От х:

Днес в x:

Съдът казва до месец законни ли са новите наемни цени на паркингите

    Хасковският административен съд трябва да се произнесе до месец за законността на новите наемни цени на паркингите в Хасково. Изменението беше прието с решение на Общинския съвет в на 23 февруари 2018 г. Мотив за увеличението беше, че с по-ниските наеми от договора, сключен през 2012 г., община Хасково губи големи суми, които могат да генерират приходи в местния бюджет. „Договорът е неизгоден за общината и сделката е очевидно корупционна“, посочи още тогава съветникът Димитър Шалапатов, който е сред вносителите на докладната. На заседанието местните парламетаристи приеха изменение в Наредба за началния размер на наемните цени и цени при разпореждане с общинска собственост. Така наемателят - „ЕМ Комфорт“ трябва да плаща 47 000 лева за 431 паркоместа вместо досегашните 10 514,10 лв.

    От дружеството подадоха жалба до съда. Решението на ОбС бе оспорено и от областния управител Станислав Дечев. Днес адвокатът на фирмата Златко Димитров пледира за отмяна на решението, което според него не е мотивирано и е незаконосъобразно. „Предложена е и е приета цена, която е необоснована и е толкова висока, че е безпредметно отдаването на тези паркинги под наем“, заяви адвокат Димитров.

    Общинският съвет, който е ответник в казуса, не беше изпратил представител. В залата се яви прокурор Николай Гугушев, който заяви, че поддържа искането на държавното обвинение за отмяна на решението. Според него липсва финансово-икономическа обосновка.

    Решението на съдa трябва да стане ясно до 20 август.

    Междувременно обаче група общински съветници са внесли докладна до Общинския съвет, с която предлагат да отпадне точката от наредбата, която определя цени за "паркомясто", тъй като такова в нормативната база няма - има публична и частна общинска собственост. По този начин новата цена за паркингите се запазва, като тарифата от 5 лева на квадрат (за първа зона) остава, но формулировката е друга - "за търговска дейност".

    Ако Общинският съвет приеме тези промени, на практика решението на съда, каквото и да е то, ще стане безпредметно, коментираха общински съветници.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ив
      Иван
      4 -2
      19:16, 20 юни 2018
      Сега ще видим колко безпристрастен и компетентен е съда. Мотивите на всички обжалващи са смешни. Георги Пеев се хвали наляво и надясно, че са ги взаимствали от него, а той е пристрастен и тотално некомпетентен.
    • 2
      Да
      ДА
      3 0
      20:24, 20 юни 2018
      Да се откажат като не им е изгодно.Развали им се комфортната схема.Народът казва,че .'Едно куче като се научи да лапа мръвки,хляб вече не иска' Как за се откажат от половин милион на година?
    • 3
      7-
      7-мак от сряда
      0 -1
      20:53, 20 юни 2018
      И главната архитектка има заповед за уволнение...излязля в болнични.....като ,че ще я подмине...Отдавна трябвяше да я няма...Антоне, Антоне защо жертва дъщеря си????
    • 4
      Да
      Да сме честни
      2 0
      21:03, 20 юни 2018
      Като видим мотивите на съда ще разберем за какво става въпрос. Професионализъм, некадърност или корупция.
    Последни новини