От х:

Днес в x:

9 °C

48 лв. такса за залавяне на домашно куче, 6 лв. за ден престой в приюта

Недобросъвестните собственици на кучета, които ги изхвърлят на улицата, а после размислили се опитват да си ги върнат, да си плащат за това, предлагат от Общинското предприятие „Екопрогрес“ в Хасково.

Идеята касае случаите, в които някога домашни любимци, а вече изоставени четириноги, попаднат в общинския кучешки приют. Или пък изпуснати немаркирани животни.

Ръководството на предприятието, под чиято шапка е приюта, предлага на местния парламент да гласува такси за залавяне на домашно куче от обучения персонал, за престой в него и за кастрация и ветеринарна обработка.

Разчетите са заложени в правилата за вътрешен ред за работа на приюта, но трябва да се легализират с решение на Общинските съветници, обясни шефът на „Екопрогрес“ Райко Лозев. Той смята, че мерките не са прекомерни и ще имат възпитателен ефект върху собствениците, които изоставят животните на произвола. Другата цел е и по-ефективна реакция срещу популацията на бездомни кучета в общината.

Някои от стопаните си взимат домашен любимец без да са обмислили отговорностите към него и след време, като най-лесна реакция да се отърват просто го пускат на улицата, отново без да се замислят за последствията. Други пък са немарливи към животните си и понякога не успяват да преценят точно какъв повод е необходим за домашния им любимец, а това е предпоставка за бягство на кучето или пък то да бъде изпуснато от стопанина му. Такива животни, особено, ако те са без обозначителни знаци, е твърде възможно да попаднат в клетките при акциите нза залавяне на бездомни кучета.

Между 3 и 5 дни е времето, в което след обезпаразитяване, кастриране и маркиране, животни са под задължително наблюдение в приюта. След това се връщат на местата, на които са заловени, освен ако те не са в близост до училище, болници или детска градина. Ако по времето на този престой обаче бъдат потърсени от собствениците им, те трябва да платят, за да си ги приберат, обясни Лозев. Предложението за сумата за хващането на кучето е 48 лева. За всеки ден престой в приюта на домашния любимец стопанинът му ще плаща по 6 лева. Цената за кастрация и ветеринарна обработка на домашно куче в приюта да е 36 лв., гласи още предложението от „Екопрогрес“.

Има опция обитателите на приюта да бъдат осиновявани. Вече имало доста такива случай, разказа шефът на „Екопрогрес“. Райко Лозев даде и примери, че все по-често служителите от кучешкия приют намират оставени в кашонче пред дворната порта новородени четириноги.

Прибираме ги и се грижим за тези кученца, но пък от друга страна се запълва капацитета от места в приюта. Клетките са 10, а малките трябва да бъдат отделени, няма как да са заедно с големи кучета. Използваме случаите да ги съберем само, ако в приюта има също майка с малки, казва Лозев. Затова, според него, предложените такси са добра мярка, а и ще подпомогнат  развитието на приюта.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Вя
  Вяра
  13 -1
  12:46, 27 мар 2019

  Време е хората да се научат че поемат ангажимент ако искат да се грижат за животно.Не може да го вземеш докато е малко и сладко и после да ти омръзне и да отидеш да го пуснеш някъде по далеч.Проблема с кучетата идва най вече от нас хората.Трябва да има приют(добре че вече има) и трябва агресивните животни да се приспиват.Трябва да се дават за осиновяване ако някой ги иска, но в приюта първо трябва да са ги маркирали и да се знае кой е стопанинът на това куче от тук нататък.Трябва да се глобяват хората, които изхвърлят кучетата си след като са ги взели веднъж.Може би трябва да помислите за възможност който вече не може да гледа куче да го остави там за осиновяване.И могат да станат нещата. И може да се намали популацията на уличните кучета.

 • 2
  Па
  парадокс
  5 -9
  12:58, 27 мар 2019
  ако си безработен и участваш в курс ти дават 3 лв.... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   7 -2
   14:03, 27 мар 2019
   Много са ти и 3то лв. на ден! На мен никой не дойде да ми плати нито образованието, нито курсовете! Длъжни сме ви на всичките ******и да ви социализираме, че и курсовете да ви плащаме!
 • 3
  Gl
  glas
  1 -6
  13:23, 27 мар 2019
  хубаво, ама вече няма да ги пускат, а нарпаво уби... Виж коментара
 • 4
  Де
  Деликараман
  2 -7
  13:33, 27 мар 2019
  Може ли да взема кучето на снимката за 3 4 часа до... Виж коментара
  • Мо
   може
   9 -2
   15:44, 27 мар 2019
   Може да се засилиш и да се метнеш в някое дере.Може и да се потрошиш, и после да трябва куче да те търси.
  • 11
   11
   0 0
   18:39, 27 мар 2019
   Вземи мен ти си кучката аз съм кучето
 • 5
  Пр
  предлагам:
  4 -3
  15:04, 27 мар 2019

  Да сложите срок за всяко куче попаднало там - примерно 10 дни.Ако никой не го иска значи трябва да се приспи.Много е важно хората да знаят че животните ще се приспиват ако никой не ги вземе (това е психологически момент).Ако някой реше да осинови куче от там трябва да се записва кой е собственикът и ако го вземе и после пак го намерят пуснато трябва да му се слага голяма глоба.Трябва да има ред.

 • 6
  Мм
  Мммм
  1 -1
  18:16, 27 мар 2019
  Предлагам и всички кибици в центъра,понеже не ме кефят да бъдат приспани.
 • 7
  11
  11
  0 0
  18:32, 27 мар 2019
  Алооу глоба за тебе дето те храним.За тебе и 3лв са много на ден

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
28 яну 2020
Последни новини