От х:

Днес в x:

Кърджали посреща гостите си със сметища около Автогарата, безразборно се изхвърлят отпадъци

    Кърджали посреща гостите си с нерегламентирани сметища около Автогарата. Безразборно се изхвърлят отпадъци. Градът, който има претенции да стане туристическа дестинация е затрупан с боклуци. Само за миналата 2018 г. Община Кърджали е регистрирала 36 големи нерегламентирани сметища с тонове отпадъци. Непрекъснато се работи по тяхното премахване. Само от началото на годината са отстранени 8 големи сметища, много от които със строителни отпадъци.  Извозването на тон отпадъци струва на общината 16 лв.  Това съобщи за Кърджали бг вести началника на екологичния отдел в Общинска администрация Веселина Танчева.

    Освен града се замърсяват и места, които се посещават от туристи и са защитени местности.  По разпореждане на РИОСВ-Хасково са почистени  6 нерегламентирани сметища – в района на защитената местност ,,Нощувка на малък корморан”, в землищата на селата Срединка, Солище, Скърбино и Стремци  в общ. Кърджали. Това съобщиха от инспекцията в Хасково.

       От Община Кърджали и сметосъбиращата фирма „Грийн Партнърс” се готвят да проведат голяма акция по почистването на града. По традиция тя ще е в Деня на земята-22 април. За доброволците ще бъдат осигурени найлонови чували и ръкавици.

     Любопитното е, че първа България чества Деня на Земята.Това става на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашният министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Едва половин век по късно САЩ и Канада въвеждат Деня на Земята. Той започва да се чества на 22 април.

      В Кърджали има нетърпеливи млади хора, които изразяват готовност да излязат и да почистват преди Деня на Земята.Те готвят пролетно почистване. Става дума за експедиционни туристически отряди от ученици. Те стягат акция на 20 март.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини