От х:

Днес в x:

До края на март всеки ученик до VII клас разтоварва раницата си в свое шкафче

  Всеки ученик от първи до седми клас в 71-о училища в Хасковска област ще има свое шкафче до края на март. Осигуряването на място, където децата да оставят част от принадлежностите, които използват в школото, е част от мерките на Министерството на образованието и науката за разтоварването на тежките ученически раници.

  За хасковското начално училище „Христо Смирненски“ МОН е осигурило финансиране от 27100 лева за шкафчетата на 855 деца, които се учат тук.

  Вече има доставка за учениците в начален образователен етап и тези дни върви подреждането и доокомплектоването на шкафчетата. За най-малките те ще бъдат поставени в учебните им стаи.

  В класната стая на 4 Б клас е уютно и още по-цветно с новите шкафове. Виктор Туков ще оставя в своето несесера с моливите и химикалите, например.

  „Ще си прибирам нещата за следващия ден от седмицата, които няма нужда да нося вкъщи, допълнително вода, блокчето за рисуване, якето.“, казва момчето.

  Съученичката му Кристия ще използва мястото за  екипа си и гуменките за часовете по физическо възпитание. “Не е необходимо вече да ги нося всеки път, и без това тежат доста.“, споделя тя.

  „Хубаво е да си имаш свое местенце в училище“, казват децата от 4 Б клас.

  Скоро по коридорите на школото гледки като тази-купчина раници пред кабинета по информатика ще изчезнат съвсем. До 15 февруари всеки ученик трябва да има свой шкаф.

  За по-големите възпитаници на училището те ще са метални и ще са в коридорите. Ще са обезопасени, захванати са за стените, според изискванията на пожарната, трябва да са поставени така, че да не пречат за евентуална евакуация.

  За учениците от V до VII клас индивидуалното шкафче ще е с ключ. Директорът на училище „Христо Смирненски“ Венко Точевски е направил организацията така, че от двойката ключове, с които пристига всяко шкафче, единият да е в ученика, а другият- в класния ръководител.

  „При големите всеки ще си има ключ, защото това шкафче ще е негово лично пространство. Като мярка обаче резервен ключ за всеки шкаф ще е в класния, защото често се случва тийнеджърите да са разсеяни и да губят нещата си. А не искаме някой да остане с ненаучен урок с оправданието, че е изгубил ключа за шкафа си", шеговито казва директорът.

  „Чакаме с нетърпения шкафчетата, че след 6 години носене на тежка раница, гърбът вече ме боли.“, казва шестокласничката Тереза Желязкова.

  Тя и съученичките й очакват с нетърпения металните шкафчета да пристигнат в училище.

  "Ще сме като в западните училища. Там си имат шкафчета отдавана,гледали сме го по тийнфилмите.“, въодушевени са шестокласничките.  Темата с шкафовете е сред актуалните тези дни в училището им. „Въприемаме много добре тази идея, защото вече няма да е необходимо да разнасяме всички учебници по кабинетите, а ще взимаме само тази папка, която ни трябва за определения час. Някои учебници, които не се използват много вкъщи, също ще остават в училище. За всеки шкафчето му ще е нещо като сейф. Много сме доволни.“, обобщава Десислава Цветкова

  Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им, там където те не бяха осигурени.

  Само 14 школа в страната няма да получат шкафове, тъй като коридорите им не отговарят на изискванията за безопасност и евакуация. От Хасковски регион няма училища в този списък, потвърди за Haskovo.net Иван Ванчев от Регионалното управление по образованието в Хасково.

  От всички училища, направили заявки от областта, в 12 шкафовете са доставени вече на сто процента. Финансирането за общия брой на училищни шкафове в региона е за около 233 400 лева, посочи експертът.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Де
   Десислав Цветкова
   3 0
   20:47, 15 яну 2019
   Коригирайте грешките. Много са.

   Или поне името на детето - "Десислав Цветкова"
  • 2
   Ан
   Ана
   0 0
   02:36, 22 яну 2019
   Браво! Едно смислено нещо да направят!

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  13 авг 2020
  Последни новини