От х:

Днес в x:

14 °C

48 лв. такса за залавяне на домашно куче, 6 лв. за ден престой в приюта

Недобросъвестните собственици на кучета, които ги изхвърлят на улицата, а после размислили се опитват да си ги върнат, да си плащат за това, предлагат от Общинското предприятие „Екопрогрес“ в Хасково.

Идеята касае случаите, в които някога домашни любимци, а вече изоставени четириноги, попаднат в общинския кучешки приют. Или пък изпуснати немаркирани животни.

Ръководството на предприятието, под чиято шапка е приюта, предлага на местния парламент да гласува такси за залавяне на домашно куче от обучения персонал, за престой в него и за кастрация и ветеринарна обработка.

Разчетите са заложени в правилата за вътрешен ред за работа на приюта, но трябва да се легализират с решение на Общинските съветници, обясни шефът на „Екопрогрес“ Райко Лозев. Той смята, че мерките не са прекомерни и ще имат възпитателен ефект върху собствениците, които изоставят животните на произвола. Другата цел е и по-ефективна реакция срещу популацията на бездомни кучета в общината.

Някои от стопаните си взимат домашен любимец без да са обмислили отговорностите към него и след време, като най-лесна реакция да се отърват просто го пускат на улицата, отново без да се замислят за последствията. Други пък са немарливи към животните си и понякога не успяват да преценят точно какъв повод е необходим за домашния им любимец, а това е предпоставка за бягство на кучето или пък то да бъде изпуснато от стопанина му. Такива животни, особено, ако те са без обозначителни знаци, е твърде възможно да попаднат в клетките при акциите нза залавяне на бездомни кучета.

Между 3 и 5 дни е времето, в което след обезпаразитяване, кастриране и маркиране, животни са под задължително наблюдение в приюта. След това се връщат на местата, на които са заловени, освен ако те не са в близост до училище, болници или детска градина. Ако по времето на този престой обаче бъдат потърсени от собствениците им, те трябва да платят, за да си ги приберат, обясни Лозев. Предложението за сумата за хващането на кучето е 48 лева. За всеки ден престой в приюта на домашния любимец стопанинът му ще плаща по 6 лева. Цената за кастрация и ветеринарна обработка на домашно куче в приюта да е 36 лв., гласи още предложението от „Екопрогрес“.

Има опция обитателите на приюта да бъдат осиновявани. Вече имало доста такива случай, разказа шефът на „Екопрогрес“. Райко Лозев даде и примери, че все по-често служителите от кучешкия приют намират оставени в кашонче пред дворната порта новородени четириноги.

Прибираме ги и се грижим за тези кученца, но пък от друга страна се запълва капацитета от места в приюта. Клетките са 10, а малките трябва да бъдат отделени, няма как да са заедно с големи кучета. Използваме случаите да ги съберем само, ако в приюта има също майка с малки, казва Лозев. Затова, според него, предложените такси са добра мярка, а и ще подпомогнат  развитието на приюта.

Красимира Славова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

 • 1
  Вя
  Вяра
  13 -1
  12:46, 27 мар 2019

  Време е хората да се научат че поемат ангажимент ако искат да се грижат за животно.Не може да го вземеш докато е малко и сладко и после да ти омръзне и да отидеш да го пуснеш някъде по далеч.Проблема с кучетата идва най вече от нас хората.Трябва да има приют(добре че вече има) и трябва агресивните животни да се приспиват.Трябва да се дават за осиновяване ако някой ги иска, но в приюта първо трябва да са ги маркирали и да се знае кой е стопанинът на това куче от тук нататък.Трябва да се глобяват хората, които изхвърлят кучетата си след като са ги взели веднъж.Може би трябва да помислите за възможност който вече не може да гледа куче да го остави там за осиновяване.И могат да станат нещата. И може да се намали популацията на уличните кучета.

 • 2
  Па
  парадокс
  5 -9
  12:58, 27 мар 2019
  ако си безработен и участваш в курс ти дават 3 лв.... Виж коментара
  • Аз
   Аз
   7 -2
   14:03, 27 мар 2019
   Много са ти и 3то лв. на ден! На мен никой не дойде да ми плати нито образованието, нито курсовете! Длъжни сме ви на всичките ******и да ви социализираме, че и курсовете да ви плащаме!
 • 3
  Gl
  glas
  1 -6
  13:23, 27 мар 2019
  хубаво, ама вече няма да ги пускат, а нарпаво уби... Виж коментара
 • 4
  Де
  Деликараман
  2 -7
  13:33, 27 мар 2019
  Може ли да взема кучето на снимката за 3 4 часа до... Виж коментара
  • Мо
   може
   9 -2
   15:44, 27 мар 2019
   Може да се засилиш и да се метнеш в някое дере.Може и да се потрошиш, и после да трябва куче да те търси.
  • 11
   11
   0 0
   18:39, 27 мар 2019
   Вземи мен ти си кучката аз съм кучето
 • 5
  Пр
  предлагам:
  4 -3
  15:04, 27 мар 2019

  Да сложите срок за всяко куче попаднало там - примерно 10 дни.Ако никой не го иска значи трябва да се приспи.Много е важно хората да знаят че животните ще се приспиват ако никой не ги вземе (това е психологически момент).Ако някой реше да осинови куче от там трябва да се записва кой е собственикът и ако го вземе и после пак го намерят пуснато трябва да му се слага голяма глоба.Трябва да има ред.

 • 6
  Мм
  Мммм
  1 -1
  18:16, 27 мар 2019
  Предлагам и всички кибици в центъра,понеже не ме кефят да бъдат приспани.
 • 7
  11
  11
  0 0
  18:32, 27 мар 2019
  Алооу глоба за тебе дето те храним.За тебе и 3лв са много на ден

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини