От х:

Днес в x:

Китай е епохално предизвикателство, Русия - най-сериозната заплаха за британската сигурност

Великобритания публикува днес актуализация на външната си политика, в която беше обявено увеличение на разходите за отбрана, Китай беше определен като предизвикателство, а Русия – като най-сериозната заплаха за британската сигурност, предаде Ройтерс.

Великобритания заяви, че Китай представлява "епохално предизвикателство", оказващо въздействие върху почти всяка сфера на правителствената политика и живота на британците.

Според прегледа на външната политика Великобритания би трябвало да работи с Китай в области от общ интерес като климатичните промени и световната финансова стабилност, но за първи път беше изразена тревога във връзка с подхода към Тайван.

Великобритания каза, че е обезпокоена от нарастващата според нея заплаха от Китай – във военно отношение в Южнокитайско море, от гледна точка на засилването на партньорството на Пекин с Москва след руското нахлуване в Украйна и във връзка с отказа на Китай да отхвърли употребата на сила за постигане на "обединение" с Тайван.

Великобритания определи Русия като главна регионална заплаха и заяви, че най-непосредственият приоритет в сигурността е намирането на начини за подкрепа на Украйна във войната.

Новата стратегия към Русия ще се съсредоточи върху това да не ù се позволи да извлича полза от нахлуването в Украйна, да се води борба срещу "зловредното" влияние на Москва по света и да се отслабят руските възможности за заплашване на Великобритания, включително като се предотвратява достъпа до важни технологии и материали.

Според Лондон засилващото се сътрудничество на Русия с Китай и Иран след нахлуването в Украйна буди особена тревога.

В документа се посочва, че колективната сигурност на Великобритания сега е неразривно свързана с изхода от конфликта в Украйна.

Лондон заяви, че ще засили ангажираността с Молдова и страните от Южен Кавказ, Западните Балкани и Централна Азия, за да увеличи устойчивостта към руската намеса.

Британското правителство обяви 5 милиарда лири допълнителни военни разходи за следващите две финансови години и по-дългосрочна амбиция за инвестиране на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт в отбрана, доколкото "позволяват фискалните и икономическите обстоятелства".

От тези допълнителни средства 3 милиарда ще финансират ядрени проекти в отбраната, включително помощ за Австралия да построи атомни подводници за първи път, което е част от усилията за противодействие на Китай в Индо-Тихоокеанския регион. Предвижда се 2 милиарда да отидат за попълване и увеличаване на конвенционалните запаси и инвестиране в свързана с боеприпаси инфраструктура.

Обявяването на актуализацията на външната политика беше направено в момент, когато британският министър-председател Риши Сунак е на посещение в САЩ, при което се очаква да бъдат договорени следващите стъпки от важното отбранително споразумение АУКУС с американския президент Джо Байдън и австралийския премиер Антъни Албанезе.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини