От х:

Днес в x:

Стотици сведоха глава пред паметника на загиналите герои граничари

Изображение 1 от 2

    Шести национален събор "Граничарите на България" се проведе в любимешкото село Вълче поле. Състоя се и възпоменателна церемония, посветена на 67-мата годишнина от гибелта на тримата герои граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Те намират смъртта си на 31 март 1952 година на връх Сараборун край Вълче поле при престрелка с група нарушители, опитващи се да преминат границата. В тяхна чест в любимешкото село има паметник, пред който днес стотици сведоха глава, отдавайки почит. Бяха поднесени венци и цветя.

    Тази година Националният събор се организира в Любимец, по идея и с основната подкрепа и съдействие на кмета на общината инж. Анастас Анастасов, членове от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Свиленград и кметовете на общините Свиленград и Ивайловград. Мащабното събитие е под патронажа на МВР, а гост е зам.-министърът Стефан Балабанов. Посветено е на отбелязването на няколко бележити годишнини – 141 години държавни граници, 50 години град Любимец, 68 години от създаването на 13-ия Граничен отряд, 73 години от създаването на Гранични войски, 21 години от създаването на Гранична полиция и 90 години от рождението на Асен Илиев.

    За събора пристигнаха повече от 400 бивши и настоящи офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили в Гранични войски.

    Програмата на събора продължава и утре като са включени редица мероприятия.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ст
      Стоянов
      11 -4
      09:17, 31 мар 2019
      Граничарите пазехме границата!!! Сегашната "гранична полиция" ....просто нямам думи! Тази граница изобщо не се пази!!
      • Еф
        Ефрейторов
        4 -5
        13:49, 31 мар 2019
        Сегашната гранична полиция пази чернилките от Афганистан да преминат през България.
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        5 -5
        20:59, 31 мар 2019
        А социалистическата система бдеше най-безкомпромисно.. ВСЕКИ ДРЪЗНАЛ ДА НАПУСНЕ КОЧИНАТА ГО РАЗСТРЕЛВАХА КАТО КУЧЕ... Хората живееха в затвор ограден с телени огради..... Никой не трябваше да вижда, че отвъд завесата всичко е лъскаво, светло, изобилно, демократично и цивилизовано.
    • 2
      Ни
      Никола Николов
      1 0
      12:37, 1 апр 2019
      Поклон пред паметта на тримата граничари!!!!!!!!!
    Последни новини