От х:

Днес в x:

7 °C

Хасковските пожарникари ще следят бедствията с дронове и самолет

  Противопожарната служба в Хасково получи ново оборудване. То е доставено по проект между огнеборци от България и Турция по Програмата „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“ и е съфинансирана от Европейския съюз чрез Програма ТГС България – Турция 2014-2020 г.

  Последно по проекта хасковската противопожарна служба получи микробус с два мултикоптера тип дрон и самолет. Те ще бъдат използвани при различни бедствия - наводнения, пожари, при евентуални земетресения, обясниха на нарочен брифинг днес главен инспектор Митко Чакалов и колегата му инспектор Веселин Бекяров. Те поясниха, че мултикоптерите тип дрон с камера и самолета имат обхват до 5 км. От тях картината се предава на живо на монитор в оперативния център в Хасково.

  "Новата техника ще бъде изключително полезна и чрез нея ние ще можем да придобием представа за мащабите на бедствието изключително бързо, така максимално и ефективно ще можем да насочим силите си и средствата към спасяване на застрашените човешки животи", заяви инспектор Бекяров. Той поясни, че системата за видеонаблюдение ще се използва в цялата област.

  През миналата година по същия проект бяха в областната противопожарна служба бяха доставени 100 мобилни бариери за справяне с наводнения, 5 водолазни костюма и още един пикап за транспорт и инсталиране на мобилните бариери. Автомобилът има и допълнително оборудване за борба с наводненията. Техниката е предвидена за използване в районните служби в Димитровград и Свиленград, където стават повече наводнения от разливи на река Марица.

  Общият бюджет на проекта е около 589 000 евро като за хасковската противопожарна служба бяха предвидени 260 000 евро и 39 000 евро национално съфинансиране. Останалата част от парите са за противопожарната служба в Одрин.

  Проектът започна преди около 2 години и днес бе заключителната част за противопожарната служба в Хасково. Огнеборците от Одрин ще финализират проекта в средата на април със занятия в турския град със закупената от тях техника по проекта.

  "Целта на проекта е да се ограничат щетите, причинявани от наводненията в трансграничния район, чрез изграждане на капацитет за бърза реакция и закупуване на съвременна техника за издирване и спасяване, обясни, инспектор Бекяров. Той допълни, че е важно подобряване на трансграничното сътрудничество между българската и турската служба и при необходимост взаимно ще си помагат.

  Днес на брифинга в Областна администрация-Хасково присъстваха и представители на противопожарната служба в Одрин. Те коментираха, че се надяват да разработят и друг съвместен проект. Изтъкнаха, че освен закупената техника е важно партньорството между двете страни.

  След пресконференцията край река Марица в Димитровград бяха демонстрирани мобилните бариери и системата за въздушно наблюдение. Беше имитиран сценарий на пробив на дига на реката, който беше ограничен чрез мобилните бариери. Междувременно бяха издигнати мултикопетрите и самолета, които предаваха на живо в оперативния център в Хасково.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Чо
   Чобанов
   0 -1
   23:16, 28 мар 2019
   С тая железария освен да плашат хайваните и добитъка пасящ кротко по ливадите за друго не става. Трошене на народна пара!
  • 2
   Ге
   Георги Иванов
   0 -1
   01:26, 29 мар 2019
   Лошо няма да им остава време да лепят плочки

  Още новини

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини