От х:

Днес в x:

8 °C

Включват и сайтовете в Закона за радио и телевизия

Сайтовете се конкурират вече с телевизията и радиото, а младите се информират основно чрез мрежата. Затова е необходимо да се пресекат фалшивите новини. Това заяви Бетина Жотева, член на СЕМ пред bTV в предаването "Лице в лице".

Тя заяви, че предстои голяма промяна в Закона за радио и телевизия, където би трябвало да намери място новата директива.

"Би трябвало да се припознаят сайтовете като електронни медии и всеки един сайт, който съдържа някакво аудио-визуално съдържание, да подлежи на регулация. Това не може да бъде наречено цензура, смята Жотева. По думите й било подпомагане на добрата журналистика да остане такава.

Според нея би трябвало всеки един сайт, който съдържа някакво аудио-визуално съдържание, да подлежи на регулация.

"Имаме 21 месеца, за да транспонираме нова директива за аудио-визуални услуги, която да позволи законът да влезе в интернет, като ще обхване всички сайтове с аудио-визуално съдържание, каза Жотева и допълни, че от средата на ноември 2018 година тази директива седи на сайта на Eurolex и чака някой да я прочете.

"Става въпрос за една Директива за аудио и визуалните медийни услуги, която ЕС преди 3 г. прецени, че тази, която беше приета 2010 г. и транспонирана в българското законодателство, е твърде остаряла. Последните 3 години 28 държави членки представители на различни организации, телевизии, неправителствени организации, регулатори и на министерствата на културата, седнаха и написаха нова Директива за аудио и визуалните медийни услуги, която е много по-широк обхват, защото човечеството вече се изнесе в интернет, каза Бетина Жотева.

Според нея в стария закон може да има нов раздел за електронните медии, към който да се включват и сайтовете.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Co
    Cormoran
    2 0
    13:44, 12 апр 2019
    Ясно...Целта е и сайтовете да бъдат цензурирани....Които казват истината са неудобни и им се приписват "фалшиви" новини!!
  • 2
    Ис
    Истината
    0 0
    01:53, 13 апр 2019
    Истината е че в момента подобни сайтове сътволявата неби вали лъжи с цел да привличат все повече хора с харесвани я ,99 процента от тях са на режим измисли жълти на и един лайк и си велик сайт,Много хубава идея крайно време беше
Последни новини