От х:

Днес в x:

10 °C

Екоинспектори проверяват цветарите за защитени видове

В Хасковска област екоинспекторите проверяват цветарски бранш за защитени видове пролетни цветя. 
От Регионалната инспекция по околната среда и водите посочиха, че 
всички цветарски магазини, пазари и места, където се предлагат цветя, ще бъдат проверени, за да не се допусне продажба на защитени видове по Закона за биологичното разнообразие
Проверките на цветя са планови, но в момента фокусът е насочен към пролетни растения. Някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона. Забранено е брането и изкореняването им, както и продажбата им-действия, които водят до 
загуба на естествените им местообитания. Някои от видовете са и под защита и на Вашингтонската конвенция, който опазва световно застрашени от изчезване растения и държи контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им.  
От 30 януари 2019 г. е в сила  заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са валериана,  мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа 
Някои от тя, като бодливия залист, който допреди време се използваше за зелена аранжировка на букетите, лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.
Последните проверки в региона на Хасково са правени в Харманли. До момента инспекциите показват, че цветарите се съобразяват със забраната, няма открити нарушения. 
Експертите по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При засечени нарушения се налагат глоби от 100 до 5000 лева на физически лица , а на юридически – от 500 до 10 000 лева.
 
 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  S7
  S74LK3R
  26 -1
  17:16, 5 мар 2019
  Застрояваме дюни-няма проблем. Баба продава две китки 5000 лева глоба.... Да ви го и на държавата...
 • 2
  Си
  Син
  17 -1
  17:50, 5 мар 2019
  Тази служба явно няма работа
 • 3
  Ке
  Кенанския Маймун
  7 -3
  19:23, 5 мар 2019
  Ебахти хацисткия Льо Райх ви спретнаха
  мутрите и бейовете в Гяуристана
  ....
  Вчера чета - проверки на земеделците , днеска на цветарите , предишния ден на шофьорите .. луд умора няма
  .... Германско френски льо райх в мутро - изпълнение
  ......
  Доган и Боци пият шербет
  Бирниците , играят им кючек
 • 4
  Ii
  II138II!
  8 -1
  02:37, 6 мар 2019
  Тия главочи да ги разформироват и да ги пратят в Язаки или в Марица изток на смени, та да има полза от тях.
 • 5
  За
  ЗАДОВОЛЕН
  1 -2
  09:42, 6 мар 2019
  Мисля че трябва да спрете с негативните коментари, има закон и трябва да се прилага, който не му харесва да иде в Афганистан при талибаните и да играе кючек и пие шербет!
 • 6
  Гр
  гражданин
  2 -2
  10:35, 6 мар 2019
  Полетата за коментари в Хасково нет се превърнаха в евтин клюкарник, където всеки излиза злобата и простотията си. Ако нямате конструктивно мнение, поне замълчете, за да не блесвате с простотия и липса на компетентност! Има закони и инспекторите ги изпълняват, ако не ги изпълняваха пак щяха да са лоши. Не може всеки да бере каквото му падне и да продава, има правила.
 • 7
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -1
  11:05, 6 мар 2019
  Да не са ви пуснали водата в Хаскьой
  ... Говориш като къпан гербераст ?:))
 • 8
  Го
  Гост
  4 0
  11:09, 6 мар 2019
  Съсипахте хората с тия проверки!!!

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини