От х:

Днес в x:

Агентите Венев, Роза, Кантора и Родолюбов действали в Хасково и Димитровград

Четири имена на агенти от Хасково и Димитровград, свързани с дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката излизат от списъка, който публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-популярна като Комисията по досиетата.

Проверени са 764 лица. В оповестения документ са имената на 57 сътрудници на ДС.

Красимир Спасов Кацарски, който е проверен в качеството му на председател на Съвета на директорите на хасковското  "Мануела“ ЕАД в периода от 19 декември 1994 г. до 13 октомври 1997 г., е сътрудничил като агент на ОУ на МВР-Хасково-ДС по линия на управление ІV, под псевдонима Венев. Документите, въз основа на които е проверена принадлежността му към ДС, са регионален дневник, картони, както и писмо от 1992 г. за унищожаване личното дело на агент "Венев".

С досиета са и трима от ръководителите на Димитровградското дружество "Климатех" ЕАД.

Изпълнителният директор на предприятието от декември 1996 г. до юли 1997 г. Панчо Вълков Панев бил съдържател на явочна квартира. Роденият в село Длъгнево секретен сътрудник действал под името Роза. От документите става ясно, че е вербуван в края на 1980 година.

Председателят на Съвета на директорите на "Климатех" в периода, в който изпълнителен директор е бил Панчо Панев -Пейчо Ангелов Ташев, също е агент на ДС. Той е родом от Първомай, става ясно от публикуваните данни. Бил е вербуван през лятото на 1979 година. Също е съдържател на явочна квартира, като работел под псевдоним Кантора.

Харалампи Ангелов Атанасов от Нова Загора е проверен като председател на Съвета на директорите на "Климатех" от септември 1993 г. до края на 1996 година. При проверката става ясно, че е вербуван на през февруари 1971 г. и е сътрудничил като Родолюбов. Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, са сред книжата, които доказват работата му за ДС.

От Комисията по досиетата обявяват, че проверката  на членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто държавно или общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала – Министерство на икономиката – продължава.

Още едно име на димитровградчанин е в списъка с агенти на ДС, обявен от комисията в края на януари, след проверк на 89 души, заемали или заемащи длъжност във висшия ешалон на Българската армия.

Роденят през 1962 г в Димитровград Николай Вичев Караиванов е работил като агент Майк на ВКР от юни 1991 година. Той е проверен като н-к на щаба на Сухопътните войски, на която длъжност е от 29 юни 2017 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Аг
    агент Кольо Йовков
    8 -7
    08:50, 6 фев 2019
    Аз бях бях вербуван през далечната 1978 беше лято горещ ден бях по потник и до мен се доближи агент на ДС тогава се преобърна всичко
  • 2
    Аг
    Агент Тенев
    12 -1
    16:18, 6 фев 2019
    Винаги като няма какво да извадят поръчкови мекерета ще се връщат към темата с досиетата. Идеален начин да замаскираш хайдушките грабежи на управляващите. Що не питате как забогатяха Баневци, Миньовци, Ветковци и вся осталная сволоч бе тъпи мекерета. Щото ви запушват устата с мръсните си пари натрупани по времето на най-мракобесното управление на Луканката.
  • 3
    За
    Защо
    6 -1
    16:48, 6 фев 2019
    си мислите,че въпросните Ветковци,Миньовци,Баневци,а и самата луканка не са били агенти...Иначе докато няма лустрация за всички тия до 4 коляно-темата е безсмислена.
  • 4
    Им
    Има по-известни и крадливи
    6 -1
    04:27, 7 фев 2019
    А другите действали в други области и 'спасили ' кожите си в Хасково?
    Агент Цветко от Пазарджик - цялата му рода Колчагови, дерибействала в града ни и окрали Първа поликлиника? А Емил Георгиев от Видин - екогласност, федерация на потребителите , свързан с Анушка Хуманян и Ара - които задържаха за кражби на антики?
Последни новини