От х:

Днес в x:

„Супербактерии” се разпространяват в европейските болници

“Супербактерии”, резистентни към антибиотиците от най-ново поколение се разпространяват в болниците в Европа, показва общоевропейско проучване.

Разпространението на резистентната към най-новото поколение лекарства Klebsiella pneumoniae е “изключително тревожно”, заявиха изследователи от института Сангер.

И предупредиха, че и други бактерии могат да станат устойчиви – заради уникалния начин, по който се размножават.

Какво представлява Klebsiella pneumoniae?

Тя може да живее напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора.

Въпреки това, когато тялото е слабо, може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит.

Някои щамове развиват резистентност към антибиотици.

“Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от основните антибиотици от последно поколение.”, заяви д-р София Дейвид от института Сангър пред „Би Би си Нюз“.

Инфекциите са свързани с висока смъртност.

“Вече е притеснително, че наблюдаваме 2000 смъртни случая от 2015 г. – но притеснението е, че ако не се предприемат действия, това число ще продължи да нараства“, каза тя.

Смъртните случаи, причинени от K. pneumoniae, са нараснали от 341 в Европа през 2007 г. на 2 094 до 2015 г.

Изследователите са анализирали ДНК на бактерията – нейният генетичен код – от проби от заразени пациенти.

“Нашите открития предполагат, че болниците са ключов фасилитатор на предаването [и предполагат, че] бактериите се разпространяват от човек на човек, предимно в болниците”, каза д-р Дейвид.

„Фактът, че виждаме едни и същи клонове с висок риск в много различни болници в Европа, също показва, че има нещо особено в тези щамове.“

Резистентният към лекарства K. pneumoniae може да продължи да се разпространява или да предава своята устойчивост върху други видове бактерии. Те имат способността да се разпространяват много бързо чрез бактериални популации “, каза д-р Дейвид.

Какво може да се направи?

Най-добрият начин да се справите с резистентните към лекарства инфекции е да не се стига до тях.

„Ние сме оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и изолиране на пациенти, пренасящи тези бактерии, можем не само да забавим разпространението на тези патогени, но и да ги контролираме успешно, каза проф. Хайо Грундман от университета във Фрайбург.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини