От х:

Днес в x:

11 °C

Роувър откри странни бактерии в най-екстремните райони на Земята

Що се отнася до търсенето на живот извън пределите на Земята, е трудно да определим накъде точно да насочим вниманието си.

Тъмните, ледени океани на Енцелад и Европа са един от хипотетичните хабитати.

Междувременно, скалистият, сух пейзаж на Марс не изглежда особено гостоприемен. Но учени откриха признаци, че все още не бива да отписваме Червената планета.

В чилийската пустиня Атакама, която най-силно се доближава да условията на Марс, експериментален роботизиран планетарен роувър, наречен Зоуи, изкопа странни бактерии от почвата, част от които са известни на науката, но са способни да се адаптират към условия, подобни на тези на Червената планета.

Знаем, че някога на повърхността на Марс е имало течна вода. В наши дни планетата е много по-суха, на повърхността и се забелязва само лед, но е възможно под земята да има и вода в течно състояние.

Това увеличава шансовете да открием живот на Марс, но пустинята Атакама сочи и няколко други възможности, освен водата.

В пустинята е толкова сухо, че не вали в продължение на десетилетия, дори цели векове. И все пак миналата година учени откриха микробен живот на повърхността и.

Условията на повърхността на Марс може да са по-сурови от тези в пустинята Атакама, но Зоуи взел проба от 80 см дълбочина и открил подпочвени бактерии, които демонстрират, че животът все пак намира начин да оцелее.

На все по-голяма дълбочина бактериите се оказвали способни да оцелеят в изключително солени и алкални почви. На 80 см под земната повърхност била открита една конкретна група бактерии, метаболизираща метан.

Почвата на Марс също е солена и алкална, а скорошни изследвания доказаха наличието на значителни метанови емисии на повърхността на планетата, което подсказва, че там може би също живеят бактерии, хранещи се с метан.

И все пак това е само предположение. Екипът взел 90 проби от седимента, чрез робот и на ръка и установил, че микробните колонии са разпокъсани. Областите, които не били колонизирани от микроби, предлагали най-екстремни условия.

Анализи на седимента показали, че се е формирал отдавна, когато водата е била в изобилие, но и че от дълго време не е имал контакт с вода.

Марсианската почва вероятно се доближава до тези условия. Екипът е обнадежден, че части от нея може би все още са обитаеми, макар да са малко и отдалечени един от друг.

Бактериите, метаболизиращи метан, са най-интересни. Те живеят дълбоко под повърхността и имат способността да използват субстрат, който се намира в изобилие на Марс

Следващата стъпка е да проникнем на още по-голяма дълбочина в земните недра. Очаква се роувърите да достигнат до 2 метра под повърхността на Марс, затова екипът се надява да вземи проби на сходна дълбочина.

Те все още обмислят къде точно трябва да започнат да копаят на Марс. Най-подходящи биха били флувиалните отлагания от древни реки или пясъчни скали.

И двата вида са способни са поддържат микробен живот и да съхранят биоотпечатъка на микробните колонии дълго след измиране на микроорганизмите.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини