От х:

Днес в x:

Трябва ли окончателно да бъдат забранени телефоните в училище? Според хасковлии “Да“

Според повечето от хасковлии, участвали в последната анкета на Haskovo.net, трябва окончателно да бъде забранено носенето на мобилни телефони в училище. Това трябва да стане факт, защото смартфоните разсейват учениците, са отговорили 85% или 392-а души от участвалите общо 461 в допитването, което не е представително, но все пак дава обща представа за настроенията на хората.

Дебатът по въпроса дали да бъдат допускани ученици с телефони в училище, или те дабъдат забранени окончателно за ползване в школска среда, се рестартира през последните седмици отново и попадна във фокуса на обществения дебат. Въпреки, че преди време образователното министерство въведе редица препоръчителни ограничения, а отделно в своите правила за вътрешен ред училищата също заложиха забрани, за да се ограничи безразборното звънене и разсейването в час, от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" поискаха да се прекрои закона и забраната за носенето на мобилни телефони в училище да стане действаща. В момента според нормативните актове на учениците се забранява използването в час на телефоните.

Синдикатите се обосновават за искането си, като цитират и изследвания на световни университети, според които ученици, които имат свободен достъп до интернет и „Фейсбук” в училище, имат 10% по-ниска успеваемост.

Предложението на синдикатите обаче намери отпор от средите на по-младото поколение учители. Според тях използването на смартфоните може да бъде внедрено успешно в образователния процес и погледнато от този аспект идеята за въвеждането на забраната за недопускане на мобилните устройства в училище, не е резонна. Някои от тях нарекоха идеята дори „ретроградна“. Противниците й смятат, че учителят е този, който трябва да успява да привлича и задържа вниманието на своите ученици, а ако не успява да го направи, със или без мобилни телефони, на скучаещите ще им е все едно какво им се говори в час.

Едва 15% (69 души) от гласувалите в анкетата също са на мнение, че забрана не трябва да има, защото смартфоните могат да бъдат полезни в учебния процес.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ха
    хахаха
    5 -11
    17:31, 12 авг 2018
    Хахахаххахахаххахахаххахахаххахахаххахахаххахахахх... Виж коментара
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    17 -8
    18:38, 12 авг 2018
    Когато се появиха безжичните телефони,бяха просто телефони.Сега е ЛОПАТА С ГЛУПОСТИ в която има и телефон.Аз бих забранил глупостите.Децата не им трябва телефон.Но глупостите са като дрогата ,че и по лошо.Телефонът е прикритие за дигиталната дрога.
  • 3
    Уй
    Уйо
    7 -2
    01:01, 13 авг 2018
    "Отговорили 85% или 392-а души от участвалите общо 46 в допитването"
  • 4
    Ох
    Ох
    8 -19
    01:27, 13 авг 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
    Уч
    Учител
    5 -12
    06:19, 13 авг 2018
    Телефонът е постоянна връзка с родителите,сучители... Виж коментара
  • 6
    +-
    +-
    4 -3
    08:47, 13 авг 2018
    Време е вече такива безмислени коментари да бъдат изтривани.
  • 7
    Ро
    Родител
    2 -4
    12:06, 14 авг 2018
    Категорично ЗА телефон в децата!!! Въпрос на възпитание е да го използва само при необходимост и спешност! Останалото са оправдания на учителите, които също са отегчени от малоумния и излишен материал, който трябва да преподават, а децата се товарят с тонове излишна и ненужна информация. Цялата система е ретроградна, те тръгнали за технологиите да се кахърят! Тежката раница може да се замени с един таблет с приложения от учебния материал, ама кой да го направи?! Нали ще се изпуснат едни големи комисионни от учебници пълни с грешки и тъпотии!!!!
Последни новини