От х:

Днес в x:

16 °C

Хасковските четвъртокласници все по-грамотни, но с по-слабо развито логическо мислене

Нивото на грамотност при четвъртокласниците от Хасковска област се повишава. Това е един от изводите, които правят в Регионалното управление по образованието на базата на показаните резултати по български език и литература от външното оценяване тази година. Много по-добри резултати са дали децата при диктовката в сравнение с миналата година. Трябва да се работи обаче допълнително по уменията им да се справят със задачи с „отворен отговор“, т.е. да се развиват възможностите им за логическо мислене и интерпретация, смята началникът на РУО в Хасково Христина Боева.

Над 60 хил. ученици от 1796 училища положиха изпитите от националното външно оценяване по БЕЛ, математика, човекът и природата и човекът и обществото в страната. В Хасковска област на т.нар. малки матури през май се явиха 1953-ма четвъртокласници.

Резултатите от изпита се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците, е 20. Скала за приравнява на резултатите от тестовете към шестобалната система за оценяване от 0 до 6 точки.

За страната по БЕЛ успеваемостта е 77,69%, по математика - 75,25 %, по човекът и обществото - 77,80%, а по човекът и природата - 81,28 %.

Средният брой точки за Хасковски регион от изпита по български език и литература е 76.3 , които се приравняват на средна оценка мн.доб. 5,01. Хасково следва общата тенденция за страната за висок процент затруднение при учениците с въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване или създаване на кратък текст.

Спрямо предишните години най-високи отново са постиженията по човекът и природата. В Хасковска област по този предмет четвъртокласниците са извадили най-висок успех от четирите положени матури. Успеваемостта е на 80 % при средна успеваемост за страната от 81 %.Средният брой точки в региона се приравняват към оценка 5,20 .

В същия момент обаче през тази година в Хасковско падат показаните резултати по математика. Средната оценка за положилите този изпит четвъртокласници е 4,84. А това е с около 3 % по-ниска успеваемост в сравнение с миналата година.

По човекът и обществото средната оценка за областта е 5.03.

Топ 3 на на-високите резултатите в региона от четирите изпита оформят хасковските основни училища „Иван Рилски“-18,80 точки и „Христо Смирненски“-18,46 т., следвани от ОУ „Хр.Ботев“ в Ивайловград-18.40. Те са с оценка отличен. На четвърто място с много добър и 16.93 точки са постигнатите резултати от четвъртокласниците на ОУ “Св. Климент Охридски“ в Хасково.

В Димитровград най-добри знания са показали четвъртокласниците от основните училища “Пенчо Славейков“ и Алеко Константинов“

Най-ниски са резултатите в областта на четвърти клас от с. Големанци.

Според статистиката на МОН, при общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от предметите се нареждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. Общо четвъртокласниците от региона на Хасково са постигнали успеваемост от 72 %

В сравнение със средната процентна успеваемост в страната, която е 77 % Хасковска област се нарежда на 17-то място сред всички 28 области, което е изкачване с една позиция спрямо 2018 година.

От Регионалното управление на образованите съобщиха още, че със заповед на министър Красимир Вълчев от днес 17-ти и 19-ти юни са обявени за неучебни дни. Тогава ще се проведат матурите за 7-ми клас по Бел и математика.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  мед сестра от орфей
  8 -39
  14:08, 6 юни 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Ho
  hohoho
  35 -3
  14:26, 6 юни 2019
  Толкова ти харесва Златева,че даже не знаеш първото и име(Мариела), май ти трябва да ходиш на село.
 • 3
  Ро
  родител
  10 -6
  16:34, 6 юни 2019
  Най-добрите математици в начален етап, но не в прогимназията.
 • 4
  Ко
  коментатор
  12 -1
  18:12, 6 юни 2019
  " във инспектората" - груба грешка. Пише се " във" само когато следващата дума започва с "в" или "ф". Така че мнението на коментиращия май не може да се определи като качествено, особено когато демонстрира и собствената си неграмотност.
 • 5
  Ge
  Georgi Ivanov
  25 -2
  18:51, 6 юни 2019
  Като са им толкова добри началните учители на Рилски , да отидат да научат децата във Вапцаров, тогава да ги видим. Тези от Рилски от първи клас са по уроци и частни занимални и остава да не знаят, отделен е въпроса до колко тези резултати са верни
  • Ге
   Гергана Стоева
   1 0
   18:53, 21 юни 2019
   Правилно. Началната учителка Йорданка Първанова от "Иван Рилски" не може да научи учениците поради собствено високомерие. Добре, че родителите обръщат внимание на децата си и им помагат. Ако отиде пък във "Н.Вапцаров" да преподава ще излезе още по-добре наяве некадърността й, защото каквато е нервна направо не я виждам. В училище "Н.Вапцаров" от учителя изцяло зависи какво ще научи детето, тъй като родителите така или иначе не участват в учебния процес. Тази жена не е родена за учител. Не записвайте децата си при нея.
 • 6
  По
  Порчо
  2 0
  10:37, 7 юни 2019
  Че защо им е логическо мислене? На запад да чистиш къщи, да гледаш баби, да нареждаш плочки и да миеш чинии не ти трябва!

Хороскоп за 30.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
30 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
30 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
30 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
30 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
30 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
30 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
30 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
30 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
30 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
30 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
30 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
30 мар 2020
Последни новини