От х:

Днес в x:

Правителството отпусна 30 млн.лв. допълнителни средства за общински и държавни болници

Правителството одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ в общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни и/или отдалечени райони. Решението е взето на заседание на Министерски съвет на 20 февруари, съобщават от правителствената пресслужба.

От одобрените допълнителни средства в размер на 30 000 000 лева, 18 000 000 лв. са предназначени за общинските лечебни заведения, включително за 71 лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, разпределени на база брой обслужвано население и брой преминали болни през предходната година.

За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници на база проведен леглоден лечение. За лечебни заведения за оказване на спешна помощ са предвидени останалите 10 000 000 лв. - за 41 болници, включително и 26 областни болници, разпределени на база брой преминали болни, нехоспитализирани в същото лечебно заведение.

Ще се подпомогне и осъществяването на дейността и достигането на определени нива на заплащане на персонала, осъществяващ медицинските дейности.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини