От х:

Днес в x:

10 °C

Роднините на Станка Пенчева дариха част от книжното й богатство на библиотека „Заря“

Изображение 1 от 5

    Част от книжното богатство на голямата българска поетеса Станка Пенчева, събирано от нея в годините, е вече във фонда на библиотеката в  Хасковското читалище „Заря“.

    Днес дарителския акт подписаха дъщерята на поетесата Радина Цачева и внукът й Михаил.

    Двамата донесоха в читалищната библиотека 258 книги, повечето от които с автографи и послания от авторите им към Пенчева. Сред томчетата има разписани от Дора Габе, Иван Гранитски, Дамян Дамянов, Елисавета Багряна.

    Станка Пенчева е родена в Сливен. Автор е на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Отделни нейни творби са превеждани на руски, румънски, беларуски, английски, арабски, португалски, полски, шведски, хинди, испански, турски, френски, латвийски, украйнски, полски, чешки, словашки, сърбохърватски. Има издадени нейни стихосбирки и на грузински език.

    В дарението днес беше и детската й книжка „Мили, бате!...Писмата на един дакел“ с автографите на героите.

    Срещата с дъщерята на Пенчева-Радина Цачева е част от празничната седмица в читалище “Заря“, посветена на Деня на народните будители.

    „Поводът да сме днес тук е троен :160-та годишнина на читалище „Заря“, Денят на будителите и 90 години от рождението на моята майка, които тя щеше да навърши през 2019 година“, отбеляза Радина Цачева. Тя разказа, че идеята за това дарение идва, след като тази пролет й попада информация за акцията на читалище „Заря“ за събирането на книги за бесарабските българи. Тя прави дарение от библиотеката на майка си за кампанията. „Сред книгите в библиотеката й обаче имаше имаше и много с посвещения от авторите към нея. С библиотечния екип решихме те да бъдат запазени в читалищния фонд. Станка Пенчева е родена в Сливен, където има традиция някои от книгите в личните колекции на видните местни творци да постъпват в Регионалната библиотека в Сливен. Мисля че библиотеката на читалище „Заря“ също е достойна за един такъв подарък. Със сина ми го правим в памет на моята майка и негова баба, правим дарението от сърце и с преклонение към труда на читалищните дейци.“, каза още Радина Цачева.

    Синът й Михаил посочи, че се радва, че книгите на баба му, които пазят между страниците си почерците на част от най-големите български автори, ще могат да бъдат достояние на повече хора. Младите, които бяха в библиотеката по това време действително се запалиха с интерес да разглеждат книжките с посланията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини