От х:

Днес в x:

Преизчисляване на инвалидността за ТЕЛК до 11-ти юли

Кашата, която доведе до много недоразумения при изчисляване на процента инвалидност в ТЕЛК решенията, на хората с повече от едно заболяване, довело до инвалидност, е на път да се разплете.

Само преди дни ви разказахме за случай на човек от Хасково, който очевидно не е в състояние да работи, но поради новата методика на изчисления за ТЕЛК, която влезе в сила в началото на август миналата година, процентът инвалидност му беше намален от 52 на 40, инвалидната му пенсия отпадна и той остана без доходи.

Ситуацията в немилост, в която е изпаднал в момента 64-годишният Хартюн Тютюнджиян, може да бъде коригирана. Той да получи нова степен на инвалидност, адекватна на състоянието му и пенсията да му бъде върната.

За целта обаче мъжът трябва да подаде заявление-декларация в Регионалната здравна инспекция в Хасково за ново изчисление на процента инвалидност. Срокът за това вече тече от 11-ти юни, от когато е в сила новата Наредба за медицинската експертиза. Крайната дата за подаване на документа е 11-ти юли. Този едномесечен срок важи само за хората в ситуацията на Тютюнджиян- които са били освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3-ти август 2018 година до влизане в сила на промяната.

Преосвидетелстването става възможно с приетите от правителството в началото на юни тази година промени на Наредбата за медицинската експертиза. Чрез тях се прецизираха текстовете за определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при хората с повече от едно заболяване, всяко от които води до увреждане. Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние, обясни директорът на РЗИ в Хасково д-р Соня Димитрова.

В случая е необходимо да бъде подадено само заявление-декларация по образец за преразглеждане на медицинската експертиза, самото експертно досие ще бъде предадено на съответния ТЕЛК по служебен път, посочи д-р Таня Николова, която отговаря за медицинските дейности в РЗИ-Хасково.

Хората, които пропуснат едномесечния период за подаване на заявление за преразглеждане, ще вървят по канален ред за освидетелстване, уточни д-р Димитрова.

Над 1500 души в Хасковска област са хората, които ще се възползват от възможността да получат преосвидетелстване в едномесечния срок, смятат в РЗИ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    ИК
    и какво от това
    4 -3
    22:50, 28 юни 2019
    Ротарианецът Любчо Атанасов пак ще си върлува и пълни гушката. Докога този некадърник ще се разпорежда в ТЕЛК??
  • 2
    Ед
    ЕДИН
    1 0
    23:04, 29 юни 2019
    При 100% инвалидност колко лв.трябва да е пенсията за инвалидност ?
    Познавам семейство в което жената има 100% инвалидност а получава само пенсията си за прослужено време и трудов стаж,без една стотинка за инвалидност.На съпругът и плащат някаква сума за придружител и това е?
    Пишете хора,който е запознат...
Последни новини