От х:

Днес в x:

Пороят подкопа пътища в Ивайловградско, обявено е частично бедствено положение

    Кметътъ на Ивайловград обяви частично бедствено положение

    в три села на общината. Заповедта на Диана Овчарова е заради поразиите, които е нанесло лошото време през последните дни.

    Поради големия водосбор в района на Халка тепе и придошлата вода нивото се е вдигнало до 2 м височина. Има щети в село Ленско, където части от пътното платно са отнесени, образували са се дупки от по 250 квадратни метра. Нарушено е водоподаването и електрозахранването. Екипи на пожарната в Ивайловград са спасявали през нощта бедстващи хора от селото.

    Второто населено място, заради което е въведено частично бедствено положение, е село Соколенци. Поради големия водосбор там има компрометирана пътна настилка. На пътя преди селото е изровена дупка с дълбочина 50 см и дължина 25-30 метра. Вторият засегнат участък е на около 200-300 метра от Соколенци и е с ширина 2 метра, дължина 50-60 метра. Част от пътя е непроходим, заради натрупани наноси и лепкава кал от нивите.

    По пътя за село Меден бук, на един от острите завои, също е подкопан пътя от придошлата река по дерето на с.Черна черква. Още снощи е изпратена техника, която да обезопаси и сигнализира опасния участък. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова свика през нощта кризисния щаб, за да работи по този проблем и да се предотвратят евентуални инциденти. Хората от селото са предупредени. Мястото е обезопасено и сигнализирано, но преминаващите от там трябва да са внимателни.

    Вече е въведен в изпълнение Общинският план за действие при наводнение. За овладяване на кризисното състояние са сформирани екипи от общинска администрация за проучване на обстановката в районите на бедствието, компрометираните участъци вече се описват, почистват се от наноси и други материали, осигуряват се транспортни връзки между селата. Направен е и разчет на необходимите финансови средства за преодоляване на кризата. Населението е информирано и подпомогнато. Бедственото положение ще продължи до отпадане на обстоятелствата , които са послужили за неговото въвеждане.

    От областна администрация съобщават, че в останалата част от Хасковска област ситуацията е спокойна. В момента слаби превалявания има единствено по високите места в района на Тополовград и Минерални бани. Очакваните количества дъжд за днес са около 40 до 60 литра на квадратен метър, но те ще паднат по-късно тази вечер. Утре обстановката ще се успокои, но валежите ще продължат. 

     Към този момент единствено в селата Соколенци и Розино в община Ивайловград, няма електричество. Работи се по отстраняване на повредите. Навсякъде другаде в област Хасково захранването с ток и вода е нормално.

     Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини