От х:

Днес в x:

11 °C

Хасковските пожарникари ще следят бедствията с дронове и самолет

  Противопожарната служба в Хасково получи ново оборудване. То е доставено по проект между огнеборци от България и Турция по Програмата „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“ и е съфинансирана от Европейския съюз чрез Програма ТГС България – Турция 2014-2020 г.

  Последно по проекта хасковската противопожарна служба получи микробус с два мултикоптера тип дрон и самолет. Те ще бъдат използвани при различни бедствия - наводнения, пожари, при евентуални земетресения, обясниха на нарочен брифинг днес главен инспектор Митко Чакалов и колегата му инспектор Веселин Бекяров. Те поясниха, че мултикоптерите тип дрон с камера и самолета имат обхват до 5 км. От тях картината се предава на живо на монитор в оперативния център в Хасково.

  "Новата техника ще бъде изключително полезна и чрез нея ние ще можем да придобием представа за мащабите на бедствието изключително бързо, така максимално и ефективно ще можем да насочим силите си и средствата към спасяване на застрашените човешки животи", заяви инспектор Бекяров. Той поясни, че системата за видеонаблюдение ще се използва в цялата област.

  През миналата година по същия проект бяха в областната противопожарна служба бяха доставени 100 мобилни бариери за справяне с наводнения, 5 водолазни костюма и още един пикап за транспорт и инсталиране на мобилните бариери. Автомобилът има и допълнително оборудване за борба с наводненията. Техниката е предвидена за използване в районните служби в Димитровград и Свиленград, където стават повече наводнения от разливи на река Марица.

  Общият бюджет на проекта е около 589 000 евро като за хасковската противопожарна служба бяха предвидени 260 000 евро и 39 000 евро национално съфинансиране. Останалата част от парите са за противопожарната служба в Одрин.

  Проектът започна преди около 2 години и днес бе заключителната част за противопожарната служба в Хасково. Огнеборците от Одрин ще финализират проекта в средата на април със занятия в турския град със закупената от тях техника по проекта.

  "Целта на проекта е да се ограничат щетите, причинявани от наводненията в трансграничния район, чрез изграждане на капацитет за бърза реакция и закупуване на съвременна техника за издирване и спасяване, обясни, инспектор Бекяров. Той допълни, че е важно подобряване на трансграничното сътрудничество между българската и турската служба и при необходимост взаимно ще си помагат.

  Днес на брифинга в Областна администрация-Хасково присъстваха и представители на противопожарната служба в Одрин. Те коментираха, че се надяват да разработят и друг съвместен проект. Изтъкнаха, че освен закупената техника е важно партньорството между двете страни.

  След пресконференцията край река Марица в Димитровград бяха демонстрирани мобилните бариери и системата за въздушно наблюдение. Беше имитиран сценарий на пробив на дига на реката, който беше ограничен чрез мобилните бариери. Междувременно бяха издигнати мултикопетрите и самолета, които предаваха на живо в оперативния център в Хасково.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Чо
   Чобанов
   0 -1
   23:16, 28 мар 2019
   С тая железария освен да плашат хайваните и добитъка пасящ кротко по ливадите за друго не става. Трошене на народна пара!
  • 2
   Ге
   Георги Иванов
   0 -1
   01:26, 29 мар 2019
   Лошо няма да им остава време да лепят плочки

  Още новини

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
  13 ное 2019
  Последни новини