От х:

Днес в x:

29 °C

Губим биологични видове не само качествено, но и количествено

  Загубата на биоразнообразието е един от най-сериозните  проблеми, който човекът трябва да реши заедно с климатичните проблеми. Но, ако все пак, за озоновата дупка успяваме да намерим решения, то фактът, че губим биологични видове не само качествено, но и количествено, е изключително тревожен, коментира орнитологът от Българското дружество за защита на птиците в Хасково Стойчо Стойчев по повод днешния 22 май, обявен за Международния ден на биологичното разнообразие.

  Темата, поставена във фокуса на отбелязването тази година е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашето здраве“. Ключовото послание в нея е, че многообразието, което осигуряват природните системи за човешко съществуване, допринася за други цели за устойчиво развитие, включително смекчаване на изменението на климата и адаптиране към климатичните промени, възстановяването на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването.

  Повече от 90% от земеделските сортове са изчезнали от производителните площи за последните 100 години. Половината от породите домашни животни също са загубени. Всички 17 основни риболовни зони в света са с риболов над техните устойчиви граници. Различните местни системи за производство на храни са застрашени, включително свързаните с тях местни и традиционни знания. Загубата на разнообразните храни има и пряка връзка с болестите и рисковите фактори за здравето на хората, като диабет, затлъстяване и недохранване, сочи проучване на Комисията EAT-Lancet. В публикуваното от нея изследване става ясно, че наред с гладът днес бич за човечеството е и неправилното или непълноценно хранене. В Европа и Централна Азия 55% от населението е с наднормено тегло, а 20% от хората страдат от затлъстяване. Освен това се наблюдава тенденция за забавяне на растежа на децата, което също е свързано с лошите хранителни навици. Затова здравето - системите за здравословно хранене и биологично разнообразие имат пряка връзка, твърдят анализаторите.

  Връзките между биологичното разнообразие, екосистемите и осигуряването на ползи за човешкото здраве са силно залегнали и в настоящия Стратегически план за биологичното разнообразие 2011-2020. Те са основна тема на обща програма за устойчиво развитие.

  „Изключително тревожно е, че ежегодно от лицето на земята изчезват живи организми, а броят на тези, които все още съществуват намалява поголовно. И това трябва да свети като червена лампа на всеки, който приема Земята и храната си просто като даденост, а дори не се замисля докато изхвърля пластмасовата си чаша от кафе, или лъжичката за еднократна употреба  на улицата или в гората. Случва се така, че някои хора почистват къщата си, а изхвърлят боклука си, в който винаги има и обилно количество пластмаса, на някой черен път. Оттам пластмасите- те са неразградими с десетилетия, попадат в природата-водата, в животните, а в крайна сметка, усвоени от тях се връщат отново при хората, но вече в организма ни. “, казва природозащитникът Стойчо Стоев. Пластмасата е огромен проблем за биоразнообразието, засегнати са всички морски обитатели -от костенурки, през големите бозайници до морските птици. Не са пощадени и сладководните обитатели, припомня той и разказва за ужасяващите кадри, над които е плакал, докато е разглеждал за нанесени безвъзвратни щети на природата от човека. Като този със скелет на албатрос, открит на малък тихоокеански остров, хранен от родителите си с пластмаса. Когато птицата е открита, в храносмилателната й система все още имало следи от парчетата пластмаса.

  Как се случва това става нагледно в изследването на един от анализаторите на проблема - Денис Хардести от Австралийската федерална научна агенция. Тя посочва, че проблемът с пластмасата в океаните придобива все по-големи мащаби с увеличаващото се производство на материала. „Птиците бъркат пластмасовите частици с хайвер от риба и “смятат, че приемат истинска храна, но всъщност получават пластмасова храна”, изтъква Хардести. Тя отбелязва, че освен малки пластмасови парчета, е виждала в корема на птици и много по-големи предмети, като цяла светеща пръчица и три балона в корема на един късоопашат средиземноморски буревестник, например. „Виждала съм всичко - от запалки до капачки от бутилки и умалени модели на автомобили”, подчертава изследователката. И е категорична за негативната тенденция.

  През 2050 г. 99% от морските птици ще имат пластмаса в тялото си, предвижда компютърният модел на Хардести, разработен за проучването й, в който тя съчетава компютърни симулации на местоположението на боклуците и на птиците.

  Замърсяването на планетата с отпадъци не е нов проблем, но усилията за справянето с него изглежда не дават достатъчно добри резултати, след като преди време световните медии гръмнаха и с новината, че боклукът, изхвърлян от човекът е стигнал дори до най-дълбоката точка на земната повърхност - Марианската падина-на 11 км. под морското равнище.

  Не само морските и водните обитатели страдат от замърсяването и нехайството на човека. Стойчо Стойчев подчертава, че изключително са тревожни данните и за насекомите, които са много важна група в хранителната верига. Те са източник на енергия за други организми-за много птици, земноводни, прилепи и влечуги, но освен това са и важни за опрашването на растенията. Природозащитникът припомня изводите от наблюденията на учени от Германия, които показват,че летящите насекоми са намалели с повече от 75% за почти 30 години в тяхната държава. Засега учените все още нямат точен отговор за причините. Според Стойчо Стойчев обаче основната причина за намаляването на насекомите е използването на хербициди за обработка на растенията. „Това, което се случи в България само преди седмици с измирането на пчелите в следствие на растителната отрова, е показателен пример за човешкото безхаберие“, категоричен е природозащитникът.

  Международният ден на биологичното разнообразие е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа. На този ден 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за биологично разнообразие ще се обърнат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората.

  Периодът на разпад на различните отпадъци, които човек изхвърля

  * хранителни отпадъци – около месец

  * продукти от жизнената дейност – около 10-15 дни

  * вестници – от 1 месец до цял сезон

  * картон – 3-4 месеца

  * хартия – най-разпространената хартия за ксерокс се разлага за 2 години

  * строителни материали – до 10 години

  * желязна арматура – между 11 и 13 години

  * консервни кутии – 10 години

  * стари обувки – 10 години

  * тухли и бетон – 100 години

  * автомобилни акумулатори – 100 години

  * фолио и станиол – 100 години

  * батерии – 110 години

  * автомобилни гуми – между 120 и 140 години

  * пластмаса и пластмасови бутилки – най-малко 180-200 години

  * алуминиеви кенове – това е най-опасният боклук, защото един кен се разлага за 500 години

  * стъкло – 1000 години

  * кора от портокал – 1/2 до 2 години

  * салфетка - 3 месеца

  * кибрит - 6 месеца

  * запалка – 100-200 години

  * фас от цигара - 1-2 години

  * дъвка - 5 години

  * найлонов плик - 20-100 години

  * детска пелена за еднократна употреба – 500 години

  * гумена подметка – 50-80 години

  Красимира Славова


  2 коментара

  • 1
   Th
   the dark side of the moon
   3 0
   21:17, 22-05-2019
   Най-ценното, което губите е акълът си. Вече три десетилетия живеете като цигaни.
  • 2
   Ло
   лошо
   0 0
   14:16, 26-05-2019
   глупави човеци сме еей


  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 24.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
  24.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
  24.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  24.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
  24.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
  24.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
  24.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
  24.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
  24.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
  24.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
  24.08.2019
  Последни новини