От х:

Днес в x:

12 °C

Агентите Венев, Роза, Кантора и Родолюбов действали в Хасково и Димитровград

Четири имена на агенти от Хасково и Димитровград, свързани с дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката излизат от списъка, който публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-популярна като Комисията по досиетата.

Проверени са 764 лица. В оповестения документ са имената на 57 сътрудници на ДС.

Красимир Спасов Кацарски, който е проверен в качеството му на председател на Съвета на директорите на хасковското  "Мануела“ ЕАД в периода от 19 декември 1994 г. до 13 октомври 1997 г., е сътрудничил като агент на ОУ на МВР-Хасково-ДС по линия на управление ІV, под псевдонима Венев. Документите, въз основа на които е проверена принадлежността му към ДС, са регионален дневник, картони, както и писмо от 1992 г. за унищожаване личното дело на агент "Венев".

С досиета са и трима от ръководителите на Димитровградското дружество "Климатех" ЕАД.

Изпълнителният директор на предприятието от декември 1996 г. до юли 1997 г. Панчо Вълков Панев бил съдържател на явочна квартира. Роденият в село Длъгнево секретен сътрудник действал под името Роза. От документите става ясно, че е вербуван в края на 1980 година.

Председателят на Съвета на директорите на "Климатех" в периода, в който изпълнителен директор е бил Панчо Панев -Пейчо Ангелов Ташев, също е агент на ДС. Той е родом от Първомай, става ясно от публикуваните данни. Бил е вербуван през лятото на 1979 година. Също е съдържател на явочна квартира, като работел под псевдоним Кантора.

Харалампи Ангелов Атанасов от Нова Загора е проверен като председател на Съвета на директорите на "Климатех" от септември 1993 г. до края на 1996 година. При проверката става ясно, че е вербуван на през февруари 1971 г. и е сътрудничил като Родолюбов. Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, са сред книжата, които доказват работата му за ДС.

От Комисията по досиетата обявяват, че проверката  на членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто държавно или общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала – Министерство на икономиката – продължава.

Още едно име на димитровградчанин е в списъка с агенти на ДС, обявен от комисията в края на януари, след проверк на 89 души, заемали или заемащи длъжност във висшия ешалон на Българската армия.

Роденят през 1962 г в Димитровград Николай Вичев Караиванов е работил като агент Майк на ВКР от юни 1991 година. Той е проверен като н-к на щаба на Сухопътните войски, на която длъжност е от 29 юни 2017 година.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аг
  агент Кольо Йовков
  8 -6
  08:50, 6 фев 2019
  Аз бях бях вербуван през далечната 1978 беше лято горещ ден бях по потник и до мен се доближи агент на ДС тогава се преобърна всичко
 • 2
  Аг
  Агент Тенев
  12 -1
  16:18, 6 фев 2019
  Винаги като няма какво да извадят поръчкови мекерета ще се връщат към темата с досиетата. Идеален начин да замаскираш хайдушките грабежи на управляващите. Що не питате как забогатяха Баневци, Миньовци, Ветковци и вся осталная сволоч бе тъпи мекерета. Щото ви запушват устата с мръсните си пари натрупани по времето на най-мракобесното управление на Луканката.
 • 3
  За
  Защо
  6 -1
  16:48, 6 фев 2019
  си мислите,че въпросните Ветковци,Миньовци,Баневци,а и самата луканка не са били агенти...Иначе докато няма лустрация за всички тия до 4 коляно-темата е безсмислена.
 • 4
  Им
  Има по-известни и крадливи
  6 -1
  04:27, 7 фев 2019
  А другите действали в други области и 'спасили ' кожите си в Хасково?
  Агент Цветко от Пазарджик - цялата му рода Колчагови, дерибействала в града ни и окрали Първа поликлиника? А Емил Георгиев от Видин - екогласност, федерация на потребителите , свързан с Анушка Хуманян и Ара - които задържаха за кражби на антики?

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини