От х:

Днес в x:

Учени определиха кога идва безводието в САЩ

Значителен недостиг на вода може да застраши голяма част от Съединените щати може в близките пет десетилетия, според прогнози, направени в ново проучване.

От 2071 г. учените твърдят, че комбинираните ефекти от изменението на климата и увеличаването на населението се очаква да са "сериозни предизвикателства" в близо половината от 204-те водосбора в САЩ.

Според прогнозите на изследователите, водоснабдяването е вероятно да бъде застрашено във водосборните райони в централните и южни Велики равнини, Югозападните и централните щати на Скалистите планини, Калифорния, и районите в южната част (особено във Флорида) и Средния Запад.

"В много от щатите с времето ще имаме все по-малко вода," казва един от изследователите, икономистът Томас Браун от Агенцията за горите на САЩ.

Браун и неговият екип използвали редица глобални климатични модели, за да проектират климатичните сценарии в бъдеще, като същевременно отчитат данните за очакваното нарастване на населението.

Според учените стабилността на водопотреблението в САЩ е постигната през 80-те години на миналия век, след десетилетия на нарастване на търсенето, което е нараснало с девет пъти повече от началото на 20-ти век.

Благодарение на напредъка в изграждането на язовири, тунелирането и тръбопроводите, стабилността на водопотреблението се запазва оттогава, въпреки нарастващото население, казват от екипа. Но пикът в изграждането на водохранилища е през 60-те години на миналия век, тези приспособления няма да продължат да се развиват по същия начин в бъдеще.

"Въпреки че проучванията показват, че изменението на климата вероятно ще доведе до увеличаване на валежите в много райони на 48-те щати, особено в северните региони, очаква се в други области [валежите] да намаляват", пишат авторите.

"Освен това, повишаването на температурите, което се очаква навсякъде в САЩ, ще намалява потока чрез въздействието на температурата върху изпаряването, в някои райони напълно ще неутрализира ​​положителния ефект от увеличаването на валежите и ще доведе до намаляване на потока".

В проучването, изследователите моделирали водоснабдяването и търсенето в 14 алтернативни климатични сценарии. Те включват два сценария за бъдещите емисии на парникови газове в седем глобални климатични модела, като приемат, че ефективността на използването на водата ще продължи да се подобрява, както в миналото.В ъпреки че констатациите са само прогнози и са несигурни, както признават изследователите, те все пак са мрачни.

"В бъдещи периоди, с учеличаване на населението, икономическият растеж, както и променящият се климат ще променят добива и търсенето на вода, се очаква недостигът да нарасне значително, ако не се вземат мерки", пишат изследователите.

„Осреднено от 14-те сценария 83, 92 и 96 басейна се очаква да достигнат до месечен недостиг в близки [2021–2045], средни [2046–2070] и далечни бъдещи периоди [2071–2095]". Екипът подчертава, че прогнозираният недостиг на вода не е непроменим и може да бъде смекчен от текущи и бъдещи мерки в използването на водата - особено в селското стопанство, което представлява 75% от годишното потребление на вода в САЩ, и промишлеността.

,През предходните десетилетия изграждането на язовири е било огромно предимство за стабилността на водоснабдяването, но тъй като светът става по-горещ и по-сух, те ще бъдат по-малко полезни в сравнение с други мерки от 21-ви век, като например повишаване на ефективността на напояването", пишат изследователите.

"Там, където водата е ограничаващ фактор, едва ли е възможно увеличаване на съхранявата в язовирите вода", казва Браун.

Използването на подземните води е друг вариант, но като се има предвид, че това е ограничен и застрашен ресурс сам по себе си, не трябва да бъдем твърде зависими от него, казват изследователите. Вместо това, нашето водоползване като цяло трябва да бъде разгледано и ние особено трябва да търсим повишаване на ефективността сред основните потребители на този ограничен и ценен ресурс.

"В действителност, поливното земеделие е малко вероятно да понесе пълната тежест на бъдещия недостиг на вода", пишат авторите. "Въпреки това, предвид големите количества вода, използвани в селското стопанство и факта, че по-голямата част от водата се използва за отглеждане на култури със сравнително ниска цена, селскостопанският сектор вероятно ще се изправи пред сериозни предизвикателства, наравно с всички останали".

Резултатите са докладвани във Earth's Future..

Коментари в сайта

Последни новини