От х:

Днес в x:

9 млр. евро от еврофондовете за България след 2020 година

Изображение 1 от 3

    9 млр. евро за програмния период 2021-2027 година ще получи България по еврофондовете. Това е с 8 % повече от средствата за страната ни в настоящия. Това посочи българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел във видеообръщение по време на инициативата за граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика в ЕС, който се проведе в зала „Хасково“ днес.

    Форумът, организиран от Областният информационен център в Хасково, е част от общата инициатива на всички информационни центрове в България. Тя се провежда в навечерието на преговорите по основния регламент за европейските структурни и инвестиционни фондове в новия период 2020-2027 година, по които главен преговарящ за България е евродепутатът Андрей Новаков.

    „И новата кохезионна политика ще остане най-важният инструмент за инвестиции в ЕС, от който полза имат всички региони .“, посочи Мария Габриел за бъдещото развитие на политиката на сближаване на ЕС.

    Чрез разпределяне на финансирането в рамките на еврозоната около 10 хил. души ще могат да повишат своята квалификация, около 17 хил. млади хора ще се възползват от мерките за заетост и обучения и около 160 хил. души ще се възползват от мерките за обучение през целия живот. Във видеообръщението си българският еврокомисар каза още, че около 1500 училища ще получат подкрепа, като на 160 хил. студенти се даде възможност да развият своите знания и умения. 25 % увеличение на енергийната ефективност на домакинствата, индустрията, услужите и транспорта се очакват още. До 2020 година необходимото време за доставяне на публични услуги трябва да бъде намалено наполовина, подчерта още Мария Габриел. И припомни, че ЕК предлага по-ефективно, модерно и реалистично управление на политиката на сближаване.

    Мария Габриел обясни пред аудиторията в зала“ Хасково“ и предложените стъпките от ЕК за опростяване на процедурите за бенифициентите и властите с 80 мерки за по-лесно планиране, изпълнение и докладване. “Запазихме онова, което е работещо, като в същото време го направихме по-оперативно и по-опростено. Сега на ход са законодателите и се надявам да се стигне до решение за по-опростена и гъвкава политика за сближаване в духа на предизвикателствата през следващото десетилетие.“, подчерта още Мария Габриел.

    Ще се финансират проекти по пет приоритетни  цели: за насърчаване на иновативни интелигенти икономически предложения, изработването на проекти, които да водят до по-зелена нисковъглеродна Европа-зелени и сини инвестиции, третият приоритет е чрез подобряване на мобилността и регионалната свързаност на информационните и комуникационните технологиите, по четвъртият приоритет ще се финансират проекти за социалните права и по петия ще се насърчава развитието на градските, селските и крайбрежните райони и местните инициативи. „Вярвам че още отсега имате идеи как да се инвестират тези значителни суми в сферата на транспортните услуги, опазването на водите и околната среда и социално -икономическото развитие на регионите.“, каза още в обръщението си към залата българският еврокомисар. 

    Що се отнася до работата на Трансграничната програма ИНТЕРРЕГ, тя обясни, че ще бъде концентрирана към инстуционалното сътрудничество, решаването на гранични проблеми и в инвестирането на съвместни услуги от обществена значимост, което по думите й е от основен интерес за България, заради нейната просторна граница.

    Новост, в предстоящия период ще е тематичната концентрация на средствата да се извършва не чрез посочване на отделни програми по отделни приоритети, а чрез концентрация на бюджетния ресурс за осигуряването им, разясни ръководителят на Съвместния технически секретарият на ИНТЕРРЕГ “България-Турция“ Иван Делчев. „Това е по-практичният и гъвкав начин“, смята той. Така например за държавите с БВП на глава от населението под 75 % от средния за ЕС по първия приоритет от Европейския фонд за развитие следва да бъдат насочвани не по-малко от 35 % от ресурса.

    На срещата кметът на Хасково Добри Беливанов посочи, че областият град  се възползва активно от възможностите за финансиране по европроекти, както при предишното управление, така и сега. Като добри примери за това той посочи изцяло обновения център на града при предходната кметска управа, както и реновирането на две от училищата и четири от детските градини на териотрията на областния град в настоящия програмен период на финансиране.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      За
      засегнат
      0 -4
      09:59, 31 окт 2018
      "Като добри примери за това той посочи изцяло обно... Виж коментара
    • 2
      Ки
      КИРЧЕВ - ТАНКИСТ
      3 0
      12:18, 31 окт 2018
      Бря много пара ще получим бе от Европата Ми тогава за какво ни са заводи фабрики и т н и защо да работим Хайде власта да оргнизира във всеки град по една голяма швадска маса по площадити и да го ударим на хора ръченици кючеции фолк и всенародно веселие Ами така де от много работа само гърбъв се става Ще бъдем винаги усмихнати и позитивни както казваше Дедо Симо Коббург скотски
    Последни новини