От х:

Днес в x:

31 °C

Кольо Димитров: Никога не са ми оказвали натиск като съдия

Съдия Кольо Димитров има над 27 г. юридически стаж. Вчера му беше последният работен ден в Окръжния съд в Хасково, заради достигне на пенсионна възраст. В тази връзка преди дни ВСС гласува удостояването му с отличие за висок професионализъм “личен почетен знак “първа степен – златен”.

Женен е, има син. Жена му е бивша детска учителка.

Завършил е школата на МВР, а по-късно право в Софийския университет. От 1990 до 1998 г. и оттогава до вчера е работил в Окръжния съд в родния си град. Брат му Димитър Велев е адвокат, бивш депутат, бил е общински съветник и председател на Общинския съвет в Хасково.

Коментарите по присъди по дела с висок обществен интерес и какви са плановете му в професионален план, разказа съдия Кольо Димитров в интервю за Haskovo.net.

Съдия Димитров, вчера ви беше последният работен ден поради пенсиониране. С какво настроение приключвате кариерата си?

- Знаел съм, че този ден ще дойде, знаел съм кога ще дойде, така че не съм изненадан. Всичко е в реда на нещата. Не изпитвам особени емоции за момента, след време не знам как ще е.

Преди дни ВСС Ви удостои с отличие за висок професионализъм “личен почетен знак “първа степен – златен”. Какво означава то за вас?

- За мене това означава признание за работата, която съм свършил докато съм бил съдия, която не е малко. По този начин човек получава удовлетворение за това, което е работил.

Всички Ваши колеги ли получават такова отличие?

- Скоро не е имало човек, който да се пенсионира на максимално определената възраст. Доколкото аз знам, в областта съм първият, който получава такова отличие. За да бъде присъдено то обаче, е необходимо предложение от административния ръководител, в случая на Окръжен съд Хасково.

Имате над 27 г. юридически стаж, решил сте стотици дела, оказван ли ви е натиск за постановяване на определена присъда?

- Това е хубавото на съдийската работа, че никога не съм получавал институционален натиск.

А персонален?

- Правени са опити, които съм парирал, тъй като в крайна сметка съдът стъпва на доказателства. Нашите актове подлежат на обжалване и човек трябва да си прави сметката какво прави.

По кои дела са се опитвали да ви окажат натиск?

- В съда нямаше такива. Имаше опити докато бях следовател, но няма да ги цитирам.

Заплашван ли сте в тази връзка?

- Не.

Кое Ви е било най-трудното дело за решаване и колко време Ви е било необходимо да стигнете до решение?

- Не мога да кажа. Сега се сещам, че едно от най-трудните беше дело за грабеж с убийство и опит за убийство в Харманли преди 2010 г. Там имаше ангажирани мастити адвокати и имаше по няколко двудневни заседания, може би повече от година се проточи. Там имаше адвокатски шмекерии и всичко, каквото може да се използва за обтягане на нервите, но в крайна сметка тримата подсъдими бяха осъдени, единият от тях задочно и му сложих доживотен затвор. След време го намериха в Испания и делото беше преразгледано, мина по съкратена форма и му дадоха 20 г. затвор.

Имал ли сте колебания в казуси при постановяване на присъда – дали да е осъдителна или оправдателна?

- В някои от делата е ясно, там колебанието е само какво ще е наказанието. Но е имало случаи, в които до последното заседание не съм бил наясно какво ще постановя, тъй като не са били събрани всички доказателства. Понякога съществените доказателства се представят в последното заседание. Пледоариите на прокурора и защитата също не са формален акт, те подлагат на разглеждане фактите – единият от една страна, другият – от друга. Когато съдът се оттегли за съвещание, той трябва да прецени на база на познаване на детайлите по делото, на база и на казаното от страните, тъй като това може да му помогне.

Вие оправдахте Младен Младенов от село Корен за убийство и изнасилване на възрастна жена, впоследствие висшата инстанция я отмени.

- Там беше щекотлив момента – биологичният материал, посредством който подсъдимият се свързваше с деянието, а именно единият косъм, за който имаше процесуално нарушение при изземването му, не беше иззет по надлежния ред, предвиден по НПК. Имаше и още един косъм, но там нямаше генетичен материал – беше без луковица. Нямаше преки очевидци и делото беше комплицирано. В случая големият пропуск беше, че роднините на жертвата я бяха измили, бяха я облекли за погребение и фактически бяха заличили всичко, което можеше да се събере на място.

Наистина там много се колебах, но предпочетох да стъпя на по-сигурното, тъй като максимата е, че всяко колебание е в полза на подсъдимия. Впоследствие при новото разглеждане мисля, че са го осъдили не за убийство, а за нанасяне на телесна повреда, в резултат, на което е настъпила смърт.

Мислите ли, че този случай е останал неразкрит изцяло, въпреки че вече има постановена и потвърдена присъда?

- Не мога да преценя. В края на краищата аз разсъждам над фактите, които са пред мен. В тази връзка се сещам за едно друго дело – имаше един делтапланерист - Стайко Иванов от Кърджали, който беше осъден за убийство край Хасково около 90-та година. Той ходил до Пловдив и на връщане се прибирал на автостоп с македонски гражданин с микробус. Микробусът обаче се удря в дърво и подсъдимият хуква да бяга към рекичката вдясно. Делото беше водено, беше спирано и при мене дойде за разглеждане, когато бяха минали повече от 10 г. от извършване на деянието. При това разглеждане той започна да твърди, че малко преди катастрофата някой друг се е качил в микробуса и фактически той е застрелял шофьора. Преди това по време на разследването такова нещо е нямало. В интернет преди година-две имаше статии в негова защита, че бил невинен, пък сме го осъдили. Имаше и форум, в който се включих с друго име, за да уточня някои детайли и ми беше отговорено: „Гледай си работата, ти нищо не знаеш, то е било еди как си“.

По ръцете му са намерени остатъци от изгорели барутни газове, но имаше липса на един елемент – барий, който се съдържа в боеприпасите, с какъвто куршум беше убит пострадалия. Но на експертизата беше установено, че този елемент от по-късно години се е слагал за по-бързо изгаряне на заряда. Освен това експертизата установи, че няма как трети човек да стреля отзад, определяше се точно положението, при което е стреляно в шофьора. Това съвпадаше с пътника, седящ до него, сиреч подсъдимия. Макар това да е много оспорвано, за мене той си беше абсолютно виновен, друг е въпросът, че мотивите за деянието останаха неизяснени.

Той се укриваше от правосъдието доста време, но в момента е задържан. Смяташе да иска помилване от президента, но не знам докъде е стигнал. Това беше едно от интересните дела.

Един от казусите, които сте разглеждал, е делото „Билла“ срещу бившия кмет Георги Иванов, който беше оправдан по обвинение за безстопанственост. Имаше странен момент в мотивите Ви, че обвинението не е било повдигнато по определен член от общинска наредба. В същото време съдът има правомощия да върне делото на прокуратурата за повдигане на ново обвинение. До приключване на делото не сте го направил.

- Това деяние безстопанственост към момента беше амнистирано, на което се позова и въззивната инстанция.

Тоест нямало е вариант да върнете делото на прокуратурата за повдигане на ново обвинение?

- Нямаше за какво.

По това дело имало ли е натиск?

- Не, абсурд. Кметът не е такава фигура, която може да окаже влияние върху съдия, освен индиректно. Но натиск не е имало, дори намеци не е имало.

Каква част от присъдите Ви са отменени от горни инстанции?

- За себе си водя статистика. В интерес на истината имам отменени присъди, за които не на 100%, а на 110% съм бил сигурен, че съм прав, но от апелативния съд са ми връщали делото. В същото време е имало такива, когато съм усещал, че би могло да има някакво основание за връщане, но са били потвърдени.

Когато обаче всички страни жалят, присъдата е отмерена точно.

Съжалявате ли за нещо, което сте направил или не сте направил в кариерата си?

- Не.

Смятате ли да продължите да се занимавате с право, някои от вашите колеги стават адвокати? Или възнамерявате да се насочите в друга сфера?

- Сега искам да си почина, после ще решавам. За момента не ми се адвокатства, но не казвам, че няма да стане. Труден е този преход от съдия да станеш адвокат, историята познава такива случаи, които в повечето случая са неуспешни.

Съдиите са доста критикувани от обществото. Много хора гледат футбол и мислят, че могат да го играят, в същото време хората наблюдават съдебни процеси и си мислят, че разбират от право. Така ли е?

- Хората намират съдебната система за корумпирана. Със сигурност има и такива случаи. Но хайде да погледнем случаите с ало измамниците. Какъв извод може да направим. Хората, които критикуват съдебната система и ало измамникът им се обади и им каже, че техен близък е застрашен от наказателна репресия и трябва да се плати, за да бъде освободен, те дават мило и драго. Къде да търсим проблемът? Значи, за да има корупция, трябва да има някой да взема и някой да дава. Друг е въпросът, че винаги може този, който изхожда от позицията на силата, да застави другия даде нещо, но съдебната власт е най-слабата.

Вие не сте ли имал желание да поемете ръководството на съда?

- Никога не съм имал желание, нито съм се кандидатирал. Искал съм да си гледам работата без излишни емоционални сътресения.

Интервю на Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ха
  Хасковлия
  22 -6
  15:15, 26 юни 2018
  Един достоен човек - професионалист!
 • 2
  По
  почитател
  15 -6
  15:40, 26 юни 2018
  Чест и почитание , Кольо! Благодарим ти за професионализма като съдия !.А за Младен нямай съмнения- не той е убиецът. Знаеш, че в бельото на жертвата имаше открит генетичен материал- сперма, слюнка или кръв -на друг мъж. Нека годините, които прекара това момче в затвора да тежат на съвестта на един апелативен съдия в Пловдив, бивш катаджия, който кара кола, която не може да купи със заплатата си.
 • 3
  Ар
  Архив
  13 -3
  17:10, 26 юни 2018
  Много е оправен!Тихата вода винаги е била по-опасна!Успя да се съхрани и винаги е излизал сух от водата,макар винаги да беше в нея.Браво!Харчи си със здраве и пенсията и обезщетенията!
 • 4
  Go
  gost
  11 -4
  19:36, 26 юни 2018
  Всички знаят каква е съдебната система, само вие не знаете. Поне вярвате ли си като се прехласвате толкова.
 • 5
  Не
  не остана
  9 -1
  19:44, 26 юни 2018
  Не остана чист съдия и прокурор! Съдията, от днес нататък си никой.
 • 6
  Ма
  Манастирска изба
  3 -1
  00:59, 27 юни 2018
  Коле,ти извървя пътя от ОР по стопанска,през следовател и накрая завърши достойно като съдия.Сещам се за две дела,които ти се "паднаха " на теб ,които бяха оплескани в следствието.Едното е на бай Кольо Караиванов.Един следствен експеримент и разпит пред съдия и лицето от Тракиец щеше да е в затвора и нямаше да извърши друго убийство.За второто като те видя ще коментираме.Бъди жив и здрав.

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини