От х:

Днес в x:

Четирима от задържаните за нелегалните цигарени фабрики са от Хасково

Четирима от 19-те задържани работници от разкритите четири незаконни фабрики за цигари са от Хасково. Това потвърдиха за Haskovo.net от Районния съд в Пловдив, където им бяха гледани мерките за неотклонение. Това са Боряна Г., Константин Д., Оник А. и Теодор Г. Останалите 15 души са от София, Варна, село Крумово Пловдивско, Пловдив, село Първенец, град Елена, Смолян. Всички те са обвинени за държане на безакцизни стоки, за което е предвидено лишаване от свобода от 2 до 8 години. Решението на Районния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред Окръжния на 4 септември.

Първоначално бяха арестувани още четирима души, но бяха освободени с „парична гаранция“.

Четирите незаконни фабрики за цигари бяха разкрити в четвъртък срещу петък миналата седмица. В продължение на около две години те са бълвали цигари без бандерол, разпространявани на вътрешния пазар и в чужбина. Помещенията са били оборудвани със съвременна техника, а нарязаният за производство на цигари тютюн е идвал от резачка в пазарджишкото село Калугерово. Фабриките са работили при пълна секретност - две са открити в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица.

Работниците са с опит в бранша, останали без работа след закриване на легални цигарени фабрики. Те са били транспортирани в коли със затъмнени стъкла, така че да не знаят къде отиват. Пребивавали са по 15 дни във фабриките, които са били под строга охрана в изоставени цехове и военни поделения. Нямали са право да излизат навън, живели са в пригодени спални помещения, имали са столова, дори фитнес. За работата си в робските условия хората са получавали по 1500 лв на смяна. При обиските са открити ордери за всеки един, от което личи, че са заработвали по 100 лева дневно.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

Арестуваните общо 23-ма души са били ангажирани с производство и транспорт.

Днес от прокуратурата съобщиха, че е задържан и собственика на цеха в Калугерово, от който са били зареждани разбитите фабрики. Срещу 38-годишният Г. М. е повдигнато обвинение за държане на 1700 кг тютюн без бандерол. Предстои държавното обвинение да поиска от съда да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража.

Подобен цех беше разбит и в хасковското село Узунджово през 2012 година.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Кога полицията ще разследва продажбата на висококачествен тютюн от страна Мирослав Константинов Кънчев,който в продължение на години ограбваше складовете на международна търговска компания и продаваше незаконно към нелегалните цигарени фабрики. От която търговия е ощетил държавният бюджет с милиони левове в акцизната му част от незаконна търговия на акцизни стоки "тютюневи изделия" ? Тази търговия продължаваше с години ! Обществеността пита вездесъщият шеф на ОД на МВР Хасково , Ачката ?
    • Mихаил
      47 -8
      18:33, 29 авг 2018
      Преди години още докато работеше цеха за нелегалните цигари който разбиха до Узунджово съм виждал там да се навърта съветника от ГЕРБ Даниел Гаргов
  • 2
    Гр
    Гражданина
    51 -4
    18:45, 29 авг 2018
    В Хасково се извършват страхотни по мащаб престъпления за които полицията в града и в частност нейното ръководство нехае. Хората в града знаят че работата на полицията е да прикрива престъпления а не да ги разкрива.Особенно ако се касае за чадър спуснат от най-високо ниво. Една тиква се обажда на шефа на полицията и му казва кого да закача, и кого да пази и да не разследва при никакви обстоятелства.За услугата лицата извършващи престъпления се отблагодаряват с плащания в кеш или по банкови офшорни сметки или дарения.Така корупцията и престъпността ескалират и държавата се разпада.
  • 3
    Ма
    Мария_1535564836
    19 -2
    20:47, 29 авг 2018
    В Хасково се извъдиха много тарикати , които лесно искат да забогатеят с измами и далавери, ама и това не е работа за всеки... Трябва малко повечко акъл за тия неща...
    • Им
      Име
      34 -4
      23:04, 29 авг 2018
      Че какво престъпно и тарикатско има в случая ?!? Отишли да извадят пари.... И то за какви пари става въпрос? 1500лв :) Пари с които не можеш да покриеш разходите на семейството си ! И много ми е интересно къде ги видя тия далавери? В тези РАБОТНИЦИ? Далаверите са другите, но не и при тези хора!
  • 4
    Ко
    Комар
    50 -2
    21:27, 29 авг 2018
    Това са работници! Само работници! Работили са на една човешка заплата (1500 лв), която иначе алчните чорбаджии не искат да дават!!! В това ли им е вината?? Как така са "държали акцизни стоки"?? Да не им е вкъщи??? Работници!
  • 5
    Ед
    Едно Ченге
    35 -3
    22:03, 29 авг 2018
    Комисат Ангел Цанков освен да прикрива престъпления , с нищо друго няма да бъде запомнен като ръководител на полицията в Хасково.
  • 6
    Не
    Незапознат
    26 0
    23:48, 29 авг 2018
    Напълно се присъединявам към коментара от фейсбук на Петър Янчев.Години подред политическата измет под диктовката на чужди интереси атакуваше най голямата фабрика на Балканският полуостов.Трън в очите на чуждите производители в комбинация от продажните копелета от Булгартабак успяха макар и не лено да разрушат това което техните предшественици са градили тухла по тухла.По горе в коментарите се говори за далавери.Ами че то от така наречните далавери всички тези политически велможи си пълнеха джобовете като същевременно унищожаваха тази фабрика нарочно,целесъобразно.Докато могат да печелят и допълнително от затварянето и за тлъсти комисионни.Всичко ставаше под техният чадър.Как може да се направи фиктивен износ през митницата на български цигари и после отново да се върнат на нашият пазар иначе?После взеха да отнемат лиценза на определени марки които не трябвало да се произваждат в тази фабрика.Направиха се собствени такива които не знам как минаха одобрението на тези от шапката Булгартабак.Може би са предполагали че това е смешно.Тази смешка успя да спаси положението известно време.Напави се опит и на чужди търговци да се произведат цигари.Но даже и да ги одобряха тябваше съгласието на хората от лъскавата сграда на Булгартабак в София.Веднъж отишли там повече не се връщаха.Коментарът за това мисля че е излишен.Всико това доведе до несъстоятелност.Тоест това производство че е нерентабилно.Пълен абсурд.Но за да не е такъв и толкова очебиен на съкратените решиха да се дават толкова заплати колкото години стаж има човекът в предприятието.Но не повече от 25.Но сътвориха втори такъв като решиха това да стане на два транша.Нарочно или не от някъде тръгна слуха че за втория тези условия не е сигурно дали ще са такива.Думите ми би биха били слаби какво последва.Тази история разказах по няколо причини.Първата е че ме подразни твърдението че работниците били роби за по 100 лв. на ден в условия където има и фитнес.Другата е че която и партия да е на власт узурпира най апетитните хапки и ако някое бездомно или гладно кученце реши да се облажи ще го разкъсат.Третата е написаното в статията че тютюна идвал от резачка в пазарджишко село.Технологичният процес на рязането на тютюна е доста сложен процес който НЕ МОЖЕ да се извърши в барака.Ако се иска разбира се тютюна в цигарата да е пригоден не само като горяемост но и с балансиран вкус назависимо цигарата дали е ориентал или вирджиния бленд.Съдейки по парите които са получавали работниците е използван качествен в технологичо отношение тютюн.Въпросът ми е дали тютюна не е от действаща легално фабрика а въпросната резачка да е параван за някакъв подобен гаф?В допълнение ще кажа че в Хасковската цигарена фабрика се правеха около 40 тона цигари на смяна.Но беше дошло и време когато такова количество се продаваше и тютюн в кашони.
    Разликата е в акциза.Безакцизна суровина от която се произважда акцизна стока.
  • 7
    Ре
    реалист
    27 -1
    03:34, 30 авг 2018
    Ебахти и държавата... Щом и далаверата с производство на безакцизни стоки не е печеливша, а парите не стигат от та дейност да си плащат по веригата нагоре, че да не ги закачат???
    А, дребните производители и търговци, де си плащат и все, как оцеляват в тая абсурдистан-булгаристанска действителност??
    Разбира се, накрая работниците са виновни, шофьорите и пр., щото знаели за схемата, ама работели...
    Ами, да умрат от глад ли бре идиоти?????????????
  • 8
    Ха
    хах
    22 -1
    05:58, 30 авг 2018
    Нова зрелищна акция на полицията.Сега да видим какво ще направи съдебната система.
    • Тт
      ТТ
      27 0
      09:24, 30 авг 2018
      Виновни ще са работниците. Не знаеш ли?
  • 9
    Ту
    ТУТУН
    8 0
    15:24, 30 авг 2018
    Разкостването на цигарената в Хаскуу започна Тихчо,братчеда на Бисеров ,а беше погребана под зоркия поглед на иинсталирания като обл.упр.по това време и с тая цел Зарчев,сега божем адвокат.Тъй.
    • --
      ------
      1 0
      13:52, 2 сеп 2018
      Титков е кум на Бисеров, а Зарчев е адвокат на АЛФА и ЗЕТ - собственост на бащата на Евгения Ангелова - депутат от ГЕРБ.
  • 10
    Зи
    Зина
    6 0
    15:41, 30 авг 2018
    Нелегални фабрики е имало и ще продължи да има.Всичките са под една шапка, като от време на време " хващат "една за парлама пред нас.Много забогатяха от това, другите богати служещи за чадър станаха много побогати.
  • 11
    Ма
    Маги
    5 0
    07:38, 31 авг 2018
    Ами разрешете легално да си открият фабрики! Нали поощряваме предприемачеството и българския бизнес и то в условията на пазарна икономика! Променете лобистските закони!
Последни новини