От х:

Днес в x:

8 °C

Агентите Венев, Роза, Кантора и Родолюбов действали в Хасково и Димитровград

Четири имена на агенти от Хасково и Димитровград, свързани с дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката излизат от списъка, който публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-популярна като Комисията по досиетата.

Проверени са 764 лица. В оповестения документ са имената на 57 сътрудници на ДС.

Красимир Спасов Кацарски, който е проверен в качеството му на председател на Съвета на директорите на хасковското  "Мануела“ ЕАД в периода от 19 декември 1994 г. до 13 октомври 1997 г., е сътрудничил като агент на ОУ на МВР-Хасково-ДС по линия на управление ІV, под псевдонима Венев. Документите, въз основа на които е проверена принадлежността му към ДС, са регионален дневник, картони, както и писмо от 1992 г. за унищожаване личното дело на агент "Венев".

С досиета са и трима от ръководителите на Димитровградското дружество "Климатех" ЕАД.

Изпълнителният директор на предприятието от декември 1996 г. до юли 1997 г. Панчо Вълков Панев бил съдържател на явочна квартира. Роденият в село Длъгнево секретен сътрудник действал под името Роза. От документите става ясно, че е вербуван в края на 1980 година.

Председателят на Съвета на директорите на "Климатех" в периода, в който изпълнителен директор е бил Панчо Панев -Пейчо Ангелов Ташев, също е агент на ДС. Той е родом от Първомай, става ясно от публикуваните данни. Бил е вербуван през лятото на 1979 година. Също е съдържател на явочна квартира, като работел под псевдоним Кантора.

Харалампи Ангелов Атанасов от Нова Загора е проверен като председател на Съвета на директорите на "Климатех" от септември 1993 г. до края на 1996 година. При проверката става ясно, че е вербуван на през февруари 1971 г. и е сътрудничил като Родолюбов. Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, са сред книжата, които доказват работата му за ДС.

От Комисията по досиетата обявяват, че проверката  на членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто държавно или общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала – Министерство на икономиката – продължава.

Още едно име на димитровградчанин е в списъка с агенти на ДС, обявен от комисията в края на януари, след проверк на 89 души, заемали или заемащи длъжност във висшия ешалон на Българската армия.

Роденят през 1962 г в Димитровград Николай Вичев Караиванов е работил като агент Майк на ВКР от юни 1991 година. Той е проверен като н-к на щаба на Сухопътните войски, на която длъжност е от 29 юни 2017 година.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аг
  агент Кольо Йовков
  8 -6
  08:50, 6 фев 2019
  Аз бях бях вербуван през далечната 1978 беше лято горещ ден бях по потник и до мен се доближи агент на ДС тогава се преобърна всичко
 • 2
  Аг
  Агент Тенев
  12 -1
  16:18, 6 фев 2019
  Винаги като няма какво да извадят поръчкови мекерета ще се връщат към темата с досиетата. Идеален начин да замаскираш хайдушките грабежи на управляващите. Що не питате как забогатяха Баневци, Миньовци, Ветковци и вся осталная сволоч бе тъпи мекерета. Щото ви запушват устата с мръсните си пари натрупани по времето на най-мракобесното управление на Луканката.
 • 3
  За
  Защо
  6 -1
  16:48, 6 фев 2019
  си мислите,че въпросните Ветковци,Миньовци,Баневци,а и самата луканка не са били агенти...Иначе докато няма лустрация за всички тия до 4 коляно-темата е безсмислена.
 • 4
  Им
  Има по-известни и крадливи
  6 -1
  04:27, 7 фев 2019
  А другите действали в други области и 'спасили ' кожите си в Хасково?
  Агент Цветко от Пазарджик - цялата му рода Колчагови, дерибействала в града ни и окрали Първа поликлиника? А Емил Георгиев от Видин - екогласност, федерация на потребителите , свързан с Анушка Хуманян и Ара - които задържаха за кражби на антики?

Хороскоп за 24.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
24 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
24 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
24 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
24 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
24 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
24 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
24 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
24 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
24 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
24 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
24 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
24 яну 2020
Последни новини