От х:

Днес в x:

Екоинспектори проверяват цветарите за защитени видове

В Хасковска област екоинспекторите проверяват цветарски бранш за защитени видове пролетни цветя. 
От Регионалната инспекция по околната среда и водите посочиха, че 
всички цветарски магазини, пазари и места, където се предлагат цветя, ще бъдат проверени, за да не се допусне продажба на защитени видове по Закона за биологичното разнообразие
Проверките на цветя са планови, но в момента фокусът е насочен към пролетни растения. Някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона. Забранено е брането и изкореняването им, както и продажбата им-действия, които водят до 
загуба на естествените им местообитания. Някои от видовете са и под защита и на Вашингтонската конвенция, който опазва световно застрашени от изчезване растения и държи контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им.  
От 30 януари 2019 г. е в сила  заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са валериана,  мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа 
Някои от тя, като бодливия залист, който допреди време се използваше за зелена аранжировка на букетите, лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.
Последните проверки в региона на Хасково са правени в Харманли. До момента инспекциите показват, че цветарите се съобразяват със забраната, няма открити нарушения. 
Експертите по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При засечени нарушения се налагат глоби от 100 до 5000 лева на физически лица , а на юридически – от 500 до 10 000 лева.
 
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  S7
  S74LK3R
  26 -1
  17:16, 5 мар 2019
  Застрояваме дюни-няма проблем. Баба продава две китки 5000 лева глоба.... Да ви го и на държавата...
 • 2
  Си
  Син
  17 -1
  17:50, 5 мар 2019
  Тази служба явно няма работа
 • 3
  Ке
  Кенанския Маймун
  7 -3
  19:23, 5 мар 2019
  Ебахти хацисткия Льо Райх ви спретнаха
  мутрите и бейовете в Гяуристана
  ....
  Вчера чета - проверки на земеделците , днеска на цветарите , предишния ден на шофьорите .. луд умора няма
  .... Германско френски льо райх в мутро - изпълнение
  ......
  Доган и Боци пият шербет
  Бирниците , играят им кючек
 • 4
  Ii
  II138II!
  8 -1
  02:37, 6 мар 2019
  Тия главочи да ги разформироват и да ги пратят в Язаки или в Марица изток на смени, та да има полза от тях.
 • 5
  За
  ЗАДОВОЛЕН
  1 -2
  09:42, 6 мар 2019
  Мисля че трябва да спрете с негативните коментари, има закон и трябва да се прилага, който не му харесва да иде в Афганистан при талибаните и да играе кючек и пие шербет!
 • 6
  Гр
  гражданин
  2 -2
  10:35, 6 мар 2019
  Полетата за коментари в Хасково нет се превърнаха в евтин клюкарник, където всеки излиза злобата и простотията си. Ако нямате конструктивно мнение, поне замълчете, за да не блесвате с простотия и липса на компетентност! Има закони и инспекторите ги изпълняват, ако не ги изпълняваха пак щяха да са лоши. Не може всеки да бере каквото му падне и да продава, има правила.
 • 7
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -1
  11:05, 6 мар 2019
  Да не са ви пуснали водата в Хаскьой
  ... Говориш като къпан гербераст ?:))
 • 8
  Го
  Гост
  4 0
  11:09, 6 мар 2019
  Съсипахте хората с тия проверки!!!

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
14 авг 2020
Последни новини