От х:

Днес в x:

28 °C

РЗИ - Хасково праща проби за грип в Националната лаборатория

Във връзка с повишения брой хора с остри респираторни заболявания от Регионалната здравна инспекция в Хасково предприе вземане на проби, съобщиха от държавната служба. Те ще се вземат от лица с вирусни инфекции от общопрактикуващи лекари, включени в надзора за грипен сезон 2018/2019 г.  за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести.

От РЗИ – Хасково ежедневно следят стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция. По данни на инспекцията от вчера болните от грип са били 200 на 10 000 души, а прагът за обявяване на епидемия е 255 на 10 000 души. За днес е насрочена среща с джипитата, на която да се обсъди актуалната грипна обстановка.

От РЗИ съветват да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, често проветряване на помещенията, избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. От съществена важност е спазване на добра лична и обществена хигиена. Препоръчително е заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Ох
  Ох
  28 -1
  09:25, 22 яну 2019
  Хмм кои ли са тези затворени помещения, където се събират много хора? 🤔 Едва ли са училищата.
  • Гр
   гражданина
   3 0
   13:16, 22 яну 2019
   Еми ако се сетят че там се събират много хора на едно място може и да пуснат грипна....
 • 2
  Ня
  Някой
  29 -4
  09:28, 22 яну 2019
  Това маце на снимката много мазна "курабия" като я гледам! Малко повече е прекалила с мазилата по-лицето, но иначе става за.......!
  • Ма
   МастъръфДизастър
   15 -5
   10:30, 22 яну 2019
   ЗагорялчиК прекаляваш май с порното а ?
 • 3
  Ко
  Колю
  20 -4
  09:28, 22 яну 2019
  Простотията не ходи по гората
 • 4
  Bl
  blabla
  20 -1
  09:43, 22 яну 2019
  Всеки път закъсняват. И този път не е по различно. Всичко е вече натръшкано те сега щели проби да пращат на ма............................................!!!!!!!!!!!
 • 5
  Ki
  KIN
  16 -1
  10:42, 22 яну 2019
  РЗИ дали е изпратило проби за състоянието на водата в моя град,който вече не е мой (поне така го чувствам).
 • 6
  Ту
  Тур до коленко
  4 -9
  11:07, 22 яну 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
 • 7
  Ту
  Тур до коленко
  4 -2
  11:14, 22 яну 2019
  Хасково-нет публикувате изключително тъпи и прости вицове,ако обичате вземете се в ръце,и този редактор там дето ги публикува тези тъпизми го сменете,има млади и кадърни хора!
 • 8
  Ум
  Умният
  11 0
  12:13, 22 яну 2019
  Сетиха се РЗИ да изпратят проби като се натръшкаха всички!Докато обявят грипна епидемия или ваканция,хората вече ще са оздравяли!Българска му работа!!!
 • 9
  Жи
  Живка Запрянова
  11 0
  12:23, 22 яну 2019
  Да не си правят този непосилен труд. Болни сме за втори път от грип, с усложнения, така че слабо ни интересуват техните резултати. Никога не съм и очаквала нещо адекватно да се случи някога.
 • 10
  Хи
  Хиената
  10 -5
  13:08, 22 яну 2019
  Много е готина мацката от снимката !
 • 11
  Не
  Нещастници
  4 -2
  13:32, 22 яну 2019
  Тези от рзи ще ги изпратя при манафите пред Аида
 • 12
  Гр
  градски
  2 0
  19:03, 22 яну 2019
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини