От х:

Днес в x:

24 °C

До края на март всеки ученик до VII клас разтоварва раницата си в свое шкафче

  Всеки ученик от първи до седми клас в 71-о училища в Хасковска област ще има свое шкафче до края на март. Осигуряването на място, където децата да оставят част от принадлежностите, които използват в школото, е част от мерките на Министерството на образованието и науката за разтоварването на тежките ученически раници.

  За хасковското начално училище „Христо Смирненски“ МОН е осигурило финансиране от 27100 лева за шкафчетата на 855 деца, които се учат тук.

  Вече има доставка за учениците в начален образователен етап и тези дни върви подреждането и доокомплектоването на шкафчетата. За най-малките те ще бъдат поставени в учебните им стаи.

  В класната стая на 4 Б клас е уютно и още по-цветно с новите шкафове. Виктор Туков ще оставя в своето несесера с моливите и химикалите, например.

  „Ще си прибирам нещата за следващия ден от седмицата, които няма нужда да нося вкъщи, допълнително вода, блокчето за рисуване, якето.“, казва момчето.

  Съученичката му Кристия ще използва мястото за  екипа си и гуменките за часовете по физическо възпитание. “Не е необходимо вече да ги нося всеки път, и без това тежат доста.“, споделя тя.

  „Хубаво е да си имаш свое местенце в училище“, казват децата от 4 Б клас.

  Скоро по коридорите на школото гледки като тази-купчина раници пред кабинета по информатика ще изчезнат съвсем. До 15 февруари всеки ученик трябва да има свой шкаф.

  За по-големите възпитаници на училището те ще са метални и ще са в коридорите. Ще са обезопасени, захванати са за стените, според изискванията на пожарната, трябва да са поставени така, че да не пречат за евентуална евакуация.

  За учениците от V до VII клас индивидуалното шкафче ще е с ключ. Директорът на училище „Христо Смирненски“ Венко Точевски е направил организацията така, че от двойката ключове, с които пристига всяко шкафче, единият да е в ученика, а другият- в класния ръководител.

  „При големите всеки ще си има ключ, защото това шкафче ще е негово лично пространство. Като мярка обаче резервен ключ за всеки шкаф ще е в класния, защото често се случва тийнеджърите да са разсеяни и да губят нещата си. А не искаме някой да остане с ненаучен урок с оправданието, че е изгубил ключа за шкафа си", шеговито казва директорът.

  „Чакаме с нетърпения шкафчетата, че след 6 години носене на тежка раница, гърбът вече ме боли.“, казва шестокласничката Тереза Желязкова.

  Тя и съученичките й очакват с нетърпения металните шкафчета да пристигнат в училище.

  "Ще сме като в западните училища. Там си имат шкафчета отдавана,гледали сме го по тийнфилмите.“, въодушевени са шестокласничките.  Темата с шкафовете е сред актуалните тези дни в училището им. „Въприемаме много добре тази идея, защото вече няма да е необходимо да разнасяме всички учебници по кабинетите, а ще взимаме само тази папка, която ни трябва за определения час. Някои учебници, които не се използват много вкъщи, също ще остават в училище. За всеки шкафчето му ще е нещо като сейф. Много сме доволни.“, обобщава Десислава Цветкова

  Около 3 млн. лева бяха дадени за шкафчета по специална национална програма на министерството, а в началото на учебната година правителството отпусна допълнително 6,75 млн. лв. за закупуването им, там където те не бяха осигурени.

  Само 14 школа в страната няма да получат шкафове, тъй като коридорите им не отговарят на изискванията за безопасност и евакуация. От Хасковски регион няма училища в този списък, потвърди за Haskovo.net Иван Ванчев от Регионалното управление по образованието в Хасково.

  От всички училища, направили заявки от областта, в 12 шкафовете са доставени вече на сто процента. Финансирането за общия брой на училищни шкафове в региона е за около 233 400 лева, посочи експертът.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Де
   Десислав Цветкова
   3 0
   20:47, 15 яну 2019
   Коригирайте грешките. Много са.

   Или поне името на детето - "Десислав Цветкова"
  • 2
   Ан
   Ана
   0 0
   02:36, 22 яну 2019
   Браво! Едно смислено нещо да направят!

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
  22 окт 2019
  Последни новини