От х:

Днес в x:

Съдът в Киев признал украинска намеса в президентските избори в САЩ

Съдът в Киев е признал намесата на украински политици в президентските избори в САЩ през 2019. Това заяви на официалния си сайт партия "Опозиционна платформа — За живот". В зявлението си лидерът на партията посочва, че тази намеса може да влоши отношенията между Украйна и САЩ, макар отговорността за намесата да е лично на двама.

Установлено е, че шефът на Националното антикорупционно бюро на Украйна Артьом Ситник и депутатът от Върховната рада Сергей Лешченко да разпространили данните, спорег които името на Пол Манафорт е списъците на "черното счетоводство на Партията на регионите", от материалитена досъдебното разследване.

"Съсдът е установил причинно-следствената връзка между действията на Ситник и Лешченко и оттеглянето на Пол Манафорт от поста ръководител на щаба на кандидата за президент на САЩ", се казва в съобщението.

Освен това действията на двамата попадат под действието на член от НК на Украйна за неразгласяване на данни от досъдебното разследване. 

Манафорт възглавяваше предизборния щаб на Тръмп от юни до август 2016 год. Той е обвинен в лобиране в полза на бившия украински президент Виктор Янукович, укриване на данъци, пране на пари и в контакти с руски високопоставени лица с цел повлияване на избирателния процес в САЩ.

На 22 август съда го признал за виновен по осем от 18-те обвинения - в нарушаване на данъчното и банковското законодателство и укриване на банкови сметки в други страни. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини