От х:

Днес в x:

9 °C

Искат увеличение на бюджета с близо 780 хил.лв

Изображение 1 от 4

  Финансовата рамка на Община Хасково за 2019 година да бъде увеличена с близо 780 хил.лв. Това решиха на заседанието си снощи членовете на Постоянната комисия по бюджет и финанси към местния парламент.

  Мотивите  представи председателят на Комисията Даниел Гаргов. Той отбеляза, че парите отгоре са с 1% над бюджета, предложен от общинската администрация. Увеличението основно е за повишение на финансите за спортните клубове, култура, предвидени са и няколко инфраструктурни проекта, ремонт на обредния дом в гробищния парк в кв. „Македонски“, заложени са пари и изграждането на басейн в областния град.

  Новите искания на обекти и дейности за финансиране бяха предложени по време на общественото обсъждане. Те станаха и препъни камъка за приемането на бюджета през януари.

  След предложените повишения е това за  размера на субсидията на „Тролейбусен транспорт“. Тя трябва да стане на 90 хил.лева, като с 50 бона от тях ще бъдат закупени паркоавтомати, а останалата сума е за ток.

  Комисията предлага в бюджета да бъдат заложени плюс 200 хил. лв., които да се разпределят като еднократна помощ за новородени.  А за разпределянето им трябва да се разработят и правила. 

  В същото време комисията иска намаляване на средствата за снегопочистване, които да станат от 335 хил.лв., както е заложено в проекто-бюджета, на 225 хил.лева.

  Част от парите за новите предложения ще бъдат осигурени и след намаляване на представителните разходи на кмета на Хасково на 16 хил.лева.

  От 300 хил. на 270 хил. лева да бъде намалена заложената сума за културния календар на града, а със 70 хил. лева тази в спортния, поиска още Комисията. Заради това общинските ресорни отдели ще трябва да прекроят план-сметките си и да представят нови.

  В същото време обаче Бюджетната комисия реши, че трябва да бъде завишена сумата в новата финансова рамка  за културни институции. Предложението е за повишение със 140 хил.лева. Завишение предлага Комисията и на парите за спортните клубове- за развитие на дейностите в детско-юношеските школи. Според първите коментари предложението е резонно и ще спре раздаването на калпак на пари в спорта и културата в Хасково, а в същото време ще има средства за разработени и добре обосновани проекти.

  Решение на снощното заседание имаше още и за превеждането на 189 хил.лева по бюджета на училищата в Хасково. 120 хил.лева от тях ще са за охрана, а 60 хил.лева за довършването на работилниците на Професионалната гимназия за дървообработване и строителство.

  Бюджетната комисия взе още решение размерът на заложените данъчни приходи да бъде завишен с 350 хил.лева, а на неданъчните с 430 хил.лева. Така с корекциите финансовата рамка за 2019 година на Хасково бе прекроена на близо 75,4 млн.лева.

  Дали са изпълними новите бюджетни параметри заместник-кметът Велин Балкански, който чу мотивите по време на заседанието, отказа да коментира засега.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Ке
   Кенанския Майумн
   18 -5
   11:23, 20 фев 2019
   "ремонт на обредния дом в гробищния парк в кв. „Македонски“"
   ...
   Дидко Форукома се готви за Коледа прасето :))
   • Фр
    Фракция
    1 -2
    07:51, 21 фев 2019
    Дидо гаргов супер пич!
  • 2
   12
   12345
   32 -8
   11:24, 20 фев 2019
   Вие сте най-простият общински съвет.Този до Гаргов гледа все едно разбира бюджет.
   • 54
    54321
    18 -4
    14:42, 20 фев 2019
    Той е от елитния екип на ГЕРБ назначен в Марица Изток 2 на работа със цел да си взимат няколко хилядната заплата,и да я доведат до фалит.
  • 3
   Ен
   ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
   22 -2
   11:29, 20 фев 2019
   780 000 лв ами тези пари Бать Бойко ги има за джобни бе момчета а вие сте седнали да си губите времето
   • На
    нали
    15 -3
    13:42, 20 фев 2019
    имат делегиран бюджет, какви пари за охрана. Да се чудят как да ги откраднат заедно с охранителната фирма! тези пари да отидат за новородени, че след 10 год. няма да има ученици в Хасково.
  • 4
   Ба
   Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
   27 -4
   11:31, 20 фев 2019
   За Траянов ли става дума Ами той по правило винаги така си гледа Но за далаверки погледът му е друг
  • 5
   Аз
   Аз
   21 -3
   13:17, 20 фев 2019
   Любимата ми дума в случая - ПОМИЯРИ!
  • 6
   Мн
   Мнение
   6 -5
   13:30, 20 фев 2019
   Нека да се инвестира в тролейбусен транспорт, там имат спешна нужда от реформа. Хубаво е че от някъде се тръгва. Би било чудесно да се случат и по-радикални промени в целия сектор. Подкрепям!
  • 7
   Ми
   минас ованес- керкенес
   8 -1
   15:50, 20 фев 2019
   Помияри --ама охранени и с лъскав косъм
  • 8
   Ан
   Анора
   1 -2
   17:34, 20 фев 2019
   налбантовица кога ли ще наддаде вой и ще започне да коментира компетентно и това?и отново ще каже че не харесва всичко и ще има мнение и по този въпрос?липсва ни с коментари,хайде...
  • 9
   Мъ
   Мъни
   2 0
   20:50, 20 фев 2019
   Коя е Налбантовица?

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини