От х:

Днес в x:

18 °C

Дайте ми минутка (и половина): броене до 90 и други методи да потушим гнева

Когато Майк Фишер, директор на Британската асоциация за управление на гнева, се запознал с инициативата Take:90, чиято цел е да насърчи хората да броят до 90, когато са стресирани, за да предотвратят изливането на гнева, той откровено побеснял: “Работя с изключително ядосани хора. Ако и вие сте толкова гневни, колкото тях, броенето до 90 няма да ви помогне”.

Експертите зад инициативата Take:90 твърдят, че за да “изчезне чувството на гняв от мозъка” са нужни точно 90 секунди. Това обаче би могло да навлече още повече наприятности на хора с проблеми с гнева, казва професор Уинди Драйдън от Университета в Лондон. “При някой хора методът ще проработи, но други ще са още по-ядосани в края на 90-те секунди”, казва той.

И така какво бихте могли да направите с гнева си, ако само идеята да броите до 90 ви вбесява? Включване в програма за управление на гнева, би могло да помогне, както и следните три подхода:

Запитайте се защо сте ядосани

Когато почувствате, че във вас напира гняв, се запитайте: “Защо съм гневен?” Според Драйдън, ако не поемаме отговорност за гнева си, ако мислим, че за него са виновни само другите хора “това е като да катерим възвишение с тежък камък привързан към крака ни”.

Потърсете помощ

Изградете мрежа за взаимопомощ от поне 8 души, на които можете да се обадите, когато усетите, че във вас напира гняв. Подкрепата е жизненоважна за управлението на гнева – събеседникът, готов да ви изслуша, ще потуши стреса. Но не бихте искали хората да заговорничат срещу вас. По-скоро искате да ви кажат: почакай, какво е твоето участие в драмата? Тук не става въпрос гнева и яроста да бъдат оправдани. Трябва ви човек, който ще анализира вашето поведение и ще признае, че може би отсрещната страна има право.

Научете се да разпознавате физическите знаци

За да избегнете скандала и да проведете нормален разговор, трябва да разпознавате физиологическите характеристики на гнева. Някои хора се разгорещяват, други ги побиват студени тръпки, на трети дланите им се изпотяват. Просто си кажете: “това наистина ми полази по нервите”, а на човекът, който ви е разгневил, отвърнете: “трябва да помисля преди да отговоря, дай ми минутка”. Отделете си пространство, в което да помислите на спокойствие и оставете нещата да се уталожат, преди да реагирате.

Източник:  theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
22.09.2019
Последни новини