От х:

Днес в x:

Димитър Делчев: Да ти отнемат имущество при доказана невинност в съда е засилена държавна репресия

Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти. Очевидно е, че зад него прозира желанието на властта да удря някои хора". Това заяви пред БНР Димитър Делчев - председател на Движение "България на гражданите".

Делчев посочи и последните промени в закона: "Производствата за борба с корупцията да бъдат инициирани и спрямо лица, които след това да бъдат обявени за невинни, т.е. да ти отнемат имущество при доказана невинност в съда, това мина границата на сигурността и на обществения интерес. Това отива вече в засилената държавна репресия.

Когато това се случва, трябва да има много сериозни обществени основания и голям обществен интерес. Мисля, че няма такъв обществен консенсус", категоричен е Делчев.

По думите му Антикорупционният закон е скалъпен и няма да постигне целта да проверява всички. "Изначално ръководството на антикорупционната комисия е направено зависимо, независимо кой ще е начело - дали г-н Георгиев или някой друг - то е направено така, че да бъде зависимо от актуалната политическа върхушка, защото и назначаването му, и освобождаването му е направено по начин, по който политиците да решават", каза Делчев.

Тези, които трябва да бъдат проверявани, те решават кой ще бъде в ръководството на комисията, категоричен е той.

Според лидера на ДБГ въпросът е дали целите на органа се пишат от обществото или се пишат от една политическа партия. Проблемът е, че в сега съществуващия вид на антикорупционната комисия няма как да не се пишат целите от една политическа партия".

За по-малко от година от приемането на антикорупционния закон той е бил променян 5 пъти, а сега предстои да бъде направена и 6-та промяна, изчисли Делчев.

Част от тези промени бяха меко казано притеснителни. Не можеш да променяш Закон за борба с корупцията през Закона за енергетиката и през преходните и заключителните му разпоредби и то по начин, който няма обществено обсъждане, няма дебат в парламента", категоричен е Димитър Делчев.

Прибързаната промяна показва две неща, според него. Едното е, че това, че законът е направен набързо, скалъпен на коляно с цел да бъдат замазани очите на ЕК. Не правиш шест поправки на нещо, което си изпипал и приел след дълго обществено обсъждане.

Второто, и според него по-притеснително, е че Законът за борба с корупцията: "за едни ще е майка, а за други - мащеха". Делчев даде пример с премахването на изискванията за разследване на общинските съветници.

"Те казаха - ако не го махнем този текст, ще останат двама общински съветници в цяла България, което е пълен абсурд. ... Те правят положението на общинските съветници още по-облекчено. Тези хора изведнъж останаха извън обхвата на каквито и да било органи и могат да си правят каквото си искат", каза Делчев.

Според него президентът е трябва да наложи вето на последните поправки в закона. Според Делчев, има "прегръдка" между ГЕРБ и ДПС при тези промени.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини