От х:

Днес в x:

30 °C

48 лв. такса за залавяне на домашно куче, 6 лв. за ден престой в приюта

Недобросъвестните собственици на кучета, които ги изхвърлят на улицата, а после размислили се опитват да си ги върнат, да си плащат за това, предлагат от Общинското предприятие „Екопрогрес“ в Хасково.

Идеята касае случаите, в които някога домашни любимци, а вече изоставени четириноги, попаднат в общинския кучешки приют. Или пък изпуснати немаркирани животни.

Ръководството на предприятието, под чиято шапка е приюта, предлага на местния парламент да гласува такси за залавяне на домашно куче от обучения персонал, за престой в него и за кастрация и ветеринарна обработка.

Разчетите са заложени в правилата за вътрешен ред за работа на приюта, но трябва да се легализират с решение на Общинските съветници, обясни шефът на „Екопрогрес“ Райко Лозев. Той смята, че мерките не са прекомерни и ще имат възпитателен ефект върху собствениците, които изоставят животните на произвола. Другата цел е и по-ефективна реакция срещу популацията на бездомни кучета в общината.

Някои от стопаните си взимат домашен любимец без да са обмислили отговорностите към него и след време, като най-лесна реакция да се отърват просто го пускат на улицата, отново без да се замислят за последствията. Други пък са немарливи към животните си и понякога не успяват да преценят точно какъв повод е необходим за домашния им любимец, а това е предпоставка за бягство на кучето или пък то да бъде изпуснато от стопанина му. Такива животни, особено, ако те са без обозначителни знаци, е твърде възможно да попаднат в клетките при акциите нза залавяне на бездомни кучета.

Между 3 и 5 дни е времето, в което след обезпаразитяване, кастриране и маркиране, животни са под задължително наблюдение в приюта. След това се връщат на местата, на които са заловени, освен ако те не са в близост до училище, болници или детска градина. Ако по времето на този престой обаче бъдат потърсени от собствениците им, те трябва да платят, за да си ги приберат, обясни Лозев. Предложението за сумата за хващането на кучето е 48 лева. За всеки ден престой в приюта на домашния любимец стопанинът му ще плаща по 6 лева. Цената за кастрация и ветеринарна обработка на домашно куче в приюта да е 36 лв., гласи още предложението от „Екопрогрес“.

Има опция обитателите на приюта да бъдат осиновявани. Вече имало доста такива случай, разказа шефът на „Екопрогрес“. Райко Лозев даде и примери, че все по-често служителите от кучешкия приют намират оставени в кашонче пред дворната порта новородени четириноги.

Прибираме ги и се грижим за тези кученца, но пък от друга страна се запълва капацитета от места в приюта. Клетките са 10, а малките трябва да бъдат отделени, няма как да са заедно с големи кучета. Използваме случаите да ги съберем само, ако в приюта има също майка с малки, казва Лозев. Затова, според него, предложените такси са добра мярка, а и ще подпомогнат  развитието на приюта.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Вя
  Вяра
  13 -1
  12:46, 27 мар 2019

  Време е хората да се научат че поемат ангажимент ако искат да се грижат за животно.Не може да го вземеш докато е малко и сладко и после да ти омръзне и да отидеш да го пуснеш някъде по далеч.Проблема с кучетата идва най вече от нас хората.Трябва да има приют(добре че вече има) и трябва агресивните животни да се приспиват.Трябва да се дават за осиновяване ако някой ги иска, но в приюта първо трябва да са ги маркирали и да се знае кой е стопанинът на това куче от тук нататък.Трябва да се глобяват хората, които изхвърлят кучетата си след като са ги взели веднъж.Може би трябва да помислите за възможност който вече не може да гледа куче да го остави там за осиновяване.И могат да станат нещата. И може да се намали популацията на уличните кучета.

 • 2
  Па
  парадокс
  5 -9
  12:58, 27 мар 2019
  ако си безработен и участваш в курс ти дават 3 лв.... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   7 -2
   14:03, 27 мар 2019
   Много са ти и 3то лв. на ден! На мен никой не дойде да ми плати нито образованието, нито курсовете! Длъжни сме ви на всичките ******и да ви социализираме, че и курсовете да ви плащаме!
 • 3
  Gl
  glas
  1 -6
  13:23, 27 мар 2019
  хубаво, ама вече няма да ги пускат, а нарпаво уби... Виж коментара
 • 4
  Де
  Деликараман
  2 -7
  13:33, 27 мар 2019
  Може ли да взема кучето на снимката за 3 4 часа до... Виж коментара
  • Мо
   може
   9 -2
   15:44, 27 мар 2019
   Може да се засилиш и да се метнеш в някое дере.Може и да се потрошиш, и после да трябва куче да те търси.
  • 11
   11
   0 0
   18:39, 27 мар 2019
   Вземи мен ти си кучката аз съм кучето
 • 5
  Пр
  предлагам:
  4 -3
  15:04, 27 мар 2019

  Да сложите срок за всяко куче попаднало там - примерно 10 дни.Ако никой не го иска значи трябва да се приспи.Много е важно хората да знаят че животните ще се приспиват ако никой не ги вземе (това е психологически момент).Ако някой реше да осинови куче от там трябва да се записва кой е собственикът и ако го вземе и после пак го намерят пуснато трябва да му се слага голяма глоба.Трябва да има ред.

 • 6
  Мм
  Мммм
  1 -1
  18:16, 27 мар 2019
  Предлагам и всички кибици в центъра,понеже не ме кефят да бъдат приспани.
 • 7
  11
  11
  0 0
  18:32, 27 мар 2019
  Алооу глоба за тебе дето те храним.За тебе и 3лв са много на ден

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини