От х:

Днес в x:

10 °C

До края на март всеки ученик до VII клас разтоварва раницата си в свое шкафче

  Всеки ученик от първи до седми клас в 71-о училища в Хасковска област ще има свое шкафче до края на март. Осигуряването на място, където децата да оставят част от принадлежностите, които използват в школото, е част от мерките на Министерството на образованието и науката за разтоварването на тежките ученически раници.

  За хасковското начално училище „Христо Смирненски“ МОН е осигурило финансиране от 27100 лева за шкафчетата на 855 деца, които се учат тук.

  Вече има доставка за учениците в начален образователен етап и тези дни върви подреждането и доокомплектоването на шкафчетата. За най-малките те ще бъдат поставени в учебните им стаи.

  В класната стая на 4 Б клас е уютно и още по-цветно с новите шкафове. Виктор Туков ще оставя в своето несесера с моливите и химикалите, например.

  „Ще си прибирам нещата за следващия ден от седмицата, които няма нужда да нося вкъщи, допълнително вода, блокчето за рисуване, якето.“, казва момчето.

  Съученичката му Кристия ще използва мястото за  екипа си и гуменките за часовете по физическо възпитание. “Не е необходимо вече да ги нося всеки път, и без това тежат доста.“, споделя тя.

  „Хубаво е да си имаш свое местенце в училище“, казват децата от 4 Б клас.

  Скоро по коридорите на школото гледки като тази-купчина раници пред кабинета по информатика ще изчезнат съвсем. До 15 февруари всеки ученик трябва да има свой шкаф.

  За по-големите възпитаници на училището те ще са метални и ще са в коридорите. Ще са обезопасени, захванати са за стените, според изискванията на пожарната, трябва да са поставени така, че да не пречат за евентуална евакуация.

  За учениците от V до VII клас индивидуалното шкафче ще е с ключ. Директорът на училище „Христо Смирненски“ Венко Точевски е направил организацията така, че от двойката ключове, с които пристига всяко шкафче, единият да е в ученика, а другият- в класния ръководител.

  „При големите всеки ще си има ключ, защото това шкафче ще е негово лично пространство. Като мярка обаче резервен ключ за всеки шкаф ще е в класния, защото често се случва тийнеджърите да са разсеяни и да губят нещата си. А не искаме някой да остане с ненаучен урок с оправданието, че е изгубил ключа за шкафа си", шеговито казва директорът.

  „Чакаме с нетърпения шкафчетата, че след 6 години носене на тежка раница, гърбът вече ме боли.“, казва шестокласничката Тереза Желязкова.

  Тя и съученичките й очакват с нетърпения металните шкафчета да пристигнат в училище.

  "Ще сме като в западните училища. Там си имат шкафчета отдавана,гледали сме го по тийнфилмите.“, въодушевени са шестокласничките.  Темата с шкафовете е сред актуалните тези дни в училището им. „Въприемаме много добре тази идея, защото вече няма да е необходимо да разнасяме всички учебници по кабинетите, а ще взимаме само тази папка, която ни трябва за определения час. Някои учебници, които не се използват много вкъщи, също ще остават в училище. За всеки шкафчето му ще е нещо като сейф. Много сме доволни.“, обобщава Десислава Цветкова

  Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им, там където те не бяха осигурени.

  Само 14 школа в страната няма да получат шкафове, тъй като коридорите им не отговарят на изискванията за безопасност и евакуация. От Хасковски регион няма училища в този списък, потвърди за Haskovo.net Иван Ванчев от Регионалното управление по образованието в Хасково.

  От всички училища, направили заявки от областта, в 12 шкафовете са доставени вече на сто процента. Финансирането за общия брой на училищни шкафове в региона е за около 233 400 лева, посочи експертът.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Де
   Десислав Цветкова
   3 0
   20:47, 15 яну 2019
   Коригирайте грешките. Много са.

   Или поне името на детето - "Десислав Цветкова"
  • 2
   Ан
   Ана
   0 0
   02:36, 22 яну 2019
   Браво! Едно смислено нещо да направят!

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  12 дек 2019
  Последни новини