От х:

Днес в x:

Междусъседско трио откри 22-то издание на Хасково джаз

Изображение 1 от 5

    Междусъседско трио от Турция и България откри 22-то издание на Хасково джаз.

    Младите музиканти: барабанистът Кристиан Костов, китаристът с хасковски корен Константин Христов и психиатърът по професия, но с отдадено сърце към музиката -вибрафонистът Джан Туту от Къркларели удариха първите акорди снощи в клуб „Ралица“.

    Гостите на първата джазова вечер за тази година имаха възможност да разгледат и изложбата с плаките за плакатите на изданията досега, които са проекти на работещия от години зад граница хасковлия Минко Димов.

    „Започва джазовата седмица. За мен тези дни ми се виждат винаги малко, защото не ми се иска да свършват. Щастлив съм, че успях и тази година да стигна до тази вечер. Започвам 22-то издание на фестивала и признавам, че го правя  за себе си с удоволствие, но и се надявам, че този фестивал носи радост и на хората, които обичат музиката в Хасково“, даде старт на джазовия маратон основателят на фестивала и негов основен двигател Димитър Русев -Мутата.

    Опитният китарист представи гостите в откриващото трио. Музикантът Джан Туту свири за втори път в България, в Хасково е на сцена след участието му в проекта на Мутата „Късче от лятото“ в Димитровград преди няколко месеца. Дипломираният психиатър е сред популярните имена вибрафонисти както в Европа, така и в САЩ.

    Кристиан Костов се завръща в Хасково почти всяка година от 2009 -та. Първото му участие в джазовата седмица тук е още като студент в академията. Потомственият музикант е убеден, че Хасково джаз ще го има е в следващото десетилетие.

    Барабанистът избира да свири джаз заради свободата, която дава. В този стил  всяко правило може да бъде изключено“, казва музикантът и добавя, че е важно за младите да бъдат подкрепяни от хора с опит, като Димитър Русев, и да дават първа сцена на стартиращите изпълнители, докато още са на ученическита скамейка. „Хасково джаз е точно такова място. Така е и по целия свят. Опитните музиканти трябва да подават ръка на по-младите колеги, за да има приемственост“. Кристиян е убеден, че хората трябва да слушат различна по жанр музика, мнозина от неговото обкръжение не слушат точно джаз, но все намират по-нещо, което да им допадне в различните джазови клонове. "Джазът е да свириш неща, които хора понякога дори не подозират, че харесват", добавяКонстантин Христов.
    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Фу
      Футболиер
      3 -1
      21:39, 25 сеп 2018
      Поздравления за усилията на Димитър Русев за джаз фестивала в изминалите години, но за съжаление така и няма място в Хасково където да се слуша джаз заведение бар постоянно, вместо казина и покер зали в центъра направете джаз клуб ...
    Последни новини