От х:

Днес в x:

8 °C

Дайте ми минутка (и половина): броене до 90 и други методи да потушим гнева

Когато Майк Фишер, директор на Британската асоциация за управление на гнева, се запознал с инициативата Take:90, чиято цел е да насърчи хората да броят до 90, когато са стресирани, за да предотвратят изливането на гнева, той откровено побеснял: “Работя с изключително ядосани хора. Ако и вие сте толкова гневни, колкото тях, броенето до 90 няма да ви помогне”.

Експертите зад инициативата Take:90 твърдят, че за да “изчезне чувството на гняв от мозъка” са нужни точно 90 секунди. Това обаче би могло да навлече още повече наприятности на хора с проблеми с гнева, казва професор Уинди Драйдън от Университета в Лондон. “При някой хора методът ще проработи, но други ще са още по-ядосани в края на 90-те секунди”, казва той.

И така какво бихте могли да направите с гнева си, ако само идеята да броите до 90 ви вбесява? Включване в програма за управление на гнева, би могло да помогне, както и следните три подхода:

Запитайте се защо сте ядосани

Когато почувствате, че във вас напира гняв, се запитайте: “Защо съм гневен?” Според Драйдън, ако не поемаме отговорност за гнева си, ако мислим, че за него са виновни само другите хора “това е като да катерим възвишение с тежък камък привързан към крака ни”.

Потърсете помощ

Изградете мрежа за взаимопомощ от поне 8 души, на които можете да се обадите, когато усетите, че във вас напира гняв. Подкрепата е жизненоважна за управлението на гнева – събеседникът, готов да ви изслуша, ще потуши стреса. Но не бихте искали хората да заговорничат срещу вас. По-скоро искате да ви кажат: почакай, какво е твоето участие в драмата? Тук не става въпрос гнева и яроста да бъдат оправдани. Трябва ви човек, който ще анализира вашето поведение и ще признае, че може би отсрещната страна има право.

Научете се да разпознавате физическите знаци

За да избегнете скандала и да проведете нормален разговор, трябва да разпознавате физиологическите характеристики на гнева. Някои хора се разгорещяват, други ги побиват студени тръпки, на трети дланите им се изпотяват. Просто си кажете: “това наистина ми полази по нервите”, а на човекът, който ви е разгневил, отвърнете: “трябва да помисля преди да отговоря, дай ми минутка”. Отделете си пространство, в което да помислите на спокойствие и оставете нещата да се уталожат, преди да реагирате.

Източник:  theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
14 дек 2019
Последни новини