От х:

Днес в x:

19 °C

Солта не е толкова вредна, колкото се смяташе първоначално

Солта може и да не е толкова вредна, колкото се твърди, според противоречиво новопроведено изследване, което настоява, че хората трябва да намалят консумацията и само в страни с необичайно висок прием на натрий, като Китай.

Световната здравна организация препоръчва да се консумират не повече от 2 грама натрий на ден – еквивалента на 5 грама сол, заради връзката на солта с високото кръвно налягане, което често завършва с инфакт.

Нито една държава обаче, не е успяла да сведе приема на сол и натрий до толкова ниски нива, посочват авторите на изследването.

В проучването на професор Андрю Менте от Института за изследване на общественото здраве към Университета Макмастър и колегите му участвали 90 000 души от над 300 общности в 18 страни. То обаче веднага си навлече гнева на други учени, предприели кръстоносен поход за ограничаване на солта.

Менте и колегите му открили, че вредният ефект на натрия – повишаване на кръвното налягане и удар – се проявяват само в Китай, където свободната употреба на соев сос води до приема на повече от 5 грама на ден, или до еквивалента на 12 грама сол. Учените установили, че всъщност ниските стойности на сол водят до повече сърдечни удари и смъртни случаи, което подсказва, че умерениягт прием на сол има превантивен ефект.

“Изследването допълва все по-нарастващите доказателства, че умереният прием на натрий оказва благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Солта е далеч по-вредна, когато се приема в твърде високи или ниски дози. Същото важи и за всички други жизненоважни хранителни вещества. Телата ни се нуждаят от вещества като натрия, въпросът е в какво количество”, казва Менте.

Преди две години, същият екип публикува друго изследване с подобни резултати. Тогава то бе определено от критиците като “лоша наука”, а откритията му бяха отхвърлени от Американската кардиологична асоциация.

Новото противоречиво проучване се фокусира върху общности, а не върху отделни личности. Основната критика е, че изследването не е измервало правилно стойностите на натрия в урината на участниците – нещо което трябвало да бъде правено на всеки 24 часа.

Други учени посочват, че кампаниите за намаляване на солта са се оказали успешни в някои страни. В Япония, например, случаите на високо кръвно налягане и сърдечни удари били необичайно високи, след кампанията за ограничаване на солта през 70-те години, броят им спаднал значително.

Цитира се и сър Джордж Пикърниг професор по медицина от Оксфордския университет, който обяви преди повече от половин век, че: “Бедната на натрий диета е блудкава, безвкусна, еднообразна, неприемлива и не бива да се толерира. За да се подложиш на такава диета е нужно да притежаваш аскетизма на религиозен фанатик”

Новопроведеното изследване следило урината на участниците и открило, че по-високите нива на калий - съдържащ се в плодове и зеленчуци, води до значителен спад в броя на инфарктите, сърдечните удари и смъртните случаи.

“Евангелистите, проповядващи ограничаване на солта и либертарианците, които подкрепят натрия може би трябва да оставят настрана противоречията си и да се фокусират върху хипотезата, че богатата на калий диета има значително по-големи ползи за здравето, от агресивното ограничаване на солта ”, казват учените.

 

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини