От х:

Днес в x:

Майките празнуват с викове „Победа“ на „Орлов мост“

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов завари майките на Орлов мост. След проведеното автошествие на 26-ия ден от протеста те блокираха кръстовището и там научиха новината. Оставката бе посрещната с възгласи „Победа“. В пристъп на радост те се хванаха на хоро.

„Щастливи сме! Показахме, че когато има гражданско общество и има постоянство, нещата могат да се случат. Доказахме, че обществото може да се справи“, коментира една от майките от инициативата „Системата ни убива“.

Вера Иванова, една от организаторките на протеста, заяви, че протеста на майките ще продължи до приемането на оставката на Валери Симеонов. Палатковия лагер пред Народното събрание ще остане до приемането на Закона за хората с увреждания както майките ги виждат. А това е само началото на реформите за хората с увреждания.

Това е първата спечелена битка, но войната продължава“, заяви Вера Иванова.

Малко след информацията, блокадата на Орлов мост падна, кръстовището беше освободено за движение. Автошествието в подкрепа на майките се оттегли и към началната си точка на тръгване – Министерски съвет. Някои от майките заявиха, че остават в готовност отново да подновят протестите си, ако се наложи.

Протестите започнаха след скандално изявление на вицепремиера, че майките държат пред парламента „уж болните си деца“. След съвещание на Коалиционния съвет обаче, Симеонов направи публично извинение към майките и заяви, че съжалява за думите си.

Майките на деца с увреждания обаче не приеха поднесеното извинение и продължиха протестите с настояване за оставката на Симеонов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    09:26, 17 ное 2018
    Като всяко соцмероприятие , и това завърши с хоро накрая.Да ми простят майките, но те просто изнудиха системата.Знаят,че когато става дума за деца , хората са готови на всичко.Тези,които се възпротивят, биват прокълнати,охулени.А когато едно пораснало дете трябва да гледа майка си на легло и да работи ? Запитаха ли се колко дъщери и синове се грижат за болни родители , които не могат да се движат,не ги познават дори , и които също имат нужда от специализирана помощ,защото никой не е готов за такова изпитание.Те се погрижиха само за себе си , дори не и за децата си,защото не виждам да обсъждат какви дневни центрове да се създадат именно за тези деца.
  • 2
    12
    123
    2 0
    17:39, 17 ное 2018
    Голяма грешка. Харесвах го говореше направо "Куме в очи"
Последни новини