От х:

Днес в x:

23 °C

Агентите Венев, Роза, Кантора и Родолюбов действали в Хасково и Димитровград

Четири имена на агенти от Хасково и Димитровград, свързани с дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката излизат от списъка, който публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-популярна като Комисията по досиетата.

Проверени са 764 лица. В оповестения документ са имената на 57 сътрудници на ДС.

Красимир Спасов Кацарски, който е проверен в качеството му на председател на Съвета на директорите на хасковското  "Мануела“ ЕАД в периода от 19 декември 1994 г. до 13 октомври 1997 г., е сътрудничил като агент на ОУ на МВР-Хасково-ДС по линия на управление ІV, под псевдонима Венев. Документите, въз основа на които е проверена принадлежността му към ДС, са регионален дневник, картони, както и писмо от 1992 г. за унищожаване личното дело на агент "Венев".

С досиета са и трима от ръководителите на Димитровградското дружество "Климатех" ЕАД.

Изпълнителният директор на предприятието от декември 1996 г. до юли 1997 г. Панчо Вълков Панев бил съдържател на явочна квартира. Роденият в село Длъгнево секретен сътрудник действал под името Роза. От документите става ясно, че е вербуван в края на 1980 година.

Председателят на Съвета на директорите на "Климатех" в периода, в който изпълнителен директор е бил Панчо Панев -Пейчо Ангелов Ташев, също е агент на ДС. Той е родом от Първомай, става ясно от публикуваните данни. Бил е вербуван през лятото на 1979 година. Също е съдържател на явочна квартира, като работел под псевдоним Кантора.

Харалампи Ангелов Атанасов от Нова Загора е проверен като председател на Съвета на директорите на "Климатех" от септември 1993 г. до края на 1996 година. При проверката става ясно, че е вербуван на през февруари 1971 г. и е сътрудничил като Родолюбов. Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, са сред книжата, които доказват работата му за ДС.

От Комисията по досиетата обявяват, че проверката  на членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто държавно или общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала – Министерство на икономиката – продължава.

Още едно име на димитровградчанин е в списъка с агенти на ДС, обявен от комисията в края на януари, след проверк на 89 души, заемали или заемащи длъжност във висшия ешалон на Българската армия.

Роденят през 1962 г в Димитровград Николай Вичев Караиванов е работил като агент Майк на ВКР от юни 1991 година. Той е проверен като н-к на щаба на Сухопътните войски, на която длъжност е от 29 юни 2017 година.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аг
  агент Кольо Йовков
  8 -6
  08:50, 6 фев 2019
  Аз бях бях вербуван през далечната 1978 беше лято горещ ден бях по потник и до мен се доближи агент на ДС тогава се преобърна всичко
 • 2
  Аг
  Агент Тенев
  12 -1
  16:18, 6 фев 2019
  Винаги като няма какво да извадят поръчкови мекерета ще се връщат към темата с досиетата. Идеален начин да замаскираш хайдушките грабежи на управляващите. Що не питате как забогатяха Баневци, Миньовци, Ветковци и вся осталная сволоч бе тъпи мекерета. Щото ви запушват устата с мръсните си пари натрупани по времето на най-мракобесното управление на Луканката.
 • 3
  За
  Защо
  6 -1
  16:48, 6 фев 2019
  си мислите,че въпросните Ветковци,Миньовци,Баневци,а и самата луканка не са били агенти...Иначе докато няма лустрация за всички тия до 4 коляно-темата е безсмислена.
 • 4
  Им
  Има по-известни и крадливи
  6 -1
  04:27, 7 фев 2019
  А другите действали в други области и 'спасили ' кожите си в Хасково?
  Агент Цветко от Пазарджик - цялата му рода Колчагови, дерибействала в града ни и окрали Първа поликлиника? А Емил Георгиев от Видин - екогласност, федерация на потребителите , свързан с Анушка Хуманян и Ара - които задържаха за кражби на антики?

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини