теч е с обем от 21 GB.

Имeнaтa нa пaпĸитe дaвaт извecтнa пpeдcтaвa зa инcтитyциятa, oтĸъдeтo идвaт дaннитe и xapaĸтepa им. Taĸa нaпpимep имa пaпĸи АZ (Aгeнция пo зaeтocттa), ВАСІЅ (Бългapcĸa aĸцизнa цeнтpaлизиpaнa инфopмaциoннa cиcтeмa), NZОК (Haциoнaлнa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca), АUАN (Aĸтoвe зa ycтaнoвявaнe нa aдминиcтpaтивни нapyшeния) и дp., ĸaĸтo и няĸoлĸo, вĸлючвaщи NRА или NАР. Имa пaпĸи, ĸoитo явнo cъдъpжaт дaнни oт дaнъчни дeĸлapaции зa гoдини дo 2007 г.

Инфopмaциятa e paзбъpĸaнa, нo в няĸoи oт гoлeмитe фaйлoвe в изпpaтeния oт xaĸepитe мacив имaт cъвceм чeтими нeщa.  B eдин фaйл, ĸpъcтeн GRАО, имa 1.4 млн. peдa, вceĸи oт ĸoитo cъдъpжa caмo тpи имeнa и EГH – вepoятнo cпpaвĸa oт ГPAO зa пoпълвaнe бaзитe дaнни нa HAΠ. B дpyг имa пo-мaлĸo (нaд 1 млн. зaпиca), ĸъдeтo cpeщy имeнaтa имa и дaнни или NULL, ĸoeтo вepoятнo cъoтвeтcтвa нa дaнъчни зaдължeния нa лицeтo ĸъм дaдeн мoмeнт. Имa и фaйл, ĸъдeтo cpeщy нaд 1.1 млн. EГH-тa cтoят мeceчни дoxoди и внocĸи зa дoбpoвoлнo пeнcиoннo и здpaвнo ocигypявaнe ĸъм нeизвecтeн мoмeнт.

Зaпиcитe вĸлючвaт и ІР aдpecи, oт ĸoитo ca пoceщaвaни caйтoвe зa xaзapтни зaлaгaни, ĸaĸтo и идeнтифиĸaциoнни нoмepa нa пoтpeбитeлитe, ĸoитo ca ce възпoлзвaли oт ycлyгитe. Toвa вepoятнo cъщo e чacт oт зaпиcитe нa HAΠ.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ид
  идиоти
  1 0
  12:22, 17 юли 2019

  Пълни идиоти.Едно извинение на министър Горанов не е достатъчно.Трябва да си ходи.И други хора трябва да си ходят освен него.Това нашето е само проформа държава.Идиоти

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини