От х:

Днес в x:

Глобално изследане показва нивата резистентни бактерии в здраво население

Всеобхватен анализ на канализационните води, събрани в 74 града в 60 страни, даде първите сравними глобални данни, които показват нивата и видовете антимикробно резистентни бактерии, които присъстват в предимно здрави хора в тези страни. Националният институт по храните и Техническият университет на Дания, оглавяват проучването, което е проведено от международен екип от изследователи.

В метагеномното проучване изследователите са очертали целия ДНК материал в пробите от отпадъчни води и са установили, че според антимикробната резистентност страните в света попадат в две групи. Северна Америка, Западна Европа, Австралия и Нова Зеландия като цяло имат най-ниските нива на антимикробна резистентност, докато Азия, Африка и Южна Америка имат най-високи нива.

Бразилия, Индия и Виетнам имат най-голямото разнообразие в гените на резистентност, докато Австралия и Нова Зеландия имат най-ниско ниво.

Санитарни условияя и здраве са тясно свързани с антимикробната резистентност
Според изследователите, използването на антимикробни средства обяснява само малка част от появата на антимикробна резистентност в различните страни. Следователно, изследователите са търсили други фактори, които могат да водят до пявата на резистентни бактерии или са показателни. В работата си те са използвали няколко изчерпателни набора от данни от Световната банка, например за здравния статус на страните и етапа на развитието им.

Работата на изследователите показва, че повечето от променливите, които са свързани с появата на антимикробна резистентност в дадена страна, са свързани със санитарните условия в страната и общото здравословно състояние на населението.

"В борбата срещу антимикробната резистентност нашите открития показват, че би било много ефективна стратегия, ако се положат съгласувани усилия за подобряване на санитарните условия в страни с високи нива на антимикробна резистентност", казва професор Франк Аареструп от Националния институт по храните и ръководител на проучването.

Използвайки същите данни от Световната банка, изследователите също така са прогнозирали нивата на антимикробна резистентност в 259 страни / територии и са съставили световна карта на резистентността в здрави популации. Според техните оценки, Нидерландия, Нова Зеландия и Швеция имат най-ниски нива на резистентност, а Танзания, Виетнам и Нигерия са с най-високи. Според оценките Дания има шестото най-ниско ниво на антимикробна резистентност.

Данни за многократна употреба
Противно на данните от традиционните методи за анализ, суровите данни от метагеномните изследвания могат да бъдат използвани повторно, за да се изследват други проблеми. Например за анализиране на появата на други болестотворни микроорганизми в канализацията.

С появата на повече гени на резистентност в бъдеще, изследователите ще могат също да анализират публично достъпните сурови данни от метагеномни изследвания, за да разкрият бързо как тези гени са се появили и разпространили.

Стъпка по-близо до глобална система за наблюдение
Изследователите ще използват опита, придобит от проекта, за за разработване на световна система за наблюдение, която може непрекъснато да наблюдава появата и разпространението на причиняващите болести микроорганизми и антимикробната резистентност.

„Анализът на отпадъчните води може бързо и сравнително евтино да покаже точно кои бактерии изобилстват в дадена област - и събирането и анализирането на отпадъчните води не изисква етично одобрение, тъй като материалът не може да бъде проследен до физически лица, жизнено важна възможност, също и в развиващите се страни”, обяснява професор Франк Аареструп.

Амбицията на изследователите е да развият система, която дава възможност за обмен и интерпретиране на информация в реално време. Като такива, би било възможно да се използват данните от глобалното наблюдение, напр. да управляват болести, които заплашват да се разпространят извън границите на страната и да се превърнат в пандемии, като ебола, морбили, полиомиелит или холера.

Изследването е описано по-подробно в статия в Nature Communications "Глобален мониторинг на антимикробната резистентност на базата на метагеномни анализи на градските отпадъчни води".

Антимикробната резистентност (АМР) е способността на микроорганизмите - като бактерии, вируси и някои паразити, да спрат антимикробното действие на познатите средства срещу тях - антибиотици, антивирусни и противомаларийни лекарства..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини