От х:

Днес в x:

22 °C

Ученици от Стамболово и Хасково с ресторантьорски сертификати от Берлин

Изображение 1 от 6

  20 ученици от гимназията в Стамболово и от Хасково, възпитаници на езиковата, математическата и икономическата гимназии, са вече с немски сертификати за успешно положена практика в сферата на ресторантьорството. Те са ги заслужили след двуседмичната си работа в 7 заведения в Берлин през лятото. За немската столица заминават по проекта за нови кулинарни умения в европейската кухня, финансиран от програма Еразъм+.

  Учениците от професионалната паралелка по готварство в Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Стамболово участват в практиката за втора година. Това е единственото школо в България, което печели стажантски места по проект, свързан с готварството, без да е изцяло професионално.

  Тази година за първи път групата включва ученици и от хасковски гимназии, които не са свързани пряко с готварската професия. „Това даде възможност на ученици, които нямат обучение по готварство, да направят първите си стъпки в него и да усетят отговорността на професията“, обясни идеята за разширяване на обхвата на стажантите ръководителят на проекта- преподавателката по теория и практика по професията “готвач“ в Стамболово Йорданка Маринова.

  В рамките на две седмици учениците от Хасково и Стамболово са сервирали, помагали в кухнята или зад бара в 7 ресторанта-немски, италиански, турски, български и механа, собственост на българин. „Няма по-добър учител от практиката и то в условия много по-добри от тези, които ние можем да им предложим в нашата база. Имаха и възможност да се премерят с ученици и ментори от Германия, да развият и немския си език“, коментира Маринова.

  Всички, минали практическото обучение през август, днес получиха на официална церемония в общината своите Сертификати за мобилна практика и документи, който описва знанията и уменията им, придобити по време на гостуването в Берлин, валидни в цял свят при започването на работа. 16-годишната Ебру Имилиянова от 10 клас в училището в Стамболово е сред тях. Учи готварство и е била на стаж в ресторант „Хасир“. В Берлин се е научила да прави пица и макарони. Смята, че наученото още повече е допринесло за решението й да бъде готвач-професия, с която и занапред иска да се занимава.

  Защо е толкова важно да се работи в екип, колко е важно да си точен с поръчката и как, когато си свършил добре работата си,  клиентът ти се отблагодарява с усмивка. Това са само част от уроците, които са получили за професията участниците в проекта.

  Днес те представиха част от най-впечатлилите ги немски ястия, рецептите, за които са научили по време на практиката си: бретцели, картофени кнедли със сини сливи, сладкиш „Немско чудо“, ябълков пай.

  Освен с рецепти децата са  донесли към в България и  много емоционални впечатления от престоя си в Берлин в свободното си време, извън работните места, запечатани на снимки.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини