От х:

Днес в x:

21 °C

Екоинспектори проверяват цветарите за защитени видове

В Хасковска област екоинспекторите проверяват цветарски бранш за защитени видове пролетни цветя. 
От Регионалната инспекция по околната среда и водите посочиха, че 
всички цветарски магазини, пазари и места, където се предлагат цветя, ще бъдат проверени, за да не се допусне продажба на защитени видове по Закона за биологичното разнообразие
Проверките на цветя са планови, но в момента фокусът е насочен към пролетни растения. Някои видове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са защитени от Закона. Забранено е брането и изкореняването им, както и продажбата им-действия, които водят до 
загуба на естествените им местообитания. Някои от видовете са и под защита и на Вашингтонската конвенция, който опазва световно застрашени от изчезване растения и държи контрол в международната търговията. Тези растения често се опазват в защитени територии, където са в сила ограничения за брането им.  
От 30 януари 2019 г. е в сила  заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се забранява събирането на билки от 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна. Сред тях са валериана,  мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа 
Някои от тя, като бодливия залист, който допреди време се използваше за зелена аранжировка на букетите, лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.
Последните проверки в региона на Хасково са правени в Харманли. До момента инспекциите показват, че цветарите се съобразяват със забраната, няма открити нарушения. 
Експертите по биологично разнообразие напомнят, че е незаконно да се продават малки букетчета или части от защитени растения за украса на букети, направени с видове от дивата природа. При засечени нарушения се налагат глоби от 100 до 5000 лева на физически лица , а на юридически – от 500 до 10 000 лева.
 
 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  S7
  S74LK3R
  26 -1
  17:16, 5 мар 2019
  Застрояваме дюни-няма проблем. Баба продава две китки 5000 лева глоба.... Да ви го и на държавата...
 • 2
  Си
  Син
  17 -1
  17:50, 5 мар 2019
  Тази служба явно няма работа
 • 3
  Ке
  Кенанския Маймун
  7 -3
  19:23, 5 мар 2019
  Ебахти хацисткия Льо Райх ви спретнаха
  мутрите и бейовете в Гяуристана
  ....
  Вчера чета - проверки на земеделците , днеска на цветарите , предишния ден на шофьорите .. луд умора няма
  .... Германско френски льо райх в мутро - изпълнение
  ......
  Доган и Боци пият шербет
  Бирниците , играят им кючек
 • 4
  Ii
  II138II!
  8 -1
  02:37, 6 мар 2019
  Тия главочи да ги разформироват и да ги пратят в Язаки или в Марица изток на смени, та да има полза от тях.
 • 5
  За
  ЗАДОВОЛЕН
  1 -2
  09:42, 6 мар 2019
  Мисля че трябва да спрете с негативните коментари, има закон и трябва да се прилага, който не му харесва да иде в Афганистан при талибаните и да играе кючек и пие шербет!
 • 6
  Гр
  гражданин
  2 -2
  10:35, 6 мар 2019
  Полетата за коментари в Хасково нет се превърнаха в евтин клюкарник, където всеки излиза злобата и простотията си. Ако нямате конструктивно мнение, поне замълчете, за да не блесвате с простотия и липса на компетентност! Има закони и инспекторите ги изпълняват, ако не ги изпълняваха пак щяха да са лоши. Не може всеки да бере каквото му падне и да продава, има правила.
 • 7
  Ке
  Кенанския Маймун
  2 -1
  11:05, 6 мар 2019
  Да не са ви пуснали водата в Хаскьой
  ... Говориш като къпан гербераст ?:))
 • 8
  Го
  Гост
  4 0
  11:09, 6 мар 2019
  Съсипахте хората с тия проверки!!!

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини