От х:

Днес в x:

11 °C

Един-единствен курс на лечение с антибиотици променя микробиома за цяла година

Когато вземате антибиотици, изчезват не само симптомите на грип и настинка.

В битката срещу инфекциите, антибиотиците ще ви донесат победа над микробите. В същото време съюзникът ви ви нанася значителни щети – той избива и полезните микроби. Понякога това е неизбежно, но в повечето случаи употребата на антибиотици е неуместна и излишна. Последиците от антибиотиците върху микробиома могат да бъдат сериозни.

В рамките на две изследвания със здрави хора, един-единствен курс с антибиотици променил състава на чревния микробиом в продължение на месеци, а в някои случаи дори година.

Подобни промени биха могли да разчитят пътя за патогени, като смъртоносните Клостридиум дифициле, и да засегнат активността на микробиома, включително взаимодействието му с имунната система и храносмилането.

Като цяло изследванията сочат, че антибиотиците имат повече странични ефекти, отколкото сме смятали първоначално.

В същото време учените открили, че микробиомът в устата се възстановява много по-бързо – само няколко седмици след лечението с антибиотици. Това повдига въпроса защо лекарствата не засягат в такава степен микробите в устата. Може би заради начина, по който антибиотиците, приемани през устата, циркулират в тялото. Възможно е устният микробиом да е по-устойчив – качество, което бихме могли да пресъздадем в микробните общности по цялото тяло. Изследователите допускат, че тази устойчивост може да е резултат от непрекъснатите дразнения, като миенето на зъби и промените във влажността и въздуха.

В изследванията участвали 66 доброволци – 29 от Швеция и 37 от Великобритания. Тези от скандинавската държава приемали клиндамицин и ципрофлоксацин, а в британското проучване били използвани миноциклини и амоксицилин.

Учените анализирали микробите в слюнката и изпражненията на всеки участник преди и непосредствено след експеримента.

Оказало се, че всички изпробвани антибиотици променят микробното разнообразие в чревата. Промените се запазили с месеци. При участниците, приемали ципрофлоксацин, промените в микробното разнообразие продължили до 12 месеца.

Лечението с антибиотици причинило и пикове сред гените, свързани с антибиотичната резистентност. Клиндамицинът избил микроби, произвеждащи бутират – късоверижна мастна киселина, която спира възпаленията, канцерогенезата и оксидативния стрес в червата.

Източник: foodmatters.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини