От х:

Днес в x:

16 °C

Хасковските четвъртокласници все по-грамотни, но с по-слабо развито логическо мислене

Нивото на грамотност при четвъртокласниците от Хасковска област се повишава. Това е един от изводите, които правят в Регионалното управление по образованието на базата на показаните резултати по български език и литература от външното оценяване тази година. Много по-добри резултати са дали децата при диктовката в сравнение с миналата година. Трябва да се работи обаче допълнително по уменията им да се справят със задачи с „отворен отговор“, т.е. да се развиват възможностите им за логическо мислене и интерпретация, смята началникът на РУО в Хасково Христина Боева.

Над 60 хил. ученици от 1796 училища положиха изпитите от националното външно оценяване по БЕЛ, математика, човекът и природата и човекът и обществото в страната. В Хасковска област на т.нар. малки матури през май се явиха 1953-ма четвъртокласници.

Резултатите от изпита се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците, е 20. Скала за приравнява на резултатите от тестовете към шестобалната система за оценяване от 0 до 6 точки.

За страната по БЕЛ успеваемостта е 77,69%, по математика - 75,25 %, по човекът и обществото - 77,80%, а по човекът и природата - 81,28 %.

Средният брой точки за Хасковски регион от изпита по български език и литература е 76.3 , които се приравняват на средна оценка мн.доб. 5,01. Хасково следва общата тенденция за страната за висок процент затруднение при учениците с въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване или създаване на кратък текст.

Спрямо предишните години най-високи отново са постиженията по човекът и природата. В Хасковска област по този предмет четвъртокласниците са извадили най-висок успех от четирите положени матури. Успеваемостта е на 80 % при средна успеваемост за страната от 81 %.Средният брой точки в региона се приравняват към оценка 5,20 .

В същия момент обаче през тази година в Хасковско падат показаните резултати по математика. Средната оценка за положилите този изпит четвъртокласници е 4,84. А това е с около 3 % по-ниска успеваемост в сравнение с миналата година.

По човекът и обществото средната оценка за областта е 5.03.

Топ 3 на на-високите резултатите в региона от четирите изпита оформят хасковските основни училища „Иван Рилски“-18,80 точки и „Христо Смирненски“-18,46 т., следвани от ОУ „Хр.Ботев“ в Ивайловград-18.40. Те са с оценка отличен. На четвърто място с много добър и 16.93 точки са постигнатите резултати от четвъртокласниците на ОУ “Св. Климент Охридски“ в Хасково.

В Димитровград най-добри знания са показали четвъртокласниците от основните училища “Пенчо Славейков“ и Алеко Константинов“

Най-ниски са резултатите в областта на четвърти клас от с. Големанци.

Според статистиката на МОН, при общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от предметите се нареждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. Общо четвъртокласниците от региона на Хасково са постигнали успеваемост от 72 %

В сравнение със средната процентна успеваемост в страната, която е 77 % Хасковска област се нарежда на 17-то място сред всички 28 области, което е изкачване с една позиция спрямо 2018 година.

От Регионалното управление на образованите съобщиха още, че със заповед на министър Красимир Вълчев от днес 17-ти и 19-ти юни са обявени за неучебни дни. Тогава ще се проведат матурите за 7-ми клас по Бел и математика.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  мед сестра от орфей
  8 -39
  14:08, 6 юни 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Ho
  hohoho
  35 -3
  14:26, 6 юни 2019
  Толкова ти харесва Златева,че даже не знаеш първото и име(Мариела), май ти трябва да ходиш на село.
 • 3
  Ро
  родител
  10 -6
  16:34, 6 юни 2019
  Най-добрите математици в начален етап, но не в прогимназията.
 • 4
  Ко
  коментатор
  12 -1
  18:12, 6 юни 2019
  " във инспектората" - груба грешка. Пише се " във" само когато следващата дума започва с "в" или "ф". Така че мнението на коментиращия май не може да се определи като качествено, особено когато демонстрира и собствената си неграмотност.
 • 5
  Ge
  Georgi Ivanov
  25 -2
  18:51, 6 юни 2019
  Като са им толкова добри началните учители на Рилски , да отидат да научат децата във Вапцаров, тогава да ги видим. Тези от Рилски от първи клас са по уроци и частни занимални и остава да не знаят, отделен е въпроса до колко тези резултати са верни
  • Ге
   Гергана Стоева
   1 0
   18:53, 21 юни 2019
   Правилно. Началната учителка Йорданка Първанова от "Иван Рилски" не може да научи учениците поради собствено високомерие. Добре, че родителите обръщат внимание на децата си и им помагат. Ако отиде пък във "Н.Вапцаров" да преподава ще излезе още по-добре наяве некадърността й, защото каквато е нервна направо не я виждам. В училище "Н.Вапцаров" от учителя изцяло зависи какво ще научи детето, тъй като родителите така или иначе не участват в учебния процес. Тази жена не е родена за учител. Не записвайте децата си при нея.
 • 6
  По
  Порчо
  2 0
  10:37, 7 юни 2019
  Че защо им е логическо мислене? На запад да чистиш къщи, да гледаш баби, да нареждаш плочки и да миеш чинии не ти трябва!

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини