От х:

Днес в x:

Щастливи родители = щастливо дете

Чувствата, които родителите изпитват през живота си, могат да се отразят върху децата им, съобщава "Лайв сайънс", позовавайки се на резултатите от изследване на мексикански специалист.

Д-р Алберто Халабе от изследователския център "Халабе и Даруич" в Мексико смята, че широк спектър от химикали, които се генерират в мозъка при различни настроения, влияят върху половите клетки - сперматозоидите и яйцеклетките.

Въпросните химикали се отразяват върху начина, по който се експресират специфични гени в половите клетки и съответно върху развитието на детето.

Изследователят обяснява, че хормоните и химикалите, които се произвеждат, когато човек е депресиран, щастлив или се намира в друго състояние на ума, влияят върху яйцеклетките и сперматозоиди, като резултатът са трайни промени в децата, заложени още преди зачатието им.

Известно е, че мозъчните химикали като ендорфините и наркотиците като марихуаната и хероина, оказват значително влияние върху половите клетки - те променят моделите на гените, които са активни в тях.

"Знае се, че поведението на родителите въздейства върху децата, както и че гените, които детето получава от майка си и баща си допринасят за оформянето на неговия характер. Настоящето изследване обаче показва, че психологията на родителите преди зачеването влияе върху гените на детето", казва д-р Алберто Халабе.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини