От х:

Днес в x:

35 °C

Хасковските пожарникари ще следят бедствията с дронове и самолет

  Противопожарната служба в Хасково получи ново оборудване. То е доставено по проект между огнеборци от България и Турция по Програмата „Трансгранично сътрудничество в подготовката и реакцията при наводнения“ и е съфинансирана от Европейския съюз чрез Програма ТГС България – Турция 2014-2020 г.

  Последно по проекта хасковската противопожарна служба получи микробус с два мултикоптера тип дрон и самолет. Те ще бъдат използвани при различни бедствия - наводнения, пожари, при евентуални земетресения, обясниха на нарочен брифинг днес главен инспектор Митко Чакалов и колегата му инспектор Веселин Бекяров. Те поясниха, че мултикоптерите тип дрон с камера и самолета имат обхват до 5 км. От тях картината се предава на живо на монитор в оперативния център в Хасково.

  "Новата техника ще бъде изключително полезна и чрез нея ние ще можем да придобием представа за мащабите на бедствието изключително бързо, така максимално и ефективно ще можем да насочим силите си и средствата към спасяване на застрашените човешки животи", заяви инспектор Бекяров. Той поясни, че системата за видеонаблюдение ще се използва в цялата област.

  През миналата година по същия проект бяха в областната противопожарна служба бяха доставени 100 мобилни бариери за справяне с наводнения, 5 водолазни костюма и още един пикап за транспорт и инсталиране на мобилните бариери. Автомобилът има и допълнително оборудване за борба с наводненията. Техниката е предвидена за използване в районните служби в Димитровград и Свиленград, където стават повече наводнения от разливи на река Марица.

  Общият бюджет на проекта е около 589 000 евро като за хасковската противопожарна служба бяха предвидени 260 000 евро и 39 000 евро национално съфинансиране. Останалата част от парите са за противопожарната служба в Одрин.

  Проектът започна преди около 2 години и днес бе заключителната част за противопожарната служба в Хасково. Огнеборците от Одрин ще финализират проекта в средата на април със занятия в турския град със закупената от тях техника по проекта.

  "Целта на проекта е да се ограничат щетите, причинявани от наводненията в трансграничния район, чрез изграждане на капацитет за бърза реакция и закупуване на съвременна техника за издирване и спасяване, обясни, инспектор Бекяров. Той допълни, че е важно подобряване на трансграничното сътрудничество между българската и турската служба и при необходимост взаимно ще си помагат.

  Днес на брифинга в Областна администрация-Хасково присъстваха и представители на противопожарната служба в Одрин. Те коментираха, че се надяват да разработят и друг съвместен проект. Изтъкнаха, че освен закупената техника е важно партньорството между двете страни.

  След пресконференцията край река Марица в Димитровград бяха демонстрирани мобилните бариери и системата за въздушно наблюдение. Беше имитиран сценарий на пробив на дига на реката, който беше ограничен чрез мобилните бариери. Междувременно бяха издигнати мултикопетрите и самолета, които предаваха на живо в оперативния център в Хасково.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Чо
   Чобанов
   0 -1
   23:16, 28 мар 2019
   С тая железария освен да плашат хайваните и добитъка пасящ кротко по ливадите за друго не става. Трошене на народна пара!
  • 2
   Ге
   Георги Иванов
   0 -1
   01:26, 29 мар 2019
   Лошо няма да им остава време да лепят плочки

  Още новини

  Последни новини