От х:

Днес в x:

22 °C

Искат увеличение на бюджета с близо 780 хил.лв

Изображение 1 от 4

  Финансовата рамка на Община Хасково за 2019 година да бъде увеличена с близо 780 хил.лв. Това решиха на заседанието си снощи членовете на Постоянната комисия по бюджет и финанси към местния парламент.

  Мотивите  представи председателят на Комисията Даниел Гаргов. Той отбеляза, че парите отгоре са с 1% над бюджета, предложен от общинската администрация. Увеличението основно е за повишение на финансите за спортните клубове, култура, предвидени са и няколко инфраструктурни проекта, ремонт на обредния дом в гробищния парк в кв. „Македонски“, заложени са пари и изграждането на басейн в областния град.

  Новите искания на обекти и дейности за финансиране бяха предложени по време на общественото обсъждане. Те станаха и препъни камъка за приемането на бюджета през януари.

  След предложените повишения е това за  размера на субсидията на „Тролейбусен транспорт“. Тя трябва да стане на 90 хил.лева, като с 50 бона от тях ще бъдат закупени паркоавтомати, а останалата сума е за ток.

  Комисията предлага в бюджета да бъдат заложени плюс 200 хил. лв., които да се разпределят като еднократна помощ за новородени.  А за разпределянето им трябва да се разработят и правила. 

  В същото време комисията иска намаляване на средствата за снегопочистване, които да станат от 335 хил.лв., както е заложено в проекто-бюджета, на 225 хил.лева.

  Част от парите за новите предложения ще бъдат осигурени и след намаляване на представителните разходи на кмета на Хасково на 16 хил.лева.

  От 300 хил. на 270 хил. лева да бъде намалена заложената сума за културния календар на града, а със 70 хил. лева тази в спортния, поиска още Комисията. Заради това общинските ресорни отдели ще трябва да прекроят план-сметките си и да представят нови.

  В същото време обаче Бюджетната комисия реши, че трябва да бъде завишена сумата в новата финансова рамка  за културни институции. Предложението е за повишение със 140 хил.лева. Завишение предлага Комисията и на парите за спортните клубове- за развитие на дейностите в детско-юношеските школи. Според първите коментари предложението е резонно и ще спре раздаването на калпак на пари в спорта и културата в Хасково, а в същото време ще има средства за разработени и добре обосновани проекти.

  Решение на снощното заседание имаше още и за превеждането на 189 хил.лева по бюджета на училищата в Хасково. 120 хил.лева от тях ще са за охрана, а 60 хил.лева за довършването на работилниците на Професионалната гимназия за дървообработване и строителство.

  Бюджетната комисия взе още решение размерът на заложените данъчни приходи да бъде завишен с 350 хил.лева, а на неданъчните с 430 хил.лева. Така с корекциите финансовата рамка за 2019 година на Хасково бе прекроена на близо 75,4 млн.лева.

  Дали са изпълними новите бюджетни параметри заместник-кметът Велин Балкански, който чу мотивите по време на заседанието, отказа да коментира засега.

  Красимира Славова


   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ке
   Кенанския Майумн
   18 -5
   11:23, 20 фев 2019
   "ремонт на обредния дом в гробищния парк в кв. „Македонски“"
   ...
   Дидко Форукома се готви за Коледа прасето :))
   • Фр
    Фракция
    1 -2
    07:51, 21 фев 2019
    Дидо гаргов супер пич!
  • 2
   12
   12345
   32 -8
   11:24, 20 фев 2019
   Вие сте най-простият общински съвет.Този до Гаргов гледа все едно разбира бюджет.
   • 54
    54321
    18 -4
    14:42, 20 фев 2019
    Той е от елитния екип на ГЕРБ назначен в Марица Изток 2 на работа със цел да си взимат няколко хилядната заплата,и да я доведат до фалит.
  • 3
   Ен
   ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
   22 -2
   11:29, 20 фев 2019
   780 000 лв ами тези пари Бать Бойко ги има за джобни бе момчета а вие сте седнали да си губите времето
   • На
    нали
    15 -3
    13:42, 20 фев 2019
    имат делегиран бюджет, какви пари за охрана. Да се чудят как да ги откраднат заедно с охранителната фирма! тези пари да отидат за новородени, че след 10 год. няма да има ученици в Хасково.
  • 4
   Ба
   Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
   27 -4
   11:31, 20 фев 2019
   За Траянов ли става дума Ами той по правило винаги така си гледа Но за далаверки погледът му е друг
  • 5
   Аз
   Аз
   21 -3
   13:17, 20 фев 2019
   Любимата ми дума в случая - ПОМИЯРИ!
  • 6
   Мн
   Мнение
   6 -5
   13:30, 20 фев 2019
   Нека да се инвестира в тролейбусен транспорт, там имат спешна нужда от реформа. Хубаво е че от някъде се тръгва. Би било чудесно да се случат и по-радикални промени в целия сектор. Подкрепям!
  • 7
   Ми
   минас ованес- керкенес
   8 -1
   15:50, 20 фев 2019
   Помияри --ама охранени и с лъскав косъм
  • 8
   Ан
   Анора
   1 -2
   17:34, 20 фев 2019
   налбантовица кога ли ще наддаде вой и ще започне да коментира компетентно и това?и отново ще каже че не харесва всичко и ще има мнение и по този въпрос?липсва ни с коментари,хайде...
  • 9
   Мъ
   Мъни
   2 0
   20:50, 20 фев 2019
   Коя е Налбантовица?

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  22.09.2019
  Последни новини