От х:

Днес в x:

Без напредък по американските визи. Подготвят посещение на Борисов

Американските визи за българи няма да отпаднат скоро. За началото на следващата година се подготвя посещение на премиера Бойко Борисов в САЩ. Това се разбра след първата среща между вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и държавният секретар на САЩ Майк Помпейо във Вашингтон.

Захариева и Помпейо обсъдиха позитивното развитие в отношенията между двете страни и препотвърдиха техния стратегическия характер, съобщи министерството на външните работи.

"Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни", коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата.

Българският вицепремиер и държавният секретар на САЩ разговаряха във Вашингтон, където министър Захариева е на посещение по покана на Майк Помпео.

Сред основните теми на разговора бе въпросът за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

"САЩ ще продължат да подпомагат страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата", заяви министър Захариева. "Разбира се, ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза", допълни тя.

Все още отказите по заявления за визи са около 13%, а според изискванията на САЩ трябва да стигнат 3%, което на практика означава отказите да се сведат почти до нула. Освен България, визи за САЩ са необходими за граждани на още 4 страни от ЕС: Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита.

"САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България", припомни тя. "Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба", посочи министърът.

 

Захариева сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско председателство на Съвета на ЕС. "Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос", каза министър Захариева пред журналистите.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. "Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб "Балкан", който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ", посочи министърът.

Двамата обсъдиха също Близкоизточния мирен процес.

"Съгласихме се, че ситуацията в региона на Близкия изток е напрегната и е необходимо да бъде намерено решение на израелско-палестинския конфликт, за което САЩ ще представят своя план до края на годината, както ме увери Майк Помпео", каза министър Захариева.

По време на посещението си тя се срещна по-рано с представители на българската общност в столицата Вашингтон. Предстоят й разговори със съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и член на неговия кабинет Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди Ван Рест и с регионалния директор за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини