От х:

Днес в x:

27 °C

Агентите Венев, Роза, Кантора и Родолюбов действали в Хасково и Димитровград

Четири имена на агенти от Хасково и Димитровград, свързани с дружествата с 50% или повече държавно участие към Министерството на икономиката излизат от списъка, който публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, по-популярна като Комисията по досиетата.

Проверени са 764 лица. В оповестения документ са имената на 57 сътрудници на ДС.

Красимир Спасов Кацарски, който е проверен в качеството му на председател на Съвета на директорите на хасковското  "Мануела“ ЕАД в периода от 19 декември 1994 г. до 13 октомври 1997 г., е сътрудничил като агент на ОУ на МВР-Хасково-ДС по линия на управление ІV, под псевдонима Венев. Документите, въз основа на които е проверена принадлежността му към ДС, са регионален дневник, картони, както и писмо от 1992 г. за унищожаване личното дело на агент "Венев".

С досиета са и трима от ръководителите на Димитровградското дружество "Климатех" ЕАД.

Изпълнителният директор на предприятието от декември 1996 г. до юли 1997 г. Панчо Вълков Панев бил съдържател на явочна квартира. Роденият в село Длъгнево секретен сътрудник действал под името Роза. От документите става ясно, че е вербуван в края на 1980 година.

Председателят на Съвета на директорите на "Климатех" в периода, в който изпълнителен директор е бил Панчо Панев -Пейчо Ангелов Ташев, също е агент на ДС. Той е родом от Първомай, става ясно от публикуваните данни. Бил е вербуван през лятото на 1979 година. Също е съдържател на явочна квартира, като работел под псевдоним Кантора.

Харалампи Ангелов Атанасов от Нова Загора е проверен като председател на Съвета на директорите на "Климатех" от септември 1993 г. до края на 1996 година. При проверката става ясно, че е вербуван на през февруари 1971 г. и е сътрудничил като Родолюбов. Собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил го щатен служител, са сред книжата, които доказват работата му за ДС.

От Комисията по досиетата обявяват, че проверката  на членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества, на дружества с 50 и повече на сто държавно или общинско участие или на техни дъщерни дружества, в които притежават 50 или повече на сто от капитала – Министерство на икономиката – продължава.

Още едно име на димитровградчанин е в списъка с агенти на ДС, обявен от комисията в края на януари, след проверк на 89 души, заемали или заемащи длъжност във висшия ешалон на Българската армия.

Роденят през 1962 г в Димитровград Николай Вичев Караиванов е работил като агент Майк на ВКР от юни 1991 година. Той е проверен като н-к на щаба на Сухопътните войски, на която длъжност е от 29 юни 2017 година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Аг
  агент Кольо Йовков
  8 -6
  08:50, 6 фев 2019
  Аз бях бях вербуван през далечната 1978 беше лято горещ ден бях по потник и до мен се доближи агент на ДС тогава се преобърна всичко
 • 2
  Аг
  Агент Тенев
  12 -1
  16:18, 6 фев 2019
  Винаги като няма какво да извадят поръчкови мекерета ще се връщат към темата с досиетата. Идеален начин да замаскираш хайдушките грабежи на управляващите. Що не питате как забогатяха Баневци, Миньовци, Ветковци и вся осталная сволоч бе тъпи мекерета. Щото ви запушват устата с мръсните си пари натрупани по времето на най-мракобесното управление на Луканката.
 • 3
  За
  Защо
  6 -1
  16:48, 6 фев 2019
  си мислите,че въпросните Ветковци,Миньовци,Баневци,а и самата луканка не са били агенти...Иначе докато няма лустрация за всички тия до 4 коляно-темата е безсмислена.
 • 4
  Им
  Има по-известни и крадливи
  6 -1
  04:27, 7 фев 2019
  А другите действали в други области и 'спасили ' кожите си в Хасково?
  Агент Цветко от Пазарджик - цялата му рода Колчагови, дерибействала в града ни и окрали Първа поликлиника? А Емил Георгиев от Видин - екогласност, федерация на потребителите , свързан с Анушка Хуманян и Ара - които задържаха за кражби на антики?

Хороскоп за 06.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
06 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
06 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
06 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
06 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
06 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
06 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
06 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
06 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
06 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
06 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
06 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
06 авг 2020
Последни новини