От х:

Днес в x:

КЗП: все ще можем да върнем или заменим някои подаръци от празниците

Потребителите, които не са напълно доволни от подаръците си за празниците, все още биха могли да ги върнат или заменят. При закупените през интернет е важно да не е изтекъл 14-дневният срок от доставката им. А при тези от физическите магазини – търговците да са предвидили подобна опция, с която да са се ангажирали предварително по безспорен начин. Това обясни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Когато въпросните стоки или услуги са напазарувани от търговската мрежа, връщането или замяната им са „опция”. „Законът към момента не допуска възможността безусловно хората да върнат в определен срок нещо, което са купили от магазина, просто защото не им е харесало. За разлика от постановката, която касае онлайн търговията”, разясни председателят на КЗП.

„Виждаме от нашите проверки, по жалбите и сигналите към нас, че вече в търговската мрежа има магазини, и вериги – и по-малки, и по-големи, които като добра практика възприемат възможността в определен срок от време – той може да стигне често и до един месец, потребителите да върнат обратно това, което са си закупили и да получат парите си за него, или да получат възможност да закупят на същата или по-различна стойност други стоки от дадения търговски обект”, добави Маргаритов. Той подчерта, че ако при продажбата търговецът се е ангажирал да приеме обратно стаката при определени условия (макар да не е длъжен по закон) но впоследствие не го изпълни, това би било нелоялна търговска практика.

Електронните търговци са длъжни да приемат обратно стоката в 14-дневен срок след като е била получена от този, който я е закупил. „Възможно е от момента на закупуването на стоката до нейното подаряване част от този срок да е изтекъл вече. Така че този, който е получил подаръка, ако иска да реагира, е хубаво да го направи сравнително бързо”, обърна внимание председателят на КЗП. Някои онлайн магазини предоставят и по-дълъг срок, затова е добре хората да се информират за условията. Маргаритов уточни, че има изключения и специфики по отношение правото на отказ. Например за продукти, при които е възможно нарушаване правото на интелектуалната собственост. „Ако децата получат игри, които не им харесват или които вече имат, да се върнат преди да се разпечатат, за да бъде коректно упражнено правото на отказ”, посочи той.

Връщането на подаръка, без значение дали е закупен от търговската мрежа или по интернет, е възможно само с касова бележка. „Тук е вече деликатният от чисто човешка гледна точка момент, в който ако подарената вещ няма да ни бъде потребна или дрехата няма да ни е по мярка. Мисля, че е нормално да се обърнем към този, който ни я е подарил, и да изразим задоволството си от подаръка като такъв, но да го помолим за документа, с който я е закупил, за да може в дадения срок да отидем и да си вземем дреха по нашия размер или да заменим дадената стока с друга, която има допълнителна полезна и необходима за нас функция, например”, каза Маргаритов.

Някои от търговците вече имат възможност да издадат и такъв документ, на който цената да не е отбелязана, но по безспорен начин да е ясно къде и кога е извършена покупката. Тези документи ще дадат възможност на притежателя им да изиска от търговеца да извърши допустимите от добрата практика в неговия физически магазин или задължителните по закон в онлайн търговията действия в такива случаи – да върне парите или да извърши замяна на стоката, разясни още председателят на КЗП.

„При проблеми, за да може нашата намеса да доведе до пряк положителен ефект, е добре – когато става въпрос за покупка от търговската мрежа, да се пазят доказателства, че в търговския обект е било обявено условието, че можем да върнем стоката в определен срок. А в онлайн търговията да се съхранява електронният архив с кореспонденцията с търговеца от покупката и от комуникацията по повод заявеното от нас намерение да се възползваме от правото си на отказ. Ако 14-дневният срок не е изтекъл и неоснователно търговецът отказва да приеме обратно стоката, налагаме предвидената в закона санкция. Същевременно, всяко наше произнасяне може да помогне на потребителя за развалянето на сделката и получаването на платеното от него, включително и на обезщетение за претърпени вреди при доказване на основание, добави той.

Маргаритов заяви още, че продължават проверките на КЗП на януарските намаления и за качеството на туристическия продукт в зимните курорти, както и за обичайните неща, за които се следи в търговската мрежа и онлайн пространството.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини