От х:

Днес в x:

12 °C

Хасковските четвъртокласници все по-грамотни, но с по-слабо развито логическо мислене

Нивото на грамотност при четвъртокласниците от Хасковска област се повишава. Това е един от изводите, които правят в Регионалното управление по образованието на базата на показаните резултати по български език и литература от външното оценяване тази година. Много по-добри резултати са дали децата при диктовката в сравнение с миналата година. Трябва да се работи обаче допълнително по уменията им да се справят със задачи с „отворен отговор“, т.е. да се развиват възможностите им за логическо мислене и интерпретация, смята началникът на РУО в Хасково Христина Боева.

Над 60 хил. ученици от 1796 училища положиха изпитите от националното външно оценяване по БЕЛ, математика, човекът и природата и човекът и обществото в страната. В Хасковска област на т.нар. малки матури през май се явиха 1953-ма четвъртокласници.

Резултатите от изпита се измерват в точки. Максималният брой, който могат да изкарат учениците, е 20. Скала за приравнява на резултатите от тестовете към шестобалната система за оценяване от 0 до 6 точки.

За страната по БЕЛ успеваемостта е 77,69%, по математика - 75,25 %, по човекът и обществото - 77,80%, а по човекът и природата - 81,28 %.

Средният брой точки за Хасковски регион от изпита по български език и литература е 76.3 , които се приравняват на средна оценка мн.доб. 5,01. Хасково следва общата тенденция за страната за висок процент затруднение при учениците с въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване или създаване на кратък текст.

Спрямо предишните години най-високи отново са постиженията по човекът и природата. В Хасковска област по този предмет четвъртокласниците са извадили най-висок успех от четирите положени матури. Успеваемостта е на 80 % при средна успеваемост за страната от 81 %.Средният брой точки в региона се приравняват към оценка 5,20 .

В същия момент обаче през тази година в Хасковско падат показаните резултати по математика. Средната оценка за положилите този изпит четвъртокласници е 4,84. А това е с около 3 % по-ниска успеваемост в сравнение с миналата година.

По човекът и обществото средната оценка за областта е 5.03.

Топ 3 на на-високите резултатите в региона от четирите изпита оформят хасковските основни училища „Иван Рилски“-18,80 точки и „Христо Смирненски“-18,46 т., следвани от ОУ „Хр.Ботев“ в Ивайловград-18.40. Те са с оценка отличен. На четвърто място с много добър и 16.93 точки са постигнатите резултати от четвъртокласниците на ОУ “Св. Климент Охридски“ в Хасково.

В Димитровград най-добри знания са показали четвъртокласниците от основните училища “Пенчо Славейков“ и Алеко Константинов“

Най-ниски са резултатите в областта на четвърти клас от с. Големанци.

Според статистиката на МОН, при общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от предметите се нареждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. Общо четвъртокласниците от региона на Хасково са постигнали успеваемост от 72 %

В сравнение със средната процентна успеваемост в страната, която е 77 % Хасковска област се нарежда на 17-то място сред всички 28 области, което е изкачване с една позиция спрямо 2018 година.

От Регионалното управление на образованите съобщиха още, че със заповед на министър Красимир Вълчев от днес 17-ти и 19-ти юни са обявени за неучебни дни. Тогава ще се проведат матурите за 7-ми клас по Бел и математика.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ме
  мед сестра от орфей
  8 -39
  14:08, 6 юни 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Ho
  hohoho
  35 -3
  14:26, 6 юни 2019
  Толкова ти харесва Златева,че даже не знаеш първото и име(Мариела), май ти трябва да ходиш на село.
 • 3
  Ро
  родител
  10 -6
  16:34, 6 юни 2019
  Най-добрите математици в начален етап, но не в прогимназията.
 • 4
  Ко
  коментатор
  12 -1
  18:12, 6 юни 2019
  " във инспектората" - груба грешка. Пише се " във" само когато следващата дума започва с "в" или "ф". Така че мнението на коментиращия май не може да се определи като качествено, особено когато демонстрира и собствената си неграмотност.
 • 5
  Ge
  Georgi Ivanov
  25 -2
  18:51, 6 юни 2019
  Като са им толкова добри началните учители на Рилски , да отидат да научат децата във Вапцаров, тогава да ги видим. Тези от Рилски от първи клас са по уроци и частни занимални и остава да не знаят, отделен е въпроса до колко тези резултати са верни
  • Ге
   Гергана Стоева
   1 0
   18:53, 21 юни 2019
   Правилно. Началната учителка Йорданка Първанова от "Иван Рилски" не може да научи учениците поради собствено високомерие. Добре, че родителите обръщат внимание на децата си и им помагат. Ако отиде пък във "Н.Вапцаров" да преподава ще излезе още по-добре наяве некадърността й, защото каквато е нервна направо не я виждам. В училище "Н.Вапцаров" от учителя изцяло зависи какво ще научи детето, тъй като родителите така или иначе не участват в учебния процес. Тази жена не е родена за учител. Не записвайте децата си при нея.
 • 6
  По
  Порчо
  2 0
  10:37, 7 юни 2019
  Че защо им е логическо мислене? На запад да чистиш къщи, да гледаш баби, да нареждаш плочки и да миеш чинии не ти трябва!

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020

Случаен виц

Последни новини