От х:

Днес в x:

Стрелецът от Калифорния е 19-годишен неонацист, купил си законно "Калашников"

Младият мъж, открил стрелба на Фестивала на Чесъна в американския щат Калифорния, е едва 19-годишен. Според анализ на поведението му в социалните мрежи младежът се увличал по екстремистки неонацистки идеи и е бил привърженик на теорията за превъзходство на бялата раса, предаде Асошиейтед прес.

Сантино Уилям Лиган уби трима души, включително 6-годишно дете, и рани 12 на фестивала в Гилрой вчера, след което беше застрелян от полицията.

В изтрития впоследствие профил на стрелеца в Инстаграм, той е публикувал две снимки. На едната, която е качена по-рано, е изобразен анимационният герой, известен като мечето Смоуки (Smokey the Bear), стоящо пред табела "огнеопасно". В заглавието Лиган призовава да се чете "Мощта е право" (Might is Right), книга, публикувана през 19 век.

Мизогиничната и антисемитска творба е използвана в екстремистки сайтове от неонацисти и привърженици на теорията за превъзходство на бялата раса, отбелязва Асошиейтед прес.

Втората снимка е качена броени минути преди стрелбата и е от самия фестивал.

Според полицията стрелецът е бил въоръжен с автомат "АК-47", придобит законно този месец в щата Невада, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини