От х:

Днес в x:

21 °C

Създадоха микроскопична Мона Лиза върху квантово платно с ширина един човешки косъм

Известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи бе пресъздадена в миниатюра върху “квантово платно” с дебелината на човешки косъм.

Физици използвали лазери, за да създадат репродукция на шедьовъра на Леонардо в ултраохладено петно от газообразна квантова материя.

Произведението било нарисувано чрез лазерно проектиране на прочутото изображение под микроскоп, за да стане миниатюрно, а след това резултатите били записани.

Лазерът взаимодейства със странните свойства на квантовата материя, за да промени плътността на атомите, създавайки по този начин пискели с различни сенки.

Изследователите копирали редица други изображения с помощта на същата техника – включително Звездна нощ на Ван Гог и снимка на един от квантовите физици.

Учените от университета в Куинсланд, създали миниатюрното произведение на изкусвото като охладили рубидиев газ до едва няколко милиардни от градуса над абсолютната нула – най-ниската възможна температура.

Газът не замръзва тъй като е твърде разреден, вместо това се държи като петно от газообразна квантова материя.

“Поставихме изображението върху прожектор, осветен от лазер, но вместо да го прожектираме в голям мащаб, ние го изпратихме наобратно чрез микроскоп, за да го направим миниатюрно ”, казва Тайлър Нийли, участник в изследването.

“Светлината отпечатва изображението на площ с щирина около 100 микрона”, добавя той.

Дебелината на човешкия косъм е между 17 и 181 микрона, което прави картината почти невидима с просто око – всеки пиксел от нея е с ширина едва 50 атома.

Странната квантова материя съставляваща платното, е вид конзензат Бозе-Айнщайн – мистериозното пето състояние на материята, наред с твърдите тела, течностите, газовете и плазмата.

Тя се образува когато материята се доближи до абсолютната нула, когато атомите почти не се движат един спрямо друг, а се струпват заедно и се държа така като че ли са едно цяло.

Тези матерали имат странни квантови свойства.

Нийли и колегите му изследвали тези необичайни свойства, когато открили че могат да творят нов вид изкуство, макар първоначалната им цел да била да разберат по-добре поведението на течностите.

“Надяваме се да добием нови познания за това как ежедневието ни произтича от микроскопичния квантов свят, за да разработим нови квантови технологии. А междувременно успяхме да създадем най-малкото в света произведение на изкуството”, казва Нийли.

Техниката разчита на странните квантови свойства на кондензата на Бозе-Айнщайн, докато атомите не бъдат измерени, те нямат определена позиция, а се държат като разпръстнати из системата.

Когато изследователите насочили лазери към материята, светлината помогнала за измерване на системата, разкривайки че атомите не се намират там където е насочен лазерът.

Атомите се концентрират в по-тъмните региони от изображението и създават произведение на изкуството.

Светлосенките в изображението отразяват плътността на атомите.

Макар полученото произведение да а е черно-бяло, изследователите могат да създадат и цветни версии чрез три различни изображения – синьо, зелено и червено, като след това ги комбинират с помощта на компютър.

Тези първоначални изображения демонстрират потенциала на квантовата материя като нов материал, с които могат да се създават произведения на изкуството.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини