От х:

Днес в x:

Само 1/3 от хасковлии ходят на профилактични прегледи

За здравната профилактика в България през последните години много се говори, но малко се случва реално. Както много други държавни дела в страната превенцията на здравето е доста проформа, но темата се неглижира не само от Здравната каса, медиците, а и от самите пациенти.

Това е показателно от данните за страната, както и за Хасково.

Само около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК, показва статистиката за страната. Малко под 30 % от от хасковлии ходят на профилактичен преглед, според резултата от гласуването в анкетата на Haskovo.net, посветена на здравната превенция. Допитването няма официален характер, но пък е показателно за настроенията по важни теми сред населението в областния град.

От попълнилите въпросите 536 души, 144 или 26,9% следят за здравето си превантивно един път в годината.

„Когато личният ми лекар ме повика“. Така са отговорили на въпроса „Колко често ходите на профилактични прегледи“ 58 души или 10,8 % от изразилите мнение.

На лекар ходят само когато не са добре и за профилактика и дума не става за 259 души или 48,3 %. „Не съм си правил профилактичен преглед никога“ отговарят 75 или 14 % от попълнилите анкетата.

Прегледът при личния лекар веднъж годишно обаче е не просто препоръчителен, а задължителен. По закон за неглижиране на общия здравен статус дори има предвидени парични и административни санкции.

В закона за здравето е регламентирано, че който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване санкцията вече е в размер от 100 до 200 лева. Пациентът губи и осигурителни права за срок един месец.

Контролът и прилагането на закона е в ръцете на Регионалните здравни инспекции. Санкционирани в Хасково за изтеклата година няма. Няма примери за приложени санкции и в страната.

Въпреки че пациентските организации предлагат личните лекари също да бъдат глобявани, ако имат пропуснати профилактики в практиката си, от НЗОК припомниха в нарочно становище преди дни, че джипитата не подлежат на санкция, ако пациентът не се яви на превантивен преглед. За следващата година обаче се готвят промени. В момента няма законов механизъм, който да задължава джипито да информира пациента си за профилактиката. Затова трудно се хващат личните лекари, които вършат тази работа фиктивно.

По Здравна каса имаме право на един безплатен профилактичен преглед при стоматолог веднъж годишно с минимално доплащане. Около 20% от децата се възползват от това, сочи статистиката, но възрастните ходят на зъболекар предимно при нужда.

Веднъж годишно се преглеждаме при личния лекар за проверка на теглото, психично състояние, зрение, кръвно налягане, електрокардиограма, урина и кръвна захар при необходимост.

Новост е вторият профилактичен преглед в рамките на годината за пациенти, при които е засечен риск от развитие на диабет, сърдечно или онкологично заболяване. Направлението за ендокринолог ще осигурява не само достъп до специалиста, но и ехография на щитовидната жлеза.

Джипитата ще са длъжни да изпращат хората, които попадат в тези рискови групи, на лекар специалист - кардиолог, ендокринолог, акушер-гинеколог, уролог и хирург. Досега това се случваше по преценка на личния доктор.

Новата схема с втория профилактичен преглед при рисковите пациенти според някои лекари обаче е просто нова недомислица на Здравната каса. Според джипита от Хасково въведената методика е много бюрократична, както за медиците, така и за пациентите. Според тях пациентите от рисковите групи е по-добре да се водят на регистри при специалистите и профилактиката им да се извършва от тях. Според сега направената схема на пациента ще му трябва няколко дни отпуск, за да се прегледа. В Германия, например, денят за профилактичен преглед е фиксиран в законодателството, като платен от държавата отпуск точно за превенцията на здравето, обясняват медиците.

Като цяло личните лекари смятат, че профилактиката у нас е силно проформа.

И дават пример, че на 40 годишен пациент, прегледът включва само кръвна картина, холестерол и триглецириди. „Това е точно нищо. Затова и прегледите са буквално с поглед“, коментира личен лекар от Хасково. Според друг пример, който дава, при жени над 50 години има една мамография на две години, платена от Здравната каса у нас, при положение, че световния стандарт за извършване на профилактиката за рак на гърдата е два пъти годишно за жените, навършили 35 години. „Профилактичният преглед е изпразнен от съдържание в България“, казва лекарят.

В кабинетите не са редки случаите, при които чули, че имат право на профилактика пациенти идват, за да си вземат направленията и когато видят какво им се полага, се стига даже и до скандали, защото считат посещението си при лекаря за загубено време.

За повишаване на нивото на здравната профилактика у нас от НЗОК обявиха, че ще стартират информационна кампания за разясняване на здравните права.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ed
    Edin
    5 -2
    12:57, 4 дек 2018
    После същите ще се оплакват от високата смъртност, здравеопазването, държавата, Сорос, Путин и папата. Не може ти да не полагаш елементарни грижи за самия себе си, но после да излезеш с голямата косница с претенции към лекари, болници и т.н. Нелепо е.
    • Ed
      Edin
      1 -1
      12:58, 4 дек 2018
      *кошница
  • 2
    Ке
    Кенанския Маимун
    2 -2
    19:23, 4 дек 2018
    В Германия, например, денят за профилактичен преглед е фиксиран в законодателството, като платен от държавата отпуск точно за превенцията на здравето, обясняват медиците
    .... Ето къде е "ключа за бараката" :)) ... Мръсни германски комунисти- явно са чели какво са правили мръсните Български комунисти преди 10-ти Ноемвр ( във заводите имаше кабинети и лекарите идваха да преглеждат) .
Последни новини