От х:

Днес в x:

4 °C

Глобално изследане показва нивата резистентни бактерии в здраво население

Всеобхватен анализ на канализационните води, събрани в 74 града в 60 страни, даде първите сравними глобални данни, които показват нивата и видовете антимикробно резистентни бактерии, които присъстват в предимно здрави хора в тези страни. Националният институт по храните и Техническият университет на Дания, оглавяват проучването, което е проведено от международен екип от изследователи.

В метагеномното проучване изследователите са очертали целия ДНК материал в пробите от отпадъчни води и са установили, че според антимикробната резистентност страните в света попадат в две групи. Северна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия като цяло имат най-ниските нива на антимикробна резистентност, докато Азия, Африка и Южна Америка имат най-високи нива.

Бразилия, Индия и Виетнам имат най-голямото разнообразие в гените на резистентност, докато Австралия и Нова Зеландия имат най-ниско ниво.

Санитарни условияя и здраве са тясно свързани с антимикробната резистентност
Според изследователите, използването на антимикробни средства обяснява само малка част от появата на антимикробна резистентност в различните страни. Следователно, изследователите са търсили други фактори, които могат да водят до пявата на резистентни бактерии или са показателни. В работата си те са използвали няколко изчерпателни набора от данни от Световната банка, например за здравния статус на страните и етапа на развитието им.

Работата на изследователите показва, че повечето от променливите, които са свързани с появата на антимикробна резистентност в дадена страна, са свързани със санитарните условия в страната и общото здравословно състояние на населението.

"В борбата срещу антимикробната резистентност нашите открития показват, че би било много ефективна стратегия, ако се положат съгласувани усилия за подобряване на санитарните условия в страни с високи нива на антимикробна резистентност", казва професор Франк Аареструп от Националния институт по храните и ръководител на проучването.

Използвайки същите данни от Световната банка, изследователите също така са прогнозирали нивата на антимикробна резистентност в 259 страни / територии и са съставили световна карта на резистентността в здрави популации. Според техните оценки, Нидерландия, Нова Зеландия и Швеция имат най-ниски нива на резистентност, а Танзания, Виетнам и Нигерия са с най-високи. Според оценките Дания има шестото най-ниско ниво на антимикробна резистентност.

Данни за многократна употреба
Противно на данните от традиционните методи за анализ, суровите данни от метагеномните изследвания могат да бъдат използвани повторно, за да се изследват други проблеми. Например за анализиране на появата на други болестотворни микроорганизми в канализацията.

С появата на повече гени на резистентност в бъдеще, изследователите ще могат също да анализират публично достъпните сурови данни от метагеномни изследвания, за да разкрият бързо как тези гени са се появили и разпространили.

Стъпка по-близо до глобална система за наблюдение
Изследователите ще използват опита, придобит от проекта, за за разработване на световна система за наблюдение, която може непрекъснато да наблюдава появата и разпространението на причиняващите болести микроорганизми и антимикробната резистентност.

„Анализът на отпадъчните води може бързо и сравнително евтино да покаже точно кои бактерии изобилстват в дадена област - и събирането и анализирането на отпадъчните води не изисква етично одобрение, тъй като материалът не може да бъде проследен до физически лица, жизнено важна възможност, също и в развиващите се страни”, обяснява професор Франк Аареструп.

Амбицията на изследователите е да развият система, която дава възможност за обмен и интерпретиране на информация в реално време. Като такива, би било възможно да се използват данните от глобалното наблюдение, напр. да управляват болести, които заплашват да се разпространят извън границите на страната и да се превърнат в пандемии, като ебола, морбили, полиомиелит или холера.

Изследването е описано по-подробно в статия в Nature Communications "Глобален мониторинг на антимикробната резистентност на базата на метагеномни анализи на градските отпадъчни води".

Антимикробната резистентност (АМР) е способността на микроорганизмите - като бактерии, вируси и някои паразити, да спрат антимикробното действие на познатите средства срещу тях - антибиотици, антивирусни и противомаларийни лекарства..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
10 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
10 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
10 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
10 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
10 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
10 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
10 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
10 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
10 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
10 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
10 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
10 дек 2019
Последни новини